Doğal güneş koruyucu görevi gören gıdalar

Doğal güneş koruyucu görevi gören gıdalar
TT

Doğal güneş koruyucu görevi gören gıdalar

Doğal güneş koruyucu görevi gören gıdalar

Çoğu zaman uzun süre güneş ışınlarına maruz kalıyoruz. Bu cildimize zarar verebilir ve cilt kanserine yol açabilir. Dolayısıyla cildi güneşten korumak son derece önemlidir. Güneşten korunmak sadece cilt kanserine karşı bir önlem değil ayrıca cilt sağlığını ve genel refahı korumanın hayati bir adımdır.

Gerek sprey gerekse krem ​​formunda olsun, günlük cilt bakım rutinimizin vazgeçilmez bir unsuru haline gelen güneş koruyucuları ve losyonların kullanımı yaygınlaşıyor. Güneş koruyucular, cilt üzerinde zararlı ultraviyole (UV) ışınlarını emen veya yansıtan koruyucu bir bariyer oluşturarak, bunların hassas deri altı katmanlarına nüfuz etmesini sağlayarak zarar vermesini önlüyor.

JAMA Dermatology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak güneş kremi kullanan gençlerin cilt kanserine yakalanma olasılığı önemli ölçüde azalıyor.

Benzer şekilde Klinik Onkoloji Dergisi’nde yayınlanan başka bir çalışmanın sonuçları, düzenli güneş koruyucu uygulamasının yetişkinlerde cilt kanserine karşı koruyucu faydalar sağladığını gösteriyor.

Güneş kremleri bizi korumada çok önemli bir rol oynasa da sıklıkla gözden kaçırılan bir diğer savunma da yediğimiz gıdalara dayanıyor.

‘Onlymyhealth’ tarafından yayınlanan bir rapora göre, doğa bize doğal bir güneş koruyucu görevi görebilecek ve cildimizin UV hasarına karşı savunma görevi gören birçok yenilebilir element sağlıyor.

Bu gıdalar UV engelleyici özelliklere sahip bileşikler içeriyor. Bu da cildinizi içten dışa korumaya yardımcı oluyor.

İşte doğal güneş koruyucu olarak kullanabileceğiniz bazı gıdalar:

Domates

Domates, canlı kırmızı rengini veren güçlü bir antioksidan olan likopen açısından zengindir. Likopenin UV ışınlarının neden olduğu zararlı serbest radikalleri nötralize ederek, güneş yanığı ve cilt yaşlanması riskini azalttığı tespit edildi.

İster salatalarda ister sade taze dilimlerde olsun beslenmenize domates eklemek, cildinizin doğal savunmasına güzel bir destek sağlayabilir.

Yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana ve pazı gibi koyu yapraklı yeşillikler beta-karoten ve lutein gibi besinlerle doludur.

Nutrients dergisine göre kırışıklıklara, güneş hasarına ve hatta cilt kanserine karşı koruma sağlar.

Kırmızı orman meyveleri

Dut ve çilek, antosiyaninler de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarını azaltarak cildin elastikiyetini ve esnekliğini korumaya yardımcı olur. Cildinizi korumak için atıştırmalık olarak bir avuç çilek tüketebilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay, antiinflamatuar ve ışıktan koruyucu etkileriyle bilinen kateşinleri içerir.

Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırma, düzenli yeşil çay tüketiminin cildin UV hasarına karşı direncini artırabildiğini ve doğal iyileşme süreçlerini destekleyebileceğini gösteriyor.

Havuç

Havuç, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü bir bileşik olan beta-karoten açısından zengindir. A vitamini cilt sağlığında çok önemli bir rol oynar, hasarlı cilt dokusunun onarılmasına yardımcı olur ve UV ilişkili hücre mutasyonlarına karşı koruma sağlar.

Güneş koruyucuyu uygulamak cildinizi dışarıdan korumak için hala gerekli olsa da bu gıdaları beslenmenize dahil etmek cildinizi içeriden de korumanın çok yönlü bir yolunu sağlayabilir.



