Game of Thrones'un yaratıcıları, son sezonun otopsisini yaptı

Hem eleştirmenlerin hem de izleyicilerin çok sevdiği ödüllü dizi son iki sezonda ciddi darbeler almıştı

Game of Thrones efsanesi, 2019'da gösterime giren ve 6 bölümden oluşan 8. sezonla sona ermişti (HBO)
Game of Thrones efsanesi, 2019'da gösterime giren ve 6 bölümden oluşan 8. sezonla sona ermişti (HBO)
TT

Game of Thrones'un yaratıcıları, son sezonun otopsisini yaptı

Game of Thrones efsanesi, 2019'da gösterime giren ve 6 bölümden oluşan 8. sezonla sona ermişti (HBO)
Game of Thrones efsanesi, 2019'da gösterime giren ve 6 bölümden oluşan 8. sezonla sona ermişti (HBO)

Game of Thrones'un yazarı George R.R. Martin, ilk kez 2020'de meşhur HBO dizisini normal bir televizyon sezonu yerine sinema salonları için tasarlanmış bir film üçlemesiyle bitirme planı olduğundan bahsetmişti. 

Üçlemeye yayılacaktı

Dizi sorumluları David Benioff ve D.B. Weiss, Wall Street Journal'a yaptıkları açıklamada HBO'nun mega hitini sonlandırmak için asıl planlarının bu olduğunu doğruladı. 

Benioff ve Weiss, son 13 bölümü iki sezona yaymak yerine üç film istiyorlardı. Peki bu ilk plan neden rafa kaldırıldı? 

Benioff, kanal yöneticilerinin Game of Thrones'u sinema salonlarına getirmekle ilgilenmediğini ve kendisine HBO'nun "dışarıdaki gişe" değil "evdeki gişe" anlamına geldiğinin hatırlatıldığını söyledi.

Wall Street Journal'a konuşan ikili, dizinin tartışmalı 8. sezonunun başarısızlığına da değindi. Senaristler, HBO ve AT&T birleşmesinin Game of Thrones'un hayal kırıklığı yaratan finaliyle sonuçlanan büyük bir istikrarsızlığa neden olduğunu ima etti. 

"Bir şirketle 5 yıllık bir anlaşma imzaladığınızda, o şirketin istikrarlı olmasını istersiniz" diye başlayan David Benioff, sözlerini şöyle sürdürdü:

Böylece işinizi yapmak için yalnız kalabilir ve telefon şirketi tarafından satın alınması konusunda endişelenmek zorunda kalmazsınız.

52 yaşındaki Weiss da ekledi:

İster kişiler arası ister kurumsal işlev bozukluğu olsun, işlev bozukluğu her şeyden daha fazla proje öldürür.

Efsanevi diziye tartışmalı final

Popüler dizi 2011'de gösterime girmiş ve tehlikeli Westeros topraklarına hayat vermişti. 

Game of Thrones bir dönem sadece televizyonda en çok izlenen dizilerden biri değil, aynı zamanda eleştirmenlerce de en çok beğenilen yapımlardan da biriydi. 

Eleştirmenler bu kadar çok karakteri ve hikayeyi dengeleme becerisi nedeniyle HBO yapımını övmüştü. Ancak bu denge 7. ve özellikle de 8. sezonda ciddi darbeler almıştı.

Bölüm sayıları azaltıldı

Game of Thrones'un 8. sezon eleştirilerinin önemli bir kaynağı, bölüm sayısının azaltılmış olmasından kaynaklanmıştı. 

Normal bir sezon 10 bölüm sürerken, 7. sezon sadece 7 bölüm, 8. sezonsa yalnızca 6 bölümdü. 

Bu da, bazıları birinci sezonda kurgulanmış geniş hikaye ve karakter gelişimlerinin çok hızlı bir şekilde tamamlanması anlamına geliyordu.

Hayranların favorisi bir anda "Deli Kraliçe"ye dönüştü

Örneğin uzun süredir gerçek tehdit olarak gösterilen Ak Gezenler'in istilası, tek bir bölümde tamamlandı.

Bölüm sayısının azalması, Emilia Clarke'ın canlandırdığı Danaerys Targaryen'in, masum sivillerin katledilmesini de içeren "Deli Kraliçe"ye dönüşümünün sarsıcı bir hızla gerçekleşmesine de neden oldu. 

Tüm bunlar, hem hayranların hem de eleştirmenlerin çok sevdiği dizinin son iki sezonunun aceleye getirildiğini düşündürdü.

