Ellerdeki kuru ve soyulan cilt tıbbi sorunlara işaret ediyor olabilir!

Ellerdeki kuru ve soyulan cilt tıbbi sorunlara işaret ediyor olabilir!
TT

Ellerdeki kuru ve soyulan cilt tıbbi sorunlara işaret ediyor olabilir!

Ellerdeki kuru ve soyulan cilt tıbbi sorunlara işaret ediyor olabilir!

Sağlık alanında haberler yapan internet sitesi ‘onlymyhealth’ tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre cildimiz adeta vücudumuz ile dış dünya arasında koruyucu bir bariyer görevi gören harika bir organ. Ancak, ellerimizdeki derinin soyulması gibi değişiklikleri fark ettiğimizde bu durum endişe kaynağı olabilir.

Ara sıra meydana gelen pullanmalar hava durumu ya da kuruluk gibi zararsız faktörlere bağlıyken kalıcı sorunlar altta yatan tıbbi sorunlara işaret ediyor olabilir.

İşte cildinizin kış aylarında soyulmasının bazı olası nedenleri ve hangi rahatsızlıklara işaret ediyor olabileceği:

Kuruluk

Losofona Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, cilt soyulmasının yaygın nedenlerinden biri kuruluktur. Vücudumuz yeterli sudan yoksun olduğunda cildimiz kuruyabilir ve soyulabilir. Bu yüzden kış boyunca her gün yeterli miktarda su içmek oldukça önemlidir.

Egzama

Atopik dermatit olarak da bilinen bu hastalık, deri iltihabı ile karakterize edilir. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ne göre egzama çoğunlukla çocukları ve gençleri etkiliyor. Soyulma, kızarıklık ve kaşıntı yaygın belirtiler. Egzamadan şüpheleniyorsanız, uygun teşhis ve tedavi için bir dermatoloğa başvurmanız gerekir.

Alerjik reaksiyonlar

Belirli alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalmak cildin soyulmasına yol açabilir. İster yeni bir cilt bakım ürünü, ister temizlik maddesi veya madde olsun, suçluyu belirlemek ve ondan kaçınmak sorunu çözmenin anahtarıdır.

Mantar enfeksiyonları

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, atlet ayağı veya saçkıran gibi mantar enfeksiyonlarının elleri nasıl etkileyebileceğini ve deride soyulmaya neden olabileceğini vurguladı. Söz konusu enfeksiyonları etkili bir şekilde tedavi etmek için antifungal ilaçlar gerekli olabilir.

Sedef Hastalığı

Ulusal Artrit ve Kas İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü'ne göre sedef hastalığı, deri hücrelerinin hızla birikmesine neden olarak kalın, pullu yamalarla sonuçlanabilen kronik bir otoimmün durumdur. Pullanma yaygın bir semptomdur ve sedef hastalığını yönetmek için genellikle tıbbi müdahale gerektirir.

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, cilt tahrişe veya alerjik reaksiyona neden olan maddelerle temas ettiğinde ortaya çıkar. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre soyulma, kızarıklık ve kaşıntı tipik semptomlar görülmekle birlikte sorunun çözümü için etken maddenin tespit edilmesi esastır.

Altta yatan sağlık koşulları

Tiroid bozuklukları veya otoimmün hastalıklar gibi bazı sistemik sağlık durumları cilt sorunları olarak ortaya çıkabilir. Cildiniz diğer belirtilerle birlikte soyuluyorsa, kapsamlı bir değerlendirme için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Ara sıra görülen soyulmalar iyi huylu olsa da inatçı veya şiddetli vakalar dikkat gerektirir.

Doğru teşhis ve uygun tedavi için vücudunuzun verdiği sinyallere dikkat etmeniz ve sağlık uzmanlarına danışmanız çok önemlidir. Altta yatan nedeni tedavi etmek, ellerinizdeki cildin sağlığını geri kazanmanın ve genel sağlığı sağlamanın anahtarıdır.



Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
TT

Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)

Yemek yedikten sonra suya girmeden önce en az yarım saat beklenmesi gerektiği sıkça söyleniyor. 

Ebeveynler genellikle boğulma endişesiyle çocuklarını bu konuda uyarıyor.

Yemek yedikten sonra vücuttaki kanın mideye yöneleceği ve kolla bacak kaslarının düzgün çalışmasına yetecek kadar kan kalmayacağı düşünülüyor. 

Aynı anda sindirim ve yüzmenin getirdiği yorucu hareketlerle başa çıkamayan vücudun zorlanacağı, hatta belki de boğulacağı varsayılıyor. 

Bu düşünce ilk bakışta çok da mantıksız görünmeyebilir fakat doktorlar ortada gerçek bir risk olmadığını söylüyor. 

ABD merkezli Cleveland Clinic'ten Dr. Matthew Badgett, yemek yedikten sonra da kaslara yeterince kan akışı sağlandığını belirtiyor. 

Kuzey Karolina eyaletindeki Duke Primary Care Timberlyne adlı klinikte aile doktoru olan Dr. Mark Messick de vücudun sindirime yardımcı olmak için fazladan kan sağladığını ama bunun kasların çalışmasını engellemediğini ifade ediyor.

Uzmanlar yemek yedikten kısa süre sonra yüzmenin, en kötü ihtimalle küçük bir krampa yol açabileceğini söylüyor.

Amerikan Kızılhaçı'nın 2011'de yaptığı bir incelemede yemek yedikten sonra yüzmenin boğulma riski teşkil ettiğine dair kanıt bulunamamış ve bu düşüncenin bir "mit" olduğu sonucuna varılmıştı. 

Öte yandan Dr. Badgett yüzmeden önce yeterince su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Doktor, yüzerken susuz kalma ihtimalinin genellikle göz ardığı edildiğini ve bunun kramplara yol açabileceğini söyleyerek ekliyor:

Suyun içindeyken terlesek de su kaybettiğimizin farkına varmayız.

Uzman ayrıca içki içtikten sonra yüzmemeyi tavsiye ediyor. Alkol tüketiminin koordinasyonun bozulmasına ve yanlış kararlar alınmasına yol açabileceğini ifade eden Dr. Badgett "Pek zinde olamayacaksınız" diye ekliyor.

Independent Türkçe, MedicalXpress, Duke Health, BBC Science Focus