Beyaz Saray, Küba'yı istila etmeyi değerlendirirken, ABD aylardır Karayipler çevresinde gemi, uçak ve asker konuşlandırıyor.
Politico'nun haberine göre USS Nimitz uçak gemisi saldırı grubu, güdümlü füze muhripleri ve Florida'yla Porto Riko'da konuşlanmış savaş uçaklarını da içeren bu askeri varlıklar, Ortadoğu dışındaki en büyük ABD kuvvetleri yığınağının parçası.
ABD Güney Komutanlığı sözcüsü The Independent'a yaptığı açıklamada, ordunun "spekülatif haberler hakkında" yorum yapmadığını ve "ABD donanma gemilerinin operasyonel hareketleri ve faaliyetleri hakkında ayrıntıları açıklamadığını veya yorum yapmadığını, belirli operasyonların veya rotaların ayrıntılarını da açıklamadığını" söyledi.
ABD Başkanı'nın henüz Küba'yı istila etmeye yönelik aktif bir planı olmadığı ancak askeri planlamacıların, abluka ve yaptırımların pençesindeki adanın kaosa daha da sürüklenmesi durumunda Amerikan kuvvetlerini oraya gönderme senaryoları üzerinde çalıştığı bildiriliyor.
Axios'a konuşan bir Trump yetkilisi, "Her şey masada ancak herhangi bir istila planlanmıyor ya da yakın bir zamanda gerçekleşmeyecek" dedi.
Yönetimden başka bir danışman ise yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Küba'ya karşı bir "ivmecilik" stratejisi izleyerek mevcut ABD ablukası ve adaya petrol arzını kesmeye yönelik son dönemdeki Amerikan çabaları yoluyla adadaki komünist rejimin çöküşünü hızlandırmayı umduğunu söyledi. Petrol tedarikinin durması, Küba genelinde yaygın elektrik kesintilerine ve sivillerin sıkıntı çekmesine yol açıyor.
Yetkili "Henüz rejimi ortadan kaldırmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Bunun bir yöntemi var. Aşamalı bir süreç.
Axios'a konuşan üçüncü bir yetkili de süregelen İran savaşı dolayısıyla ABD Başkanı'nın Küba'yla gerginliği tırmandırmak için "acele etmediğini" söyledi.
ABD, ada ve Karayipler bölgesi genelindeki baskıyı aylardır yoğunlaştırıyor.
Trump yönetimi altında Amerikan güçleri, Latin Amerika anakarasıyla Karayipler arasında seyreden ve uyuşturucu taşıdığı iddia edilen gemilere düzenli olarak ölümcül askeri saldırılar düzenliyor.

Ocak ayındaki operasyonla Venezuela lideri Nicolás Maduro'nun yakalanması ve Venezuela'nın petrol sektörünün ele geçirilmesi Küba'yı en önemli destekçisinden mahrum bırakmıştı.
Geçen hafta Nimitz’in Karayipler’e ulaştığı gün ABD, eski Küba Devlet Başkanı Raúl Castro hakkında dava açmıştı.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden kıdemli analist Mark Cancian, Politico'ya yaptığı açıklamada, "Muhtemelen Nimitz, esasen gözdağı vermek amacıyla orada ancak gerekirse askeri bir operasyonda da kullanılabilir" dedi.
Gözlemciler ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun önceki haftalarda ABD Güney Komutanlığı'ndan General Francis Donovan'la el sıkışırken Küba haritasının önünde poz vererek bir uyarı sinyali gönderdiğine inanıyor.
CIA Direktörü John Ratcliffe de bu ay Küba yetkilileriyle adada üst düzey görüşmeler yapmıştı.
Associated Press'e konuşan bir CIA yetkilisi, Ratcliffe'in oraya "Başkan Donald Trump'ın, Küba'nın köklü değişiklikler yapması halinde ABD'nin ekonomik ve güvenlik konularıyla ciddi bir şekilde ilgilenmeye hazır olduğu mesajını şahsen iletmek için" gittiğini söylemişti.
Independent Türkçe