Kalp krizi ölümleri 50 yılda yüzde 90 azaldı: Uzmanlar üç hastalık riskine dikkat çekiyor

Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
TT

Kalp krizi ölümleri 50 yılda yüzde 90 azaldı: Uzmanlar üç hastalık riskine dikkat çekiyor

Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)

Yeni bir çalışma ABD'de kalp krizi ölümlerinin 50 yılda yaklaşık yüzde 90 azaldığını ancak diğer kalp rahatsızlıklarının yükselişe geçtiğini gösteriyor.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar Journal of the American Heart Association'da çarşamba günü yayımlanan çalışmada, 1970-2022 döneminde 25 yaş ve üstü yetişkinler arasında kalp hastalığına bağlı ölüm oranlarını yaşa göre analiz etti.

Araştırmacılar genel kalp hastalığı ölümlerinin 50 yılda yüzde 66 azaldığını, bunun başlıca nedeninin kalp krizi ölümlerindeki yüzde 89'luk düşüş olduğunu tespit etti.

Kalp krizi 1970'te kalp hastalığından kaynaklı ölümlerinin yarısından fazlasından sorumluyken, 2022'ye gelindiğinde üçte birinden daha azını oluşturuyordu.

Kaliforniya'daki Stanford Tıp Fakültesi'nde iç hastalıkları asistanlığında ikinci yılında olan Sara King, başyazarı olduğu çalışma hakkında, "Son 50 yılda yaşanan bu gelişme, kalp krizi ve diğer iskemik kalp hastalığı türlerinin tedavisinde elde edilen inanılmaz başarıları yansıtıyor" diyor.

İnsanların, bir zamanlar idam fermanı olarak görülen ilk akut kardiyak olaylardan kurtulmasını sağlama yolunda büyük adımlar atıldı.

Olay yerindeki daha fazla kişinin kalp masajı yapması, erken kalp krizi belirtilerine dair farkındalığın artması, tedavilerin iyileştirilmesi ve sigara yasağı gibi gelişmeler kalp krizi ölümlerinin azalmasına katkı sağladı.

Ancak uzmanlar, kalp krizinden kurtulan kişi sayısı artarken, diğer kalp hastalığı türlerinin yükselişe geçtiğine dair uyarıyor.

Kalbin çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz atması anlamına gelen aritmiden kaynaklanan ölümler yüzde 450, kalp yetmezliğinden kaynaklanan ölümlerse yüzde 146 oranında arttı.

Hipertansif kalp hastalığı ölümleri ise uzun süreli yüksek tansiyonun etkisiyle yüzde 106 oranında arttı. Araştırmacılar bu yükselen ölüm nedenlerini ABD'deki obezite, diyabet ve yüksek tansiyona bağlıyor.

ABD'deki obezite oranı 1970'ten 2022'ye kadar yüzde 15'ten yüzde 40'a yükseldi. Yetişkinlerin neredeyse yarısı artık tip 2 diyabet hastası ve yüksek tansiyon oranları 1978'den 2022'ye kadar yüzde 30'dan neredeyse yüzde 50'ye çıktı.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmadan sorumlu dekan yardımcısı ve öğretim üyesi olan, çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Latha Palaniappan şöyle diyor: 

Artık vakaları önleyerek insanların güçlü, sağlıklı kalplerle yaşlanmasını sağlamaya odaklanmak gerekiyor ve önleme çalışmaları çocukluk kadar erken bir dönemde başlayabilir.

Amerikan Kalp Derneği'nin "Hayatın Temel 8'i" listesi, kalp hastalığı riskini azaltmak için atılması gereken temel adımları şöyle özetliyor: sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü, sigarayı bırakmak, daha fazla egzersiz yapmak, uykuyu iyileştirmek ve sağlıklı kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini korumak.

Independent Türkçe