Demansın çaresi antibiyotik ve aşılarda mı gizli?

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan demans, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açıyor (Unsplash)
Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan demans, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açıyor (Unsplash)
TT

Demansın çaresi antibiyotik ve aşılarda mı gizli?

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan demans, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açıyor (Unsplash)
Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan demans, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açıyor (Unsplash)

Bilim insanları halihazırda kullanılan antibiyotik ve antiviral ilaçlarla aşıların demansı önlemede umut vaat ettiğini söylüyor.

Dünya genelindeki demans vakalarının 2050'ye kadar 153 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Bilim insanları nörodejeneratif hastalığa yakalanma riskini düşürebilecek, erken teşhisi mümkün kılabilecek ve tedavi edebilecek yöntemler üzerinde çalışıyor.

Bu çalışmalarda önemli adımlar atılmış olsa da sürecin yavaş ilerlemesi nedeniyle bazı araştırmacılar, mevcut ilaçlara odaklanıyor.

Birleşik Krallık'taki (BK) Cambridge ve Exeter üniversitelerinden araştırmacılar, Alzheimer's and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions adlı hakemli dergide dün (21 Ocak) yayımlanan makalede, 14 ayrı çalışmanın bulgularını inceledi. 

Çoğu ABD'de yapılan araştırmalar, toplam 130 milyondan fazla kişinin verisini içeriyor. Ekip, bunlardan 1 milyonun demans hastası olduğunu belirledi.

Bilim insanları demans riskini önleyebilecek ilaçlara dair veriler arasında genel bir tutarsızlık olduğunu gözlemledi.

Ancak bazı antibiyotiklerin, antiviral ilaçların ve aşıların, riskin düşmesiyle arasında daha güçlü bir ilişki gösterdiğini saptadılar. 

Difteri, hepatit A ve tifo gibi hastalıklara karşı koruyan 4 aşı, demas riskinin yüzde 8 ila 32 oranında düşmesiyle ilişkilendirildi. Ekip ayrıca ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçların da riskin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

Öte yandan tansiyon ilaçları ve antidepresanların etkisiyle ilgili çelişkili sonuçlar elde edilmişti. Bazı çalışmalarda diyabet ilaçlarının riski artırdığı, diğerlerindeyse düşürdüğü bulunmuştu.

Bulgular, bazı demans vakalarının viral veya bakteriyel enfeksiyonlar tarafından tetiklenebildiği teorisini destekliyor.

Ancak yeni inceleme sadece mevcut ilaçlarla demans riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarıyor. Bu ilaçların demansı önleyip önlemediğinin veya bunu nasıl yaptığının anlaşılması için başka araştırmalara ihtiyaç var.

Son araştırma, demansla mücadele çalışmalarına yol gösterme potansiyeli açısından önem arz ediyor. 

Makalenin yazarlarından Dr. Benjamin Underwood, "Demansı önlemek için olmasa bile ilerlemesini yavaşlatmak için acilen yeni tedavilere ihtiyacımız var" diyerek ekliyor: 

Halihazırda başka hastalıklarda kullanım onayı alan ilaçlar bulabilirsek, bunları testlere sokabilir ve en önemlisi tamamen yeni bir ilaçla yapabileceğimizden çok daha hızlı bir şekilde hastaların kullanımına sunabiliriz.

BK merkezli Alzheimer's Society'den Dr. Richard Oakley de kullanımı güvenli olan ilaçların denenmesiyle hem zaman hem de paradan tasarruf edilebileceğini belirtiyor. 

Yeni çalışmada yer almayan Dr. Oakley şöyle diyor:

Bu araştırma, demansta kullanılma potansiyeline sahip ilaçları belirleyerek, sonraki çalışmalarda hangi alanların önceliklendirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Independent Türkçe, Guardian, Science Alert, Alzheimer's and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions



İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
TT

İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)

Arkeologlar, İngiltere'de Roma dönemine ait bir mezarlık keşfetti ve merkezinde sıvı alçıtaşıyla kaplı "yüksek statülü bir kişinin" gömülü olduğunu saptadı.

Araştırmacılar, merkezdeki mezarda tek bir kireçtaşı parçasından oyulmuş taş bir tabutun yer aldığını tespit etti.

Bu mezardaki gömünün, tabutun üzerine kapak taşları yerleştirilmeden önce alçıtaşıyla kaplandığını söylüyorlar.

