Lübnan, 69 yaşında hayatını kaybeden sanatçı Ziyad Rahbani'ye bugün veda etti. Rahbani’nin yüzlerce hayranı sabah saatlerinde Beyrut'taki bir hastanenin önünde toplanarak cenazenin öğleden sonra defin töreninin yapılacağı Beyrut'un kuzeydoğusundaki dağlık bölgeye nakline eşlik etti.
Lübnanlı şarkıcı Feyruz, oğlu Ziyad Rahbani'nin Lübnan Dağı’ndaki bir kilisede düzenlenen cenaze törenine katıldı.
Kiliseye siyahlar giymiş ve gözüne güneş gözlüğü takmış olarak gelen Feyruz'a kızı Rima Rahbani, kız kardeşi Huda Haddad ve çok sayıda akrabası eşlik etti.
Rahbani’nin sosyal medya aracılığıyla harekete geçen binden fazla hayranı, sabahın erken saatlerinde hastane önünde toplandı.
Birçoğu güller ve çiçek demetleri getirirken, bir kısmı da Rahbani'nin fotoğraflarını taşıdı.
Merhumun sesi caddeden geçen arabalarda yankılanırken, katılımcılar birbirlerine başsağlığı diledi. Ardından bir grup katılımcı bir araya gelerek merhumun aralarında annesi Feyruz için yazdığı şarkının da bulunduğu şarkılarını seslendirdi.
Cenazeyi taşıyan araç polis eskortluğunda hastaneden çıkarken alkışlar yükseldi ve çoğu gözyaşları içinde olan kalabalık, Rahbani'nin tabutu üzerine çiçek ve pirinç saçtı.
Bir grup, toplananların tabuta son bir kez bakabilmeleri için tabutun arabadan çıkarılmasını talep etti.
Cenaze için toplananlar, son iki gündür sosyal medyada da paylaşılan, merhum sanatçının saygınlığı nedeniyle ulusal yas ilan edilmesi çağrılarını yineledi.
Kalabalık çok çeşitli olmakla birlikte, Feyruz ve besteci Assi Rahbani'nin oğlu olan Ziyad Rahbani'nin komünist olması nedeniyle sol parti destekçileri çoğunluktaydı.
Müzik ve Tiyatro
Rahbani en çok Lübnan İç Savaşı (1975-1990) sırasında ürettiği ve çok karmaşık bir sosyo-politik gerçekliği hicvettiği oyunlarıyla tanınır. Siyasi görüşünü açıklamasına rağmen Rahbani, Lübnan nüfusunun her kesiminde geniş bir popülerliğe sahipti.
O dönemde Lübnan başkentinin çatışmanın iki tarafı arasında bölünmüş olması nedeniyle Ziyad'ın yaşadığı Beyrut'un batı kesiminde bu oyunlara katılamayanlar, yaygın bir şekilde dolaşıma sokulan kasetlerini dinliyor, sol partilere muhalif siyasi ve askeri kampa sadık Doğu Beyrutlular ise bu oyunların senaryolarını ezbere biliyordu.
Ziyad Rahbani, 1 Ocak 1956 doğumlu bir yazar, besteci, müzisyen ve tiyatro sanatçısıydı. Hicivli eleştirileriyle seyircileri sık sık güldürürken, aynı zamanda mezhepsel bölünmeler, fanatizm, gelenek ve feodalizmin acı Lübnan gerçekliğini de taklit ediyordu.
Sanat kariyerine 1970'lerin başında ‘Sahriye’ adlı oyunla başlayan Ziyad Rahbani'nin ailesinin geleneksel ve folklorik sanatına yönelik eleştirileri gözünden kaçmadı.
70'li ve 80'li yıllardaki oyunları çok başarılıydı ve Lübnan toplumunun ve mezheplerinin o dönemde iç savaş ateşini körükleyen sorunlarını özetledi.
Birçoğu annesi Feyruz ve onunla birlikte çalışan diğer sanatçılar için olmak üzere çok sayıda şarkı besteledi.
Uzmanlara göre, 1990'lardan itibaren Feyruz'un ‘yenilenmesine ve eserlerinin çağa ayak uyduracak şekilde geliştirilmesine’ katkıda bulundu.