Meşe ağaçlarından tırtıllara karşı şaşırtan savunma

Tırtıl, yemek için yaprakların açmasını beklese de meşeler özel bir taktik uyguluyor (Sven Finnberg)
Tırtıl, yemek için yaprakların açmasını beklese de meşeler özel bir taktik uyguluyor (Sven Finnberg)
TT

Meşe ağaçlarından tırtıllara karşı şaşırtan savunma

Tırtıl, yemek için yaprakların açmasını beklese de meşeler özel bir taktik uyguluyor (Sven Finnberg)
Tırtıl, yemek için yaprakların açmasını beklese de meşeler özel bir taktik uyguluyor (Sven Finnberg)

Tırtıl istilasına uğrayan meşe ağaçlarının ertesi yıl yapraklarını daha geç açtığı keşfedildi.

İlkbaharda günler uzayıp hava ısındıkça ağaçlar da tomurcuklanıp yaprak açıyor. 

Ormanlardaki pek çok tür de yaşam döngüsünü buna göre ayarlıyor. Örneğin tırtıllar tam bu zamanda yumurtalarından çıkarak taze ve yumuşak yapraklarla besleniyor. 

Ancak Almanya'daki Würzburg Üniversitesi'nden Soumen Mallick liderliğindeki yeni araştırmaya göre meşe ağaçları tırtıllarla başa çıkmalarını sağlayan bir savunma stratejisi geliştirmiş olabilir.

Bilim insanları Bavyera'nın kuzeyindeki 2 bin 400 kilometrekarelik bir alanı 2017-2021 döneminde Sentinel-1 radar uyduları aracılığıyla sürekli takip etti. Bu sayede yoğun bulut örtüsü altında bile ağaçların durumu izlenebildi.

Uydu görüntülerindeki her piksel 10'a 10 metrelik bir alanı, yani yaklaşık bir ağacın taç büyüklüğünü gösterirken, ekip toplamda 27 bin 500 pikseli inceledi.

Araştırmacılara bu bağlantıyı görme fırsatı veren gelişme, 2019'da patlak veren çingene güvesi (Lymantria dispar) salgınıydı. Ağaç yapraklarıyla beslenen bu tüylü tırtıllar, sayıları çok olduğunda ağaçlara büyük zarar verebiliyor.

Ekip uydu verileri sayesinde hangi ağaçların yaprak kaybına uğradığını ve nasıl tepki verdiklerini kaydetti.

Bulguları hakemli dergi Nature Ecology & Evolution'da 1 Mayıs Cuma günü yayımlanan çalışmaya göre tırtılların yoğun istilasına maruz kalan meşe ağaçları ertesi yıl yapraklarını, bu kadar kötü etkilenmeyen meşelerden üç gün geç açtı. 

Bu gecikme, ağaçların uğradığı yaprak kaybını önceki yıla göre yüzde 55 azalttı. Çalışmaya göre bu durum, tırtıllar aynı dönemde yumurtadan çıksa da yiyecek yaprak bulamayıp ölmesinden kaynaklanıyor.

Meşe ağaçlarının, yapraklarını çiğnemeyi zorlaştırmak veya tırtılları avlayacak diğer organizmaları çekebilecek aromatik bileşikler üretmek gibi başka savunma mekanizmaları da var. Ancak Mallick, erteleme taktiğinin diğerlerinden daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor.

Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nden James Cahill, çalışmada varılan sonucun "çok olası" durduğunu ancak neden-sonuç ilişkisi kurmadığını söylüyor. 

Araştırmada yer almayan Cahill, örneğin yaprak kaybı sonucu bitki sağlığının kötüleşmesinin, sonraki yıl yaşanan gecikmeye yol açabileceğini ifade ediyor. Birden fazla salgına dair verilerin toplanması, daha net bir sonuca varmayı sağlayabilir.

Mallick ise gecikmenin kaynak tükenmesi gibi fizyolojik kısıtlamalarla açıklanabileceğini ifade ediyor. Ancak bu gecikmenin onlarca ağaç popülasyonunda görülmesi ve otçul baskısının en fazla azaldığı ormanlarda daha belirgin ortaya çıkması, Mallick'e göre başka bir ihtimali güçlendiriyor. Araştırmacı, gecikmenin bireysel ağaçların fizyolojik tepkisinden ziyade bir adaptasyon olabileceğini düşünüyor.

Yeni araştırma bazı ilkbaharlarda ormanın, sıcaklıkların işaret ettiğinden daha geç yeşermesine ilk kez somut bir açıklama getiriyor.

Önceki bilgisayar modellerinde sıcaklık gibi "cansız" faktörlere odaklanılırken son bulgular, ağaçların pasif bir şekilde sadece hava durumuna göre hareket etmediğini gösteriyor.

Mallick "Bu keşif, ormanda ilkbaharın başlangıcına dair önceki anlayışımızı temelden değiştiriyor" diyor.

