Lush'ın kurucu ortaklarından biri, Gazze gibi son derece önemli konulardaki görüşlerine karşı çıkanların, mağazalarından alışveriş yapmaması gerektiğini söyledi.
Gazze halkıyla dayanışma amacıyla bu yıl Lush mağazalarının kapatılmasına öncülük eden Mark Constantine OBE (Britanya Kraliyet Nişanı sahibi), duruşuna katılmayanların "mağazasına gelmemesi gerektiğini" belirtti.
BBC'nin Big Boss Interview podcast'inde konuşan Constantine, "nazik, anlayışlı ve şefkatli" olmaya inandığını ve "başkalarına karşı kaba davranan" kişilerin "onunla pek iyi geçinemeyeceğini" söyledi.
Bana sık sık solcu diyorlar çünkü şefkatle ilgileniyorum. Şefkatli olmanın siyasi bir duruşu olduğunu düşünmüyorum, bence nazik, anlayışlı ve şefkatli olmak hepimizin yapabileceği ve belirli alanlarda yapmak istediği bir şey.
Gazze konusundaki duruşunun işlerini etkileyip etkilemeyeceği, örneğin birinin Gazze'ye yönelik duruşu nedeniyle Lush'tan alışveriş yapmamaya karar vermesi durumunda ne düşüneceği sorulduğunda ise şöyle cevapladı:
Kesinlikle, [müşterinin] yapması gereken şey bu. Mağazama gelmemeli. Çünkü bana verdiği kârları alıp aynısından daha fazla yapacağım. Bu yüzden beni kesinlikle desteklememeli. Tek soru kimi destekleyeceğiniz. Ve bunu yaptığınızda neyi destekliyorsunuz, tutumunuz ne? Bence insanların tilki avı yapıp sülün vurmak isteyip istememeleri onlara kalmış ama ben bunu onaylamıyorum.
Kozmetik zinciri eylülde, Gazze'de açlık çeken halkla dayanışma içinde olmak için Birleşik Krallık'taki tüm mağazalarını ve internet sitesini bir günlüğüne kapatmıştı.
Şirket, internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Lush işletmesi olarak, Gazze ve Filistin'deki açlıktan ölen insanların görüntülerini izleyen milyonlarca insanın hissettiği acıyı paylaşıyoruz" demişti.
50'den fazla ülkede faaliyet gösteren şirket, kapalı mağazalarının vitrinlerine "Gazze'yi aç bırakmayı durdurun, dayanışma için kapalıyız" yazılı mesajlar astığını belirtmişti.
BBC podcast'inde konuşan Constantine, hükümetin 6 Nisan 2026'dan itibaren geçerli olacak miras vergisiyle ilgili değişikliklerini de eleştirdi. Değişiklik sonrası aile işletmeleri için tam muafiyetin kaldırılacak ve sadece ilk 1 milyon sterlin (yaklaşık 57,6 milyon TL) vergisiz olacak.
"Aile işletmelerinin gücünü anlamıyorlar… Ve açgözlü bir kültüre inandırıldılar" diyen Constantine, kişilerin miras vergisi faturalarını ödemektense işletmelerini satma riskinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Independent Türkçe