Independent Türkçe



Deadpool & Wolverine'in yapımcısı: "Yetişkin adamlar hıçkıra hıçkıra ağladı"

Hugh Jackman, Deadpool & Wolverine'de Wolverine rolünde (Disney)
Hugh Jackman, Deadpool & Wolverine'de Wolverine rolünde (Disney)
TT

Deadpool & Wolverine'in yapımcısı: "Yetişkin adamlar hıçkıra hıçkıra ağladı"

Hugh Jackman, Deadpool & Wolverine'de Wolverine rolünde (Disney)
Hugh Jackman, Deadpool & Wolverine'de Wolverine rolünde (Disney)

Tom Murray ABD Kültür Haberleri Editörü 

Deadpool & Wolverine'in yönetici yapımcısı Wendy Jacobson, Hugh Jackman'ı Wolverine'in ikonik sarı kostümüyle ilk kez gören yetişkin erkeklerin "hıçkıra hıçkıra ağladığını" söyledi.

Jackman, Marvel'ın orijinal çizgi romanlarındaki karakterle özdeşleşen sarı kostümü, X-Men karakterini canlandırdığı 17 yıl boyunca hiç giymemişti.

Jacobson kısa süre önce HeyUGuys adlı YouTube kanalına konuşarak "En çılgınca şeylerden biriydi" dedi:

Kamera testiydi. Çekime başlamadan önceydi. Her şeyden önce, bu adamların ikisini de kostüm içinde birlikte görmek akılları baştan aldı ama Hugh'nun sarı ve mavi içinde yürüyerek dışarı çıkması, yani sette hıçkıra hıçkıra ağlayan yetişkin adamlar vardı. Bu yüzden bunun özel, çok özel bir şey olduğunu biliyorduk.

Ryan Reynolds'ın Deadpool karakteriyle birlikte çekilen yeni film öncesinde Variety'ye konuşan Jackman, ilk X-Men filmi için 1999'da harekete geçildiğinde "herkesin siyah deri giydiğini" belirtirken "Böyle gelmiş böyle gider mantığı beynimin bir kısmına yerleşmişti" demişti.

"(Sarı kostümü) giyer giymez daha önce hiç giymediğime inanamadım" diye eklemişti.

Aynı röportajda Ryan Reynolds da "Bir ekibin böylesine bir tepki verdiğini hiç görmemiştim" demişti:

Geliştirmenin erken aşamalarında kostüm hakkında neredeyse hiç konuşmamıştık çünkü durum çok basitti. Artık o, bu kostümün içinde olmadan bu karakteri yapamazsınız.

Marvel Studios Başkanı Kevin Feige de Variety'ye "Hugh Jackman'ın, karakterin en ikonik kostümüyle hiç görünmemiş olması, 10 filmde Superman olup Superman kostümünü hiç giymemek gibi" demişti:

Bu, Wolverine için bunun olmazsa olmaz olmadığının bir kanıtı; karakter kostümden daha fazlası.

Reynolds, Deadpool'u ilk olarak 2009'daki Jackman liderliğindeki X-Men spin-off'u olan X-Men Başlangıç: Wolverine'de (X-Men Origins: Wolverine) canlandırsa da o film iyi karşılanmamıştı. Filmin rağbet görmemesine rağmen Reynolds canlandırdığı karakterin ayrı bir filmi olsun diye mücadele etti ve böylece 2016'da Deadpool gösterime girdi.

Deadpool'u hayata geçirmek için 10 yıldan uzun süre çabalayan Reynolds, filmi 20th Century Fox'la birlikte yapmak isterken yazarlar Rhett Reese ve Paul Wernick'in sette bulunmalarının bedelini bizzat ödediğini, bu yüzden de kendisinin maaşsız kaldığını kısa süre önce açıklamıştı.

The New York Times'a konuşan Reynolds şunları söylemişti:

Deadpool'a nihayet yeşil ışık yakıldığında başarılı olacağına hiçbir şekilde inanmıyordum.

Onu perdeye geri döndürmek için filmi yaparken alacağım ödemeden bile vazgeçtim.

Ortak yazarlarım Rhett Reese ve Paul Wernick'in sette bulunmasına izin vermediler, bu yüzden geriye kalan azıcık maaşımı benimle sette bulunmaları için onlara ödedim ki fiili bir yazarlar odası kurabilelim.

Deadpool & Wolverine'de ikili, Profesör X'in kötü kalpli ikiz kız kardeşi Cassandra Nova'yla kapışacak ki bu süper kötü karakteri de Emma Corrin canlandırıyor.

Film Türkiye sinemalarında 24 Temmuz'da, ABD'deyse 26 Temmuz'da gösterime girecek.

Independent Türkçe, Independent.co.uk/arts-entertainment