Zayıflama iğnelerinin obezlerde kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirdiği tespit edildi

Twitter'ın sahibi Elon Musk ve Kim Kardashian'ın zayıflama iğnesi kullandığı söyleniyor

Wegovy Paketleri (arşiv - AP)
Wegovy Paketleri (arşiv - AP)
TT

Zayıflama iğnelerinin obezlerde kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirdiği tespit edildi

Wegovy Paketleri (arşiv - AP)
Wegovy Paketleri (arşiv - AP)

Zayıflama iğnelerinin obez hastalardaki kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirebileceği yeni bir araştırmada belirtildi.

ABD'li araştırmacılar korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği (HFpEF) adı verilen rahatsızlığa sahip kilolu kişilerin tedavisinde Ozempic, Wegovy ve Rybelsus markaları altında satılan semaglutidin kullanımını araştırdı.

HFpEF, kalbin kanı normal pompalaması fakat yeterince dolamayacak kadar sert olmasıdır.

Belirtileri arasında nefes darlığı, şişkinlik ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilecek fiziksel kısıtlamalar var. Şu anda birkaç HFpEF tedavisi mevcut.

Teste kalp yetmezliği ve fiziksel kısıtlılıklara sahip, vücut kitle indeksi 30'un üzerindeki 529 hasta katıldı.

Bir gruba bir yıl boyunca haftada bir kez 2,4 mg semaglutid (Wegovy olarak da bilinir), diğer gruba plasebo verildi.

Vücut ağırlığındaki değişikliklerin yanı sıra kalp yetmezliğine bağlı semptomlardaki değişiklikleri değerlendiren araştırmacılar, hastaların 6 dakika boyunca daha iyi yürüyüp yürüyemediğine baktı.

52 hafta sonrasında Wegovy verilen kişilerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 13,3, diğer gruptakilerinse ortalama yüzde 2,6 azaldığı çalışmada tespit edildi.

Öte yandan 6 dakikada yürünen mesafedeki ortalama değişim Wegovy alanlar için 21,5, plasebo grubundakiler için 1,2 metre oldu.

Kansas City'deki Saint Luke Orta Amerika Kalp Enstitüsü'nden Dr. Mikhail Kosiborod, çalışmanın baş araştırmacısıydı.

Dr. Kosiborod, Wegovy'nin "belirtilerde, fiziksel sınırlamalarda ve egzersiz işlevinde büyük iyileşmeler sağladığını, enflamasyonu azalttığını ve plaseboya kıyasla daha fazla kilo kaybı ve daha az ciddi olumsuz vakayla sonuçlandığını" söyledi.

Bildiğimiz kadarıyla bu, HFpEF için bir tedavi stratejisi olarak özellikle obeziteyi hedef alan farmakolojik bir ajan üzerinde yapılan ilk test ve gözlemlediğimiz faydaların büyüklüğü, herhangi bir HFpEF ajanında görülen en büyüğü. Bu durum, özellikle bu savunmasız hasta grubunda etkili tedavilerin azlığı nedeniyle, klinik uygulamalarda önemli bir etkiye sahip olacak. Step-HFpEF sonuçları, obezitenin HFpEF'li hastalarda sadece eşzamanlı bir hastalık değil, asıl neden ve iyileştirici müdahale için bir hedef olduğunu açıkça gösterdiğinden, bu bulguların HFpEF'de obezitenin rolüne dair tartışmaların doğasını da değiştireceğine inanıyoruz.

Çalışmaya Wegovy üreticisi Novo Nordisk sponsor oldu.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) obezitesi olan belirli gruplar için semaglutid ve liraglutid gibi kilo verdirici ilaçlar kullanılmasını onaylıyor.

Semaglutid halihazırda Birleşik Krallık'ta (BK) Ozempic markasıyla satılıyor. Diyabet tedavisinde kullanılan bu ilacın kilo kaybettirme yan etkisi var.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE) önceki aylarda iştah kesici Wegovy'nin kullanımına onay vermişti ancak bu ilacın yalnızca çoğunlukla hastanelerde bulunan uzman servisler aracılığıyla temin edilebileceğini belirtmişti.

Wegovy markası altında, kilo verdirmeyi amaçlayan semaglutid ilaçları henüz BK'ye ulaşmadı.

Twitter'ın sahibi Elon Musk bu ilacı kullanırken, Kim Kardashian'ın bir zamanlar Marilyn Monroe tarafından giyilen Met Gala elbisesine sığabilmek için 16 kilo vermek amacıyla Semaglutid kullandığı söyleniyor.

 



Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
TT

Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)

Yemek yedikten sonra suya girmeden önce en az yarım saat beklenmesi gerektiği sıkça söyleniyor. 

Ebeveynler genellikle boğulma endişesiyle çocuklarını bu konuda uyarıyor.

Yemek yedikten sonra vücuttaki kanın mideye yöneleceği ve kolla bacak kaslarının düzgün çalışmasına yetecek kadar kan kalmayacağı düşünülüyor. 

Aynı anda sindirim ve yüzmenin getirdiği yorucu hareketlerle başa çıkamayan vücudun zorlanacağı, hatta belki de boğulacağı varsayılıyor. 

Bu düşünce ilk bakışta çok da mantıksız görünmeyebilir fakat doktorlar ortada gerçek bir risk olmadığını söylüyor. 

ABD merkezli Cleveland Clinic'ten Dr. Matthew Badgett, yemek yedikten sonra da kaslara yeterince kan akışı sağlandığını belirtiyor. 

Kuzey Karolina eyaletindeki Duke Primary Care Timberlyne adlı klinikte aile doktoru olan Dr. Mark Messick de vücudun sindirime yardımcı olmak için fazladan kan sağladığını ama bunun kasların çalışmasını engellemediğini ifade ediyor.

Uzmanlar yemek yedikten kısa süre sonra yüzmenin, en kötü ihtimalle küçük bir krampa yol açabileceğini söylüyor.

Amerikan Kızılhaçı'nın 2011'de yaptığı bir incelemede yemek yedikten sonra yüzmenin boğulma riski teşkil ettiğine dair kanıt bulunamamış ve bu düşüncenin bir "mit" olduğu sonucuna varılmıştı. 

Öte yandan Dr. Badgett yüzmeden önce yeterince su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Doktor, yüzerken susuz kalma ihtimalinin genellikle göz ardığı edildiğini ve bunun kramplara yol açabileceğini söyleyerek ekliyor:

Suyun içindeyken terlesek de su kaybettiğimizin farkına varmayız.

Uzman ayrıca içki içtikten sonra yüzmemeyi tavsiye ediyor. Alkol tüketiminin koordinasyonun bozulmasına ve yanlış kararlar alınmasına yol açabileceğini ifade eden Dr. Badgett "Pek zinde olamayacaksınız" diye ekliyor.

Independent Türkçe, MedicalXpress, Duke Health, BBC Science Focus