Independent Türkçe, Phys.org, New Scientist, Nature Ecology & Evolution



Karanlık maddeyi nihayet ortaya çıkarabilecek yeni bir yöntem bulundu

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Karanlık maddeyi nihayet ortaya çıkarabilecek yeni bir yöntem bulundu

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Bilim insanları, karanlık maddeyi nihayet tespit etmenin bir yolunu bulmuş olabilir.

Evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık madde, çevremizdeki yıldız sistemleriyle galaksilerin ayrılmaz bir parçası. Ancak görünmez olduğu için bilim insanları, onu sadece görebildiğimiz maddeyle nasıl etkileşime girdiğini inceleyerek anlayabiliyor.

Artık araştırmacılar, uzayda sürekli hareket eden ve Dünya'dan saptayabildiğimiz kütleçekim dalgaları üzerinde bıraktığı izler aracılığıyla karanlık maddeyi görebileceklerini düşünüyor.

Gökbilimciler, kütleçekim dalgalarının boş uzay yerine karanlık maddenin içinden geçen bir kara delikten çıksaydı nasıl görüneceğini tahmin etti. Ardından bu modeli, halihazırda saptanmış kütleçekim dalgası sinyallerinden elde edilen gerçek verilere uyguladılar.

En net 28 kütleçekim dalgası sinyalinden 27'sinin boşlukta ortaya çıktığı anlaşılıyor. Ancak GW190728 diye bilinen bir sinyalde, karanlık maddenin izleri var gibi görünüyor.

Araştırmacılar bu tekniğin karanlık maddenin kendisini tespit etmelerini sağlamadığını vurguluyor. Ancak karanlık maddenin izlerini saptamanın yolunu sunabilir ve bu izler daha sonra diğer teknikler aracılığıyla karanlık maddenin olası izlerini incelemek için kullanılabilir.

MIT Fizik Bölümü'nden Josu Aurrekoetxea, "Karanlık maddenin çevremizde olduğunu biliyoruz. Sadece etkilerini görebilmemiz için yeterince yoğun olması gerekiyor" diyor. 

Kara delikler bu yoğunluğu artıran bir mekanizma sağlıyor ve artık birleştiklerinde yayılan kütleçekim dalgalarını analiz ederek bunları arayabiliriz.

Çalışma, hakemli dergi Physical Review Letters'ta yayımlanan "Scalar fields around black hole binaries in LIGO-Virgo-KAGRA" (LIGO-Virgo-KAGRA'daki kara delik çiftlerinin etrafındaki sayıl alanlar) başlıklı yeni makalede aktarılıyor.

Independent Türkçe 


Trump'ın 30 bin göçmeni gönderme sözü verdiği Guantanamo neredeyse boş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Trump'ın 30 bin göçmeni gönderme sözü verdiği Guantanamo neredeyse boş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, bir yıldan fazla süre önce, kötü şöhretli Guantanamo Körfezi askeri üssünde 30 bin göçmeni tutacağına söz vermişti ancak yeni bir habere göre üs neredeyse boş.

CBS News'un federal belgelere dayanarak bildirdiğine göre, pazartesi günü Küba'daki ABD deniz üssünde sadece 6 göçmen tutuluyordu. Tutukluların tamamı Haitili.

Guantanamo Körfezi'ndeki tutuklu sayısının azlığına rağmen, Demokrat Parti'den bir senatöre verilen bilgilere göre operasyonun orduya 70 milyon dolardan fazla maliyeti olması bekleniyor.

Trump, Beyaz Saray'a döndükten kısa süre sonra ABD'den onbinlerce göçmeni Guantanamo Körfezi'ne göndereceğine söz vermişti.

vfvf
Başkan Donald Trump, bir yıldan fazla bir süre önce, kötü şöhretli Guantanamo Körfezi askeri üssünde 30 bin göçmeni tutacağına söz vermişti ancak yeni bir habere göre üs neredeyse boş (Thomas Watkins/AFP)

Ocak 2025'te Trump, Savunma Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı'na Guantanamo Körfezi'ndeki Göçmen Operasyonları Merkezi'ni "tam kapasiteye" çıkarma talimatını vermişti.

Başkan o dönemde, "Amerikan halkını tehdit eden en kötü suç işlemiş düzensiz göçmenleri gözaltında tutmak için Guantanamo'da 30 bin yatağımız var" demişti.

Bazıları o kadar kötü ki, ülkelerin onları tutmasına bile güvenmiyoruz çünkü geri dönmelerini istemiyoruz.

Trump, "en kötü suçlu" göçmenlerin Guantanamo Körfezi'ne gönderildiğini iddia etmişti ancak CBS News Şubat 2025'te yönetiminin ciddi bir suç kaydı olmayan veya geçmişte hiçbir suç işlememiş, şiddete başvurmamış tutukluları da gönderdiğini bildirmişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü Lauren Bis, çarşamba günü CBS News'a yaptığı açıklamada, "Ülkemize yasadışı yollarla gelirseniz ve yasalarımızı çiğnerseniz, kendinizi Guantanamo Körfezi'nde, CECOT'ta veya üçüncü bir ülkede bulabilirsiniz. Mesajımız açık: Suç işlemiş düzensiz göçmenler ABD'de hoş karşılanmaz" dedi.

fd bvfd
Trump'ın onbinlerce göçmen gönderme sözüne rağmen, pazartesi itibarıyla Küba'daki Amerikan deniz üssünde sadece 6 göçmen tutuklunun tutulduğu bildirildi (Mandel Ngan/AFP)

CECOT, El Salvador'da insanlık dışı koşullara sahip olmakla suçlanan bir hapishane. 2002'de Terörle Savaş sırasında açılan Guantanamo Körfezi'ndeki hapishane de işkence dahil insan hakları ihlalleri iddialarıyla kötü şöhret kazandı.

The Independent, yorum almak için Savunma Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı'yla iletişime geçti.

Askeri üsse gönderilen göçmenlerin yıllık toplamı bile Trump'ın 30 bin hedefine yaklaşmıyor. CBS News'un ulaştığı federal belgelere göre, geçen yıl boyunca 100'den fazla uçuşla sadece 832 tutuklu üsse nakledildi.

Guantanamo Körfezi'ndeki göçmen tutuklulara karşılık hükümet çalışanlarının bu hafta kaydedilen oranı 100'e 1 olmasına rağmen, belgelere göre operasyonun orduya 73 milyon dolara mal olduğu bildiriliyor.

CBS News'un paylaştığı bu rakam, nisanda Savunma Bakanlığı tarafından Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'a verilmişti.

Warren, CBS News'a yaptığı açıklamada Trump ve Savunma Bakanı Pete Hegseth'i "acımasız bir göçmenlik gündemi için milyarlarca dolarlık vergi mükellefi fonunu israf etmekle" suçlamıştı.

Yakın tarihli bir Reuters/Ipsos anketine göre Amerikalıların çoğu (yüzde 53) Trump’ın göçmenlik politikasını desteklemezken, yalnızca yüzde 40’ı onaylıyor.

Independent Türkçe


Sıradışı tanıtımla gündem olan yıldız rapçi üç albüm birden çıkardı

Buzu en nihayetinde itfaiye eritmişti (AP)
Buzu en nihayetinde itfaiye eritmişti (AP)
TT

Sıradışı tanıtımla gündem olan yıldız rapçi üç albüm birden çıkardı

Buzu en nihayetinde itfaiye eritmişti (AP)
Buzu en nihayetinde itfaiye eritmişti (AP)

Iceman adlı albümünü bugün sevenleriyle buluşturması beklenen Drake, Maid of Honour ve Habibti isimlerini taşıyan iki albüm daha yayımlayarak sürpriz yaptı.

Future, 21 Savage, Sexyy Red, Qendresa, Molly Santana, Central Cee, Popcaan, PartyNextDoor, Loe Shimmy, Iconic Savvy ve Stunna Sandy'nin konuk sanatçı olarak yer aldığı üç albümde toplam 43 parça var. 

Kanadalı rapçi, nisan sonunda Toronto'nun merkezine buz blokları yerleştirmiş, bunların kırılması halinde Iceman'in dinleyicilerle ne zaman buluşacağının görülebileceğini belirtmişti. 

Kishka adlı bir Twitch yayıncısı, buzların içindeki çantayı Drake'in evine götürünce albümün 15 Mayıs'ta yayımlanacağı ilan edilmişti. 

Asıl adı Aubrey Drake Graham olan sanatçı, son yıllarda meslektaşı Kendrick Lamar'la yaptığı atışmayla gündemde. 

5 Grammy sahibi Drake ve Lamar eskiden birlikte şarkı yapsa da 2013'ten beri birbirlerini kamuoyu önünde hedef alıyor.

Kendrick Lamar, klasik müzik ya da caz dışında farklı bir müzik türünde verilen ilk Pulitzer müzik ödülünü kazanmıştı.

İki rapçi arasındaki atışmanın kızıştığı 2024'te Not Like Us adlı parçasını yayımlayan Kendrick Lamar, hem listelerde bir numaraya tırmandı hem de Grammy'ye aday gösterildi. 

Lamar, 2 Şubat 2025'te düzenlenen törende 5 Grammy daha alarak müzesindeki ödül sayısını 22'ye yükseltti. 

38 yaşındaki rapçinin başarısı, Drake'i zor durumda bıraktı. 

İlk yorumlar, bu atışma sonrasında nihayet solo albüm yayımlayan Drake'in üzerindeki baskıyı kaldırdığı yönünde. 

Independent Türkçe, Variety, Hollywood Reporter, AP