Ünlü yönetmene 81 milyon dolarlık davadan iyi haber

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Ünlü yönetmene 81 milyon dolarlık davadan iyi haber

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Apple TV+ dizisi Servant için bağımsız bir filmden intihal yapmakla ilişkili dava açılan yönetmen M. Night Shyamalan tüm suçlamalardan aklandı.

Bir federal yargıç Kaliforniya'nın Riverside kentinde 7 gün süren duruşmanın ardından Altıncı His (The Sixth Sense) filminin yapımcısı lehine oybirliğiyle karar verdi.

İtalyan asıllı yönetmen Francesca Gregorini, Shyamalan ve işbirlikçilerinin 2013 yapımı The Truth About Emanuel adlı filminden anlatı unsurlarını aldıklarını iddia ederek 81 milyon dolara kadar tazminat talep etmişti.

Film, bir oyuncak bebeğe kendi çocuğuymuş gibi davranan bir kadınla bu yanılsamayı sürdüren bir dadının öyküsünü anlatıyordu.

Variety'nin haberine göre Shyamalan, kendisinin ve Servant'ın diğer yaratıcılarının dava öncesinde Gregorini'nin filmini hiç görmediğini ya da duymadığını ifade ederek durumu "tamamen, yüzde 100 yanlış anlaşılma" diye niteledi.

Oscar ödüllü sinemacı Shyamalan, Altıncı His ve Ölümsüz (Unbreakable) gibi klasikleriyle tanınıyor. Filmlerinin toplamda olarak 3,3 milyar doların üzerinde hasılat yaptığı söyleniyor.

Shyamalan mahkemede "Bu suçlama, yaptığım ve temsil etmeye çalıştığım her şeyin tam tersi" dedi.

Buna asla izin vermezdim. Birlikte çalıştığım insanların hiçbiri böyle bir şey yapmaz.

Gregorini, Servant'ta bir dadının oyuncak bebeğe gerçek bir çocuk gibi davrandığı ve bayıldığı sahnelerin kendi filminden alındığını iddia etti.

Shyamalan, bir karakterin bayılma sahnesinin telif hakkı için yeterince orijinal olmadığını savundu. "Hepimiz bunu yüzlerce kez gördük" dedi.

Hitchcock bunu Rebecca'da, Notorious'ta, belki de Saboteur'de yaptı. Bu sadece kimsenin sahip olmadığı bir şey.

Shyamalan'ın avukatları da projeler arasındaki pek çok farka dikkat çekerek, Servant'ın doğaüstü bir gerilim, The Truth About Emanuel'in ise bir ergenlik draması olduğunu belirtti. Duruşmanın başında jüriye dizinin ilk üç bölümünün yanı sıra film de gösterildi.

Jessica Biel ve Kaya Scodelario'nun başrollerini paylaştığı The Truth About Emanuel, ilk gösterimini Sundance Film Festivali'nde yapmıştı. Los Angeles'ta sadece 226 dolar ve Philadelphia'da bir izleyiciden 9 dolar hasılat elde ederek pek başarılı olamamıştı.

Shyamalan'ın avukatı Brittany Amadi duruşma başladığında mahkemeye "Gregorini burada bir talih kuşu arıyor" dedi.

Yapmadığı bir iş için 81 milyon dolar istiyor. Gerçek şu ki, Servant'ın yaratıcıları Gregorini'ye hiçbir şey borçlu değil.

Independent Türkçe



Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
TT

Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)

Bilim insanları, kuşların yuvalarına yılan derisi koyarak yumurtalarını koruduğunu tespit etti.

Pek çok kuşun yuvalarının içine yılanların attığı ölü derileri koyduğu uzun zamandır biliniyor. Bunun avcı hayvanları uzak tutma amacı taşıdığı düşünülse de bugüne kadar araştırılmamıştı. 

Cornell Üniversitesi Omurgalılar Müzesi küratörü Dr. Vanya Rohwer, doğada yılan derisi bulmanın zor olmasının durumu daha ilginç hale getirdiğini söylüyor. 

Dr. Rohwer "Bunları nereden buluyorlar ve neden yuvalarına taşımak için bu kadar zaman harcıyorlar?" diyor.

Bu soruyu cevaplamak isteyen Dr. Rohwer ve ekibi, kuşların yuvalarına dair tarihi kayıtları inceledi. Araştırmacılar, ağaç ve kayalıklardaki deliklere yapılan yuvaların, kap benzeri üstü açık olanlara kıyasla yılan derisi içerme ihtimalinin daha yüksek olduğunu saptadı. 

Bilim insanları daha sonra mikrop ve parazitleri inceleyerek yılan derisinin bunları uzak tutmaya yarayıp yaramadığını anlamaya çalıştı. Ancak bu ikisi arasında bir bağlantı gözlemleyemediler. 

Ekip ardından New York'taki koruma altında olan Monkey Run Doğal Alanı'nda bir deney yürüttü. 

Oyuklara yapılan yuvalara benzeyen 65, üstü açık olanlara benzeyen 80 kutunun içine bıldırcın yumurtası koydular. Ardından kutuların yarısının içine yılan derisi yerleştirdiler.

Bulguları hakemli dergi The American Naturalist'te yayımlanan çalışmada, yılan derisi içeren kutulardaki yumurtaların 14 günlük kuluçka döneminden sağ çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu bulundu. 

Dr. Rohwer, "Bu yuva kutularında yılan derisi varsa, 14 günlük dönemde hayatta kalma şansı çok daha yüksek oluyor" diyerek ekliyor:

Derinin faydaları en çok oyuk yuvalarda kendini gösteriyor.

Araştırmacılar, kuş yumurtalarını almalarıyla bilinen fare gibi küçük memelilerin bu sayede yuvadan uzak durduğunu tahmin ediyor. 

Dr. Rohwer, bu hayvanların genellikle yılanlar tarafından avlandığına dikkat çekerek "Yılan derisi yuvaya girip girmeyeceklerine dair karar verme süreçlerini değiştirebilir" diyor.

Çalışmada yer almayan ekolog Dr. Ross Crates de şu ifadeleri kullanıyor:

Yuvada yılan varmış gibi davranmak, daha büyük ve çoğunlukla memeli avcılara karşı fiziksel olarak yuvayı savunacak kapasiteye sahip olmayan ve oyuklara yuva yapan bu küçük kuşlara fayda sağlıyor.

Independent Türkçe, New York Times, BBC Discover Wildlife, The American Naturalist