Yüksek tansiyon çiftler arasında bulaşıcı olabilir

Kan basıncı ölçüm cihazı (Arşivler - Reuters)
Kan basıncı ölçüm cihazı (Arşivler - Reuters)
TT

Yüksek tansiyon çiftler arasında bulaşıcı olabilir

Kan basıncı ölçüm cihazı (Arşivler - Reuters)
Kan basıncı ölçüm cihazı (Arşivler - Reuters)

Yeni bir araştırma, yüksek tansiyon hastası bir eşin, partnerinin de bu sağlık sorunundan muzdarip olmasına neden olabileceğini ortaya koydu.

Şarku’l Avsat’ın CNN International’den aktardığı habere göre, Michigan, Emory ve Columbia üniversitelerinden çalışma ekibi İngiltere'deki bin 86 çiftin verilerini inceledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 bin 989; Çin'de 6 bin 514 ve Hindistan'da yaklaşık 22 bin 000 çiftin 2015 ve 2019 yılları arasındaki verilerini inceledi.

Araştırmacılar özellikle kaç çiftin "uyumlu hipertansiyona" sahip olduğuna, yani hem karı hem de kocanın yüksek tansiyona sahip olduğuna baktı.

Araştırmacılar, incelenen dört ülkede de eşlerden birinin yüksek tansiyona sahip olmasının, eşinin de yüksek tansiyona sahip olmasına yol açtığını tespit etti.

Veriler, İngiltere'deki çiftlerin yüzde 47,1'inde "uyumlu hipertansiyon" olduğunu gösterirken, bu oran ABD'de yüzde 37,9, Çin'de yüzde 20,8 ve Hindistan'da yüzde 19,8'dir.

Araştırmacılar, çalışmalarının çiftler arasında uyumlu yüksek tansiyonu inceleyen türünün ilk örneği olduğunu belirttiler.

Araştırmacılar bulgularının, çiftlerin birlikte yüksek tansiyon taramasından geçmesi, birlikte egzersiz derslerine katılması ve her ikisinin de sağlıklı beslenmeye teşvik edilmesi gibi hastalıkla başa çıkma yollarının bulunmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar için en büyük risk faktörlerinden biridir ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yaklaşık yüzde 45'ine yol açmakta.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında 30 ila 79 yaş arasındaki yaklaşık 1,28 milyar yetişkin yüksek tansiyon hastasıdır ve bunların üçte ikisi düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamakta.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe