Sosyete yaşantısıyla övünen TikTok fenomeni, uyuşturucu kaçakçılığından hapse girdi

25 yaşındaki Modou Adams, Londra'ya kaçak yollarla kokain sokmaya çalışmaktan suçlu bulundu

Modou Adams'ın işi mahkemede "TikTokçu" diye tanımlandı (boywholives/Instagram)
Modou Adams'ın işi mahkemede "TikTokçu" diye tanımlandı (boywholives/Instagram)
TT

Sosyete yaşantısıyla övünen TikTok fenomeni, uyuşturucu kaçakçılığından hapse girdi

Modou Adams'ın işi mahkemede "TikTokçu" diye tanımlandı (boywholives/Instagram)
Modou Adams'ın işi mahkemede "TikTokçu" diye tanımlandı (boywholives/Instagram)

Bolca seyahat ettiği sosyete yaşam tarzını sosyal medyada sergileyen bir TikTok yıldızı, bavulunda yaklaşık üç kilogram kokainle yakalandıktan sonra Peru'da yaklaşık 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

25 yaşındaki Modou Adams, "boywholives" adlı Instagram hesabında Los Angeles ve Atina'nın yanı sıra Peru'ya yaptığı çeşitli seyahatlerde (Machu Pichu'yu da ziyeret etmişti) geçirdiği şaşaalı hayatını gösteren samimi fotoğraflar paylaşıyordu.

Öte yandan her şey göründüğü gibi değildi ve görünüşte yükseklerden uçan bir model olarak yaşarken bu yaşam tarzı, Adams'ın ek işi olan uyuşturucu kuryeliğini gizliyordu. Artık Adams, 20'li yaşlarının geri kalanını ve 30'lu yaşlarının başını hapishane hücresinde geçirecek.

Peru Yüksek Mahkemesi'nin yayımladığı bildiriye göre 2,89 kilogram kokaini Londra'ya kaçak yollarla sokmaya çalıştığı gerekçesiyle TikTok fenomeni 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Basın açıklamasında tam adı kullanılarak Modou Dodou Adams (25) diye bahsedilen Adams'ın işi "TikTokçu" diye tanımlandı.

Adams video paylaşma uygulamasını daha önce seyahatlerinin videolarını yayımlamak için kullansa da hesabının artık silindiği anlaşılıyor.

25 yaşındaki fenomen, ülkenin başkenti Lima'nın kuzeyindeki Jorge Chávez Uluslararası Havalimanı'nda 30 Eylül'de tutuklandı. Adams'ın bagajını arayan polis, valizinin iç kısmında metal bir çanta içinde bir paket buldu.

Polis, Adams'ın bagajının arandığı anın görüntülerini yayımlarken bir memurun çantanın sahte astarını kestiği görülüyor.

Memur daha sonra kokain olduğu tespit edilen beyaz bir tozla kaplı olduğu anlaşılan bir çubuğu havaya kaldırırken Adams bu zorlu durum karşısında afallamış görünüyor. Memur daha sonra çantanın sahte astarını çıkararak uyuşturucuyu gözler önüne seriyor.

Peru Yüksek Mahkemesi'nin açıklamasına göre Fransa'nın Paris kentine giden fenomenin nihai varış noktası İngiltere'nin Londra şehriydi.

Peru adalet sisteminin hızlıca ilgilendiği 25 yaşındaki Adams'ın davası 24 saatten kısa süre içinde çözüldü.

Duruşmadaki yasal işlemleri anlayabilmesi için bir tercüman eşliğinde mahkemeye çıkan Adams, suçu işlediğini kabul etti.

Hapis cezasının yanı sıra Adams'ın 1281 sterlin (yaklaşık 43 bin 760 TL) para cezası da ödemesi gerekiyor. Yargıç Renee Quispe Silva, "Peru devletine zarar verecek şekilde yasadışı zehirli uyuşturucu ticareti yapma" gerekçesiyle Adams'a bu cezayı verdi.

Adams 26 Eylül'de, tutuklanmasından 4 gün önce Instagram hesabından yaptığı son paylaşımında Machu Pichu'da poz verirken görülüyor.

Kamuoyunca bilinen bir Britanya yurttaşının uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandığı son olay Ağustos 2013'te gerçekleşirken Michaella McCollum ve Melissa Reid, bavullarında 1,5 milyon sterlin (yaklaşık 51 milyon 241 bin TL) değerinde kokaini Peru'dan İspanya'ya kaçak yollarla sokmaya çalışmıştı.

İkiliye verilen 6 yıl 8 aylık hapis cezası, Adams'ın hapis yatacağı süreyle aynı.

Peru makamlarının erken tahliye ettiği McCollum ve Reid'in, cezalarının geri kalanını Birleşik Krallık'ta şartlı tahliyede çekmesine izin verilmişti.

Independent Türkçe



Nadir sinek türü "maske takarak" yuvalara sızıyor

Sinek larvasının nefes alma delikleri, termit gözlerini taklit ediyor (Roger Vila)
Sinek larvasının nefes alma delikleri, termit gözlerini taklit ediyor (Roger Vila)
TT

Nadir sinek türü "maske takarak" yuvalara sızıyor

Sinek larvasının nefes alma delikleri, termit gözlerini taklit ediyor (Roger Vila)
Sinek larvasının nefes alma delikleri, termit gözlerini taklit ediyor (Roger Vila)

Nadir bir sinek türünün termit kolonileri arasına sızmak için "maske taktığı" ortaya çıktı. 

Doğada avlanma, hayatta kalma veya çiftleşme şansını artırmak için başka türleri taklit eden çeşitli canlılar var. Bu özellikler genellikle böceklerde görülürken bilim insanları listeye yeni bir sinek türünü de ekledi.

Fas'ın güneyindeki Anti-Atlas Dağları'nda kelebek ve karıncalar üzerine çalışan bilim insanları, bir taşı kaldırınca bir termit yuvasında, daha önce hiç karşılaşmadıkları türden üç sinek larvası gördü.

Göksinekler grubuna ait bu larvaları yakından inceleyen ekip, "termit maskesi" dedikleri bir şeyle karşılaştı. 

Larvaların vücudunun arka kısmında, Hodotermitidae familyasındaki termitlerle aynı boyutta antenlere sahip işlevsiz bir "kafa" vardı. Ayrıca bu "kafada" iki sahte göz de bulan araştırmacılar, larvaların bu delikleri nefes almak için kullandığını söylüyor.

Sinek larvaları bu sayede yuvalarına girdikleri termitler gibi görünürken, vücutlarının etrafındaki dokunaçlar da onlarla iletişim kurmalarını sağlıyordu.

Aynı yuvayı paylaşan termitler, antenleri aracılığıyla diğerlerinin şeklini ve kokusunu algılıyor. Yuvanın tüm üyeleri bu kokuyu paylaşırken, başka kolonilerden gelen hayvanlara saldırıp onları parçalıyor. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de 10 Şubat Pazartesi günü yayımlanan çalışmada, sinek larvalarının termit kolonisine özgü kokuyu da taklit edebildiği saptandı.

Bilim insanları topladıkları örnekleri laboratuvar ortamında inceleyince larvaların yuvanın en kalabalık bölgesine yerleşme eğiliminde olduğunu gözlemledi. Burada termitlerden sürekli ilgi gören larvaların ne yediği tam bilinmese de termitlerin ağızlarını kullanarak onlara yiyecek aktardığı görüldü.

Makalenin ortak yazarı Roger Vila "Larvalar sadece tolere edilmekle kalmıyor, aynı zamanda anten benzeri dokunaçlarıyla termitlerle sürekli iletişim kuruyorlar" diyerek ekliyor: 

Hatta görünüşe göre termitler onları besliyor ancak bu henüz kesin olarak kanıtlanmadı.

Bilim insanları sinek larvalarıyla termitler arasında sosyal parazit veya simbiyotik bir ilişki olduğunu tahmin ediyor. Phoridae familyasındaki sineklerde de benzer bir durum görülse de larvalar yerine yetişkin sinekler, termitleri taklit ediyor.

Vila, bu iki sinek familyasının yaklaşık 150 milyon yıl önce ayrılmasından dolayı farklı bir evrim sürecinin sözkonusu olduğunu düşünüyor.

Yeni türün ait olduğu Rhyncomya cinsinin diğer üyelerinde daha önce böyle bir taklit davranışı kaydedilmemişti. Bu nedenle ekip, türün çok hızlı evrimleştiğini tahmin ediyor.

Keşfin şans eseri yapıldığını da ifade eden Vila şöyle ekliyor:

Bu son derece nadir bir tür olmalı çünkü o bölgede üç keşif gezisi daha yaptık ve yüzlerce taş kaldırmamıza rağmen, başka bir termit yuvasında sadece iki sinek daha bulduk.

Independent Türkçe, Popular Science, EurekAlert, Current Biology