Yeni bir araştırmada galaksimize komşu bir galaksinin parçalanmaka olduğu öne sürüldü.
Yeni araştırmaya göre bizim galaksimizin komşusu ve nispeten küçük bir galaksi olan Küçük Macellan Bulutu ya da KMB, komşu bir galaksinin kütleçekim gücü tarafından parçalara ayrılıyor gibi görünüyor.
Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden Kengo Tachihara, "Bu sonucu ilk aldığımızda, analiz yöntemimizde bir hata olabileceğinden şüphelendik" diyor.
Ancak daha yakından incelediğimizde sonuçların tartışmaya kapalı olduğunu gördük ve şaşkına döndük.
KMB'nin en yakın komşularımızdan biri olması, araştırmacıların galaksiyi oluşturan yaklaşık 7 bin büyük kütleli yıldızı yakından takip etmesini sağlıyor. Bu yıldızlar Güneş'ten en az 8 kat daha fazla kütleye sahip ve yalnızca birkaç milyon yıl yaşarlar ve genellikle süpernova patlamasıyla son bulurlar.
Araştırmacılar bu yıldızları izlerken, galaksinin komşusu Büyük Macellan Bulutu ya da BMB tarafından parçalandıklarını fark etti.
Tachihara, "KMB'deki yıldızlar sanki birbirlerinden ayrılıyorlarmış gibi galaksinin her iki tarafında zıt yönlerde hareket ediyorlardı" ifadelerini kullanıyor.
Bu yıldızlardan bazıları BMB'ye yaklaşırken, diğerleri ondan uzaklaşıyordu; bu da daha büyük galaksinin kütleçekimsel etkisine işaret ediyor. Bu beklenmedik hareket, BMB'nin KMB'yi kütleçekimsel olarak parçalayarak yavaş yavaş yok olmasına yol açtığı hipotezini destekliyor.
Araştırmacılar ayrıca KMB'nin dönüyor gibi görünmediğini de fark etti. Genellikle büyük kütleli genç yıldızlar doğdukları gazla birlikte hareket eder ancak KMB'nin yıldızları bu şekilde hareket ediyor gibi görünmüyor, bu da gazın beklendiği gibi dönmediğine işaret ediyor.
Bu durum sadece KMB'nin değil, aynı zamanda bizimki de dahil diğer galaksilerle girdiği etkileşimin yeni bir şekilde anlaşılmasına yol açabilir.
Daha ileri araştırmalar, erken evrenin koşullarını ve hikayesini daha iyi anlamamıza katkı sunabilir. KMB erken galaksilerle bazı özellikler paylaştığı için kozmosun bugünkünden daha genç olduğu zamanları anlamada fayda sağlıyor.
Tachihara, "İçinde yaşadığımız galaksinin 'kuşbakışı görüntüsünü' elde edemiyoruz" diyor.
Sonuç olarak yıldız hareketlerinin ayrıntılarını bir tek KMB ve BMB galaksilerinde gözlemleyebiliyoruz. Bu araştırma, galaksi boyunca yıldız oluşum sürecini yıldızların hareketiyle bağlantılı şekilde incelememize olanak tanıdığı için önemli.
Çalışma, The Astrophysical Journal Supplement Series'de yayımlanan "Evidence of Galactic Interaction in the Small Magellanic Cloud Probed by Gaia-selected Massive Star Candidates" (Gaia tarafından seçilen büyük kütleli yıldız adayları için gözlenen Küçük Macellan Bulutu'nda galaktik etkileşimin kanıtı) başlıklı yeni bir makalede anlatılıyor.
Independent Türkçe