Bu tür mezarlar, hayatını kaybeden kişilerin üzerine sıvı alçıtaşı dökülerek yapılıyor ve daha sonra alçıtaşı sert bir kalıp oluşturacak şekilde katılaşıyordu.

York Üniversitesi'nden arkeologlar "Romalılar, arkeologların tam olarak anlayamadığı sebeplerle, bazen yetişkin ve çocukları kurşun veya taş tabutlara gömmeden önce onların kıyafetli bedenlerinin üzerlerine sıvı alçıtaşı (çeşitli çimento ve sıva türlerinin yapımında kullanılan bir mineral) döküyordu" dedi.

Bilim insanları, bu yöntemin kişinin etrafında bir kalıp oluşturarak üzerindeki bazı izleri koruduğunu ve bu uygulamanın genellikle önemli kent merkezlerinde görüldüğünü, Roma Britanyası'nın kırsal kesimlerindeyse buna nadiren rastlandığını söylüyor.

Araştırmacılar, York'ta pahalı yağ ve parfüm izlerine rastlanılan eski bir kazının analizinden yola çıkarak bu yöntemin yüksek statülü birinin gömüldüğüne işaret ettiğini düşünüyor.

MS 42'yle MS 410 arasındaki Roma döneminden kalma mezarlık, Cambridgeshire'da bir otoyolu genişletmek üzere yapılacak inşaat çalışmaları başlamadan önce keşfedildi.

Arkeologlar, seçkin kişinin gömüldüğü kefenden kalıntıların yanı sıra alçıtaşı kırıkları içinde korunmuş bir kumaş parçası da buldu.

Mezarı çevreleyen alçıtaşı kalıntılarından bir cam kap, deri parçaları, çömlek parçaları ve hayvan kemikleri de çıkardılar.
 

zxcdvfgh
Tabutun yakınında gömülü halde bulunan cam kap (Headland Archaeology)

Özel şirket Headland Archaeology'deki araştırmacılar, bir zamanlar cam kabın mezara yerleştirilmeden önce ölen kişiye kadeh kaldırmak ya da onun şerefine toprağa şarap dökmek için kullanılmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Akademisyenler böyle bir mezarın maliyetli olduğunu söylüyor.

Araştırmacılara göre taş tabut çok güzel bir şekilde yontulmanın yanı sıra yaklaşık 50 kilometre uzaktan çıkarılan bir taştan yapılmıştı.

Bir açıklama metninde "Hem çok güzel bir şekilde yontulmuş taş tabut hem de alçıtaşı mezar, yüksek statüye sahip bir kişiye işaret ediyor" yazıyorlar.

Bu unsurları göz önünde bulunduran araştırmacılar, eşsiz gömünün Roma dönemi Britanya'sında önde gelen bir ailenin liderine ait olabileceğini tahmin ediyor.

Mezarlıktaki kazılarda mücevher ve diğer değerli eşyaların bulunduğu daha yüksek statülü mezarlar da ortaya çıkarıldı.

Merkezdeki taş tabutun güneybatısında yer alan ve 16-20 yaşlarında genç bir kadına ait olduğu düşünülen gömüde, ayakların hemen üzerine yerleştirilmiş birçok mezar eşyası var.

Genç kadın, muhtemelen bir çift gümüş küpe ve 9 bakır alaşımlı bilezik içeren bir zulayla gömülmüştü.
 

zxascdfvgt
Başka bir mezarda bulunan gümüş küpeler, bakır alaşımlı bilezik ve yüzükler (Headland Archaeology)

Araştırmacılar, bunun sebebinin mücevherlerin aslen "kadının çeyizi için ayrılması" olduğunu tahmin ediyor.

Mezarlıkta kremasyon, baş kesme ve bebek mezarları gibi Roma dönemine ait diğer gömme uygulamalarının da sergilenmesi gizemi daha da artırıyor.

Bilim insanları "Roma döneminde bu gömme uygulamalarının olduğu bilinse de hepsinin bu kadar küçük bir mezarlıkta görülmesi daha alışılmadık bir durum" diyor.

Kazı sonrası incelemelerin, mezarlığın uzun ömürlülüğüne dair soruları yanıtlamasını ve burada gömülü kişilerin bireysel hikayelerine ışık tutmasını umuyorlar.

Independent Türkçe