Oscar'ı genç yıldıza kaptıran Demi Moore sessizliğini bozdu

Demi Moore, ocak ayında kazandığı Altın Küre'yle kariyerindeki ilk büyük oyunculuk ödülünü almıştı (MUBI)
Demi Moore, ocak ayında kazandığı Altın Küre'yle kariyerindeki ilk büyük oyunculuk ödülünü almıştı (MUBI)
TT

Oscar'ı genç yıldıza kaptıran Demi Moore sessizliğini bozdu

Demi Moore, ocak ayında kazandığı Altın Küre'yle kariyerindeki ilk büyük oyunculuk ödülünü almıştı (MUBI)
Demi Moore, ocak ayında kazandığı Altın Küre'yle kariyerindeki ilk büyük oyunculuk ödülünü almıştı (MUBI)

Demi Moore, 2 Mart'ta gerçekleşen 97. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını Mikey Madison'a kaptırmasının ardından sessizliğini bozarak duygusal bir mesaj paylaştı.

62 yaşındaki oyuncu, beden korkusu (body horror) türündeki Cevher'de (The Substance) sergilediği performansla kariyerinin ilk Oscar adaylığını elde etmiş ancak ödül Anora'yla 25 yaşındaki Madison'a gitmişti.

"Hayatının yolculuğu" 

Hayal kırıklığına rağmen olumlu bir tavır sergileyen Moore, kırmızı halıya hazırlanırken çekilmiş görüntülerini paylaşarak son birkaç ayı "hayatının yolculuğu" diye nitelendirdi.

"Ödül sezonu sona ererken bu yolculuk için tarifsiz bir minnettarlık duyuyorum" diye yazan Moore ekledi:

Bu, hayatımın en büyük yolculuğuydu ve daha yeni başlıyoruz! Ekip arkadaşlarıma, birlikte aday gösterildiğim isimlere ve bu deneyimi bu kadar keyifli ve anlamlı kılan herkese teşekkür ederim.

Mikey Madison'a da seslendi

Filmin yönetmeni Coralie Fargeat ve rol arkadaşına da teşekkür eden Moore, şöyle yazdı: 

Cevher ekibine, Margaret Qualley ve Coralie Fargeat'ya teşekkür ederim. Sizinle çalışmak, sizden öğrenmek ve bu filmi kutlamak büyük bir onurdu. Ve büyük bir tebrik de Mikey Madison'a! Bir sonraki projeni görmek için sabırsızlanıyorum.

Paylaştığı videoda, sevimli köpeği Pilaf kucağında saç ve makyajı yapılırken görülen Moore, daha sonra gümüş renkli şık elbisesiyle kameralara poz verdi. 

Tören sonrası eve döndüğünde bornozunu giyip ailesiyle patates kızartması yerken görüntülenen yıldız, gecenin ilerleyen saatlerinde ikinci kostümünü giyerek Vanity Fair Oscar Partisi'ne kızları Rumer, Tallulah ve Scout Willis'le katılmıştı.

Moore'un En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. 

Filmde Moore, 50 yaşına geldiğinde aerobik programındaki işini kaybeden, bir zamanların ünlü yıldızı Elisabeth Sparkle'ı canlandırıyordu. Kendisinin daha genç, güzel ve kusursuz bir versiyonunu yaratacağı iddia edilen yasa dışı bir maddeyi kullanan Elisabeth'in hayatı kısa sürede kabusa dönüyordu. Genç versiyonu Sue, maddeyi kötüye kullanınca felaket kaçınılmaz hale geliyordu.

Bu performansıyla pek çok ödül kazanan ve kariyerinin ilk Oscar adaylığını alan Moore'a yakın bir kaynak, ödülü kaybetmesiyle ilgili Page Six'e konuşarak, "Demi bu kayıp sonrası epey üzgün çünkü nihayet Oscar'ı kazanma şansı yakaladığını düşünüyordu" dedi. Kaynak, Moore'un Mikey Madison ve diğer adaylar için mutlu olduğunu ancak Oscar'ı alamamanın "büyük bir hayal kırıklığı" yarattığını da ekledi.

"Cevher'in senaryosuyla birebir uyuşuyor"

Madison'ın Moore'dan neredeyse 40 yaş küçük, kariyerinin henüz başında genç bir aktris olması, sosyal medyada Cevher'in adeta gerçek hayatta tekrarlandığı yönünde yorumlara yol açtı.

X kullanıcıları, "Demi Moore'un ödülü genç bir yıldıza kaptırmasını anlatan bir film çekilmeli" ve "Demi'nin genç bir oyuncuya kaybetmesi, Cevher'in senaryosuyla birebir uyuşuyor" gibi paylaşımlar yaptı.

Ödül sezonu geride kalsa da hem Cevher hem de Moore'un çarpıcı performansı uzun süre konuşulacak gibi görünüyor.

Independent Türkçe, Daily Mail, Variety



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature