Telefonsuz yaşayan ünlüler... Trend diğer insanlara ne zaman yayılacak?

Z kuşağı daha cesur davranıyor ve ‘tuşlu telefonlara’ yöneliyor

Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
TT

Telefonsuz yaşayan ünlüler... Trend diğer insanlara ne zaman yayılacak?

Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)

Christine Habib

Amerikalı şarkıcı Dolly Parton faks makinesi olmadan yapamıyor ve bugün halen başkalarıyla iletişim kurmak için onu kullanıyor. Arkadaşı Miley Cyrus'a göre Parton neredeyse hiç telefon kullanmıyor.

Meslektaşı Elton John ise cep telefonunu bir kenara bırakmış, iki çocuğuyla iletişim kurmak ya da işlerini kolaylaştırmak için gerektiğinde telefon yerine bir iPad kullanıyor. İngiliz sanatçı, Jimmy Kimmel Live'a verdiği bir röportajda, telefonsuz hayatın harika olduğunu söyledi. John, “Cep telefonlarından nefret ediyorum, çünkü mahremiyeti ortadan kaldırıyorlar. İnsanlar beni dakikada iki kez arasın diye bir cep telefonuna sahip olmaya dayanamazdım” ifadelerini kullandı.

 İngiliz şarkıcı Elton John, cep telefonlarından nefret ettiğini söyledi. (Reuters)  Cep telefonlaİngiliz şarkıcı Elton John, cep telefonlarından nefret ettiğini söyledi. (Reuters)

Cep telefonlarını terk etme trendi, 70 yaş üstü ünlülerle sınırlı kalmayıp gençlere de yayılıyor.

İngiliz şarkıcı Ed Sheeran, 2015 yılında yeni yıl kararlarının bir parçası olarak akıllı telefonundan vazgeçti. Bu kararın temel amacı sosyal medyadan uzaklaşmaktı. Sheeran verdiği bir röportajda, telefonuna olan bağlılığının onu yorduğunu ve sonunda depresyona girdiğini açıkladı. “Ondan kurtulduğumda omuzlarımdan bir yük kalkmış gibi hissettim” diyen Sheeran, her hafta yalnızca e-postalarını takip etmek için birkaç saat bilgisayarının başında oturuyor.

Ed Sheeran on yıl önce cep telefonuyla olan bağını kopardı. (Reuters)Ed Sheeran on yıl önce cep telefonuyla olan bağını kopardı. (Reuters)

Şarkıcı Selena Gomez, aktris Sarah Jessica Parker, şarkıcı Justin Bieber ve yönetmen Christopher Nolan, mutluluğu akıllı telefonsuz bir yaşamda bulan ünlüler ve sanatçılar arasında yer alıyor.

İngiliz gazeteci Simon Cowell da telefonundan ilk vazgeçenler arasında yer aldı. Cowell, 2017 yılında telefonundaki tüm mesajların kendisini yorduğunu, işinden ve genel olarak hayatından çok fazla zaman çaldığını fark etti. Bir Amerikan televizyon programına verdiği röportajda, bir sabah uyandığında telefonunun ekranında 52 okunmamış mesaj gördüğünü ve bunlara cevap vermeyip telefonunu kapatmaya karar verdiğini anlattı: “Bir günlüğüne kapattım, sonra bir ay, sonra üç ay, sonra bir yıl, iki yıl, üç... Bundan çok hoşlandım.”

 İngiliz gazeteci Simon Cowell (Instagram)İngiliz gazeteci Simon Cowell (Instagram)

Sosyal medya haberlerinin çoğu onların etrafında dönerken, birçok ünlü sanal gerçeklikten kopmaya karar verdiğinden bu durumun farkında değil.

Telefonlarına ve maillerine cevap veren ve sosyal medya sayfalarını yöneten asistanlar istihdam eden bu ünlüler için bu karar zor bir karar gibi görünmüyor. Peki sıradan insanlar da aynısını yapabilir ve telefonsuz bir hayat yaşayabilir mi?

Akıllı telefonları terk etmek en büyük zorluklardan biri haline geldi. (Reuters) Akıllı telefonları terk etmek en büyük zorluklardan biri haline geldi. (Reuters)

Son üç yılda, unutulmaya yüz tutmuş eski tip cep telefonlarının satışlarında bir artış görüldü. Bunun nedeni Z kuşağının akıllı telefonlardan uzaklaşma eğilimi. Bunun sebebi ünlüler değil; bu kuşak telefonların zararlarına uyanmış gibi görünüyor.

Nokia, çöküşünün ardından eski telefonlarından bazılarını geri getiriyor. Bu, TikTok'ta ‘Eski telefonları geri getirin’ başlıklı bir kampanya başlatan genç neslin isteğiyle oldu.

Nokia, kullanımdan kalkan 3310 modelini yeniden piyasaya sürdü. (Reuters)Nokia, kullanımdan kalkan 3310 modelini yeniden piyasaya sürdü. (Reuters)

İngiliz araştırma şirketi GWI'ye göre, sosyal medya ve dolayısıyla akıllı telefon kullanımının en düşük olduğu yaş grubu 1995-2012 yılları arasında doğanlar. Onları Y kuşağı (1980-1994) takip ediyor.

Bu iki kuşak ya da onların büyük bir kısmı, mahremiyetin, hayatlarının ayrıntılarını sosyal medya aracılığıyla başkalarıyla paylaşmaktan daha önemli olduğunu fark etti. Ayrıca ruhsal ve fiziksel sağlık nedenleriyle akıllı telefonlardan uzak durmayı tercih ettiler.

‘Boring Phone’, genç neslin akıllı olmayan telefonlara olan arzusuna yanıt olarak üretildi. (Üretici firma)‘Boring Phone’, genç neslin akıllı olmayan telefonlara olan arzusuna yanıt olarak üretildi. (Üretici firma)

‘Boring Phone’, piyasadaki en akılsız (ya da yeni neslin deyimiyle aptal) telefonlardan biri. Birkaç yıl önce, gençlerin ekran bağımlılıklarını kırmalarına yardımcı olacak karmaşık olmayan, eski moda bir telefona duydukları arzuya yanıt olarak piyasaya sürüldü.

Eski telefonların bu yeniden canlanışı, akıllı telefonların yerini alacakları anlamına gelmiyor ya da insanları eskiyi yeniyle değiştirmeye ikna etmiyor, ancak bu uyanışta açık bir bilgelik var. Ne kadar eğlenceli, kullanışlı ve pratik olursa olsun, akıllı telefonlarla olan ilişki risklerle dolu. Bunlardan ilki boyun ve sırt ağrısı, uyku bozuklukları, gözler ve sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkiler gibi fiziksel riskler. Bunların yanı sıra anksiyete, stres ve sosyal izolasyon gibi psikolojik riskler de söz konusu.

İnsanlar yavaş yavaş telefonsuz yaşamaya karar veren ünlüleri mi örnek alacaklar, yoksa zamanla telefonsuz yaşamak daha da imkânsız hale mi gelecek?



"Kahraman sıçan" 100'ü aşkın mayın bularak dünya rekoru kırdı

Afrika dev keseli sıçanı Ronin, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından tanındı (Apopo)
Afrika dev keseli sıçanı Ronin, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından tanındı (Apopo)
TT

"Kahraman sıçan" 100'ü aşkın mayın bularak dünya rekoru kırdı

Afrika dev keseli sıçanı Ronin, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından tanındı (Apopo)
Afrika dev keseli sıçanı Ronin, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından tanındı (Apopo)

Arpan Rai Asya Muhabiri 

Sivil toplum kuruluşu APOPO cuma günü yaptığı açıklamada, Kamboçya'da mayın koklayan bir Afrika sıçanının ülkede 100'den fazla mayını ve diğer patlayıcıları tespit ederek dünya rekoru kırdığını duyurdu.

APOPO'dan yapılan açıklamada dev keseli sıçanın, 2021'den bu yana 109 mayını ve 15 patlamamış mühimmatı ortaya çıkardığı için Belçika merkezli yardım kuruluşu tarafından en başarılı Mayın Tespit Sıçanı (MDR) olarak adlandırıldığı belirtildi.

Sıçan Ronin'i takdir eden Guinness Rekorlar Kitabı, kemirgenin "hayati önem taşıyan çalışmasının" "günlük yaşamlarını sürdürürken atacakları bir yanlış adımın son adımları olabileceği korkusuyla" yaşamak zorunda kalan insanlar için gerçek bir fark yarattığını ifade ediyor.

APOPO'nun açıklamasında "Ve Ronin'in işi daha bitmedi. Henüz 5 yaşında ve önünde en az iki yıl daha tespit çalışması olabilir ve zaten rekor seviyedeki toplam sayısını artırmaya devam edebilir" ifadelerine yer verildi.

APOPO, Ronin'in Ağustos 2021'de Kamboçya'daki Preah Vihear eyaletine konuşlandırıldığını dile getirdi.

APOPO'nun rekor kıran sıçanı Ronin'le tanışın. Bir sıçan tarafından tespit edilen en fazla mayını bulma alanında Guinness Dünya Rekoru unvanını elinde tutuyor. Ronin'in misyonunu destekleyin.

Bir HeroRAT evlat edinin: https://apopo.org/herorats

Kemirgen, 5 yıl boyunca 71 mayın ve 38 parça patlamamış mühimmat tespit eden Afrika dev keseli sıçanı Magawa'nın rekorunu kırdı.

Tanzanya'da merkezi bulunan sivil toplum kuruluşu APOPO'nun HeroRATS (KahramanSIÇANLAR) adını verdiği 104 kemirgen çalışanı var.

Bir sıçan bakıcısı, APOPO'nun Morogoro'daki eğitim tesisinde kolunda bir Afrika dev keseli sıçan taşıyor (AFP)
Bir sıçan bakıcısı, APOPO'nun Morogoro'daki eğitim tesisinde kolunda bir Afrika dev keseli sıçan taşıyor (AFP)

Ronin'in sayfasında, avokado seven sıçanın 68 santimetre boyunda, 1175 gram ağırlığında ve "çalışkan ama arkadaş canlısı ve rahat" bir kişiliği olduğu yazıyor.

Onlarca yıl süren iç savaşın izlerini taşıyan ve 1000 km²'den fazla alanı hâlâ mayınlı olan Kamboçya, dünyanın en yoğun mayın döşeli ülkelerinden biri.

Kişi başına düşen ampute sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri ve en az 40 bin kişi patlayıcılar nedeniyle uzuvlarını kaybetti.

APOPO, HeroRAT'lerinin tenis kortu büyüklüğündeki bir alanı 30 dakika içinde arayabileceğini ifade ediyor. Aynı görev, etrafta ne kadar hurda metal olduğuna bağlı olarak metal dedektörü kullanan bir mayın temizleyicinin 4 gününü alabilir.

Kuruluş bu eğitimli sıçanların, patlayıcıların içindeki TNT adı verilen kimyasal bileşiği tespit edebildiğini ve metal dedektörü içeren geleneksel yöntemlerin aksine hurda metali görmezden geldiğini belirtiyor.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia