Barack Obama, 2023'teki favori şarkılarını paylaştı

Eski ABD Başkanı kısa süre önce de yılın filmleri seçkisini belirlemişti

Barack Obama (AP)
Barack Obama (AP)
TT

Barack Obama, 2023'teki favori şarkılarını paylaştı

Barack Obama (AP)
Barack Obama (AP)

Barack Obama aralarında Beyoncé, Mitski ve Britanyalı rapçiler Dave ve Central Cee gibi isimlerin yer aldığı yıllık favori şarkı listesini açıkladı.

Eski ABD Başkanı 2023 listesini 29 Aralık Cuma günü Instagram'da paylaştı.

28 parçalık listede sanatçı ve türlerin eklektik bir karışımı yer alıyor. Listenin tamamı şöyle:

Karol G & Shakira'dan TQG, Zach Bryan'dan I Remember Everything [ft. Kacey Musgraves], Dave & Central Cee'den Sprinter, 6lack'ten Since I Have a Lover, Megan Thee Stallion'dan Cobra, Blondshell'den Joiner, Alé Araya'dan Midnight Gospel [ft. Joseph Chilliams], Beyoncé'den America Has a Problem [ft. Kendrick Lamar].

Tyla'dan Water, Allison Russell'dan The Returner, Davido'dan Unavailable [ft. Musa Keys], Mitski'den My Love Mine All Mine, Burna Boy'dan Sittin' on Top of the World [ft. 21 Savage], Big Thief'ten Vampire Empire, Indigo De Souza'dan Younger & Dumber.

Stormzy'den Toxic Trait [ft. Fredo], John Summit & Hayla'dan Where You Are, Yng Lvcas & Peso Pluma'dan La Bebe (Remix), Victoria Monét'den On My Mama, Jason Isbell and the 400 Unit'ten Cast Iron Skillet, Brent Faiyaz'dan WY@.

Asake & Olamide'den Amapiano, Teddy Swims'ten Lose Control, Rita Wilson & Keith Urban'dan Crazy Love, Gabe Lee'den Drink The River, Lenny Kravitz'ten Road to Freedom, Jon Batiste'ten It Never Went Away ve Tems'ten Me & U.

Kısa süre önce de bu yılki favori filmler listesini paylaşan Obama'nın seçkisinde, kendi şirketi Higher Ground'un yapımcılığını üstlendiği üç film de yer alıyordu: Rustin, Dünyayı Ardında Bırak (Leave the World Behind) ve American Symphony.

Listeye giren diğer filmlerse şunlardı: The Holdovers, Oppenheimer, BlackBerry, American Fiction, Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall), Canavar (Monster), Başka Bir Hayatta (Past Lives), Air, A Thousand and One ve Kibar Toplum (Polite Society).

Obama görevden ayrıldığından beri kültürel seçkilerini paylaşmayı alışkanlık haline getirdi. Bu yaz keyif aldığı 40'tan fazla şarkıdan oluşan bir çalma listesi paylaşan eski ABD Başkanı şöyle demişti:

Her yıl yaptığım gibi, işte bu yaz dinlediğim bazı şarkılar; eski ve yeninin karışımı. Neleri kaçırdığımı duymak için sabırsızlanıyorum.

Yazlık çalma listesinde SZA, Tupac Shakur, Bob Dylan, Burna Boy, J Hus, ve Ice Spice gibi isimler yer alıyordu

Geçen yıl Ethel Cain, Obama'nın kendisini yılın şarkıları listesine dahil etmesine şöyle yanıt vermişti:

2022 bingomda eski bir başkanın yıl sonu listesine savaş karşıtı, vatanseverlik karşıtı sahte pop şarkımı eklemesi yoktu.

Independent Türkçe



"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
TT

"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)

Bilim insanları, çok nadir teruzor fosilleri sayesinde bu devasa canlıların nasıl uçtuğu sorusunu nihayet yanıtladı.

Dinozorlar Çağı'nda göklerin hakimi olan teruzorların boyu geniş bir yelpazede değişiyordu. 66 milyon yıl önce yeryüzünden silinen bu canlıların Azhdarchidae familyası, bugüne kadar uçan en büyük hayvanları içeriyodu. 

10 metreyi aşan kanat boyları olan bu teruzorların boyu, yerdeyken zürafalara yakındı. Peki bu devasa hayvanlar nasıl uçuyordu?

Bugüne kadar iyi korunmuş pek fosil bulunamadığı için bu soruya net bir yanıt vermek mümkün olmamıştı. 

Michigan Üniversitesi'nden paleontolog Kierstin Rosenbach "Teruzor kemikleri içi boş olduğu için çok kırılgan ve korunsalar bile krep gibi dümdüz halde olma olasılıkları daha yüksek" diyor.

Rosenbach ve ekip arkadaşları, 2007'de Ürdün'de bulunan "olağanüstü" kanat fosillerini gelişmiş bilgisayarlı tomografi taramalarıyla analiz etti. 72 milyon ila 66 milyon yıllık kemiklerin iç kısmının korunmakla kalmayıp taramalarda da görünmesi ekibi heyecanlandırdı. 

Bulgularını Journal of Vertebrate Paleontology adlı hakemli dergide 5 Eylül Perşembe günü yayımlayan araştırmacılar, teruzorların iki farklı şekilde uçtuğu sonucuna vardı: Bazıları kanatlarını çırparak uçarken, diğerleri günümüz akbabaları gibi süzülüyordu.

Fosillerden biri Azhdarchidae familyasından Arambourgiania philadelphiae türüne aitti. 10 metreye yakın kanat boyu olduğunu doğrulayan yeni araştırmada, humerus kemiğinin iç kısmında yukarı-aşağı spiraller halinde çıkıntılar görüldü. 

Akbabaların kanat kemiklerindeki yapıya benzeyen bu çıkıntıların, havada süzülen hayvanın bükülmeden uçmasını sağladığı düşünülüyor.

Diğer fosillerse daha önce bilinmeyen bir türe aitti. Inabtanin alarabia adı verilen hayvanın kanat boyu 2 metre civarındaydı.

Kanat kemiklerinin iç kısmındaysa çapraz yapılar vardı. Günümüzün kanat çırpan kuşlarında da bu yapının görüldüğünü söyleyen ekip, Inabtanin'in bu şekilde uçtuğu sonucuna vardı. 

Çapraz destek mekanizmasını görmenin şaşırtıcı bir şey olmadığını söyleyen Rosenbach ekliyor:

Arambourgiania'daki çıkıntılarsa kesinlikle beklenmedikti, ilk başta ne gördüğümüzden emin değildik! 

Araştırmacılar, teruzorlara ait yeterince kemik kalıntısı bulunmadığı için hangi uçuş türünün önce ortaya çıktığını bilmenin zor olduğunu söylüyor. 

Öte yandan kuş ve yarasa gibi omurgalılarda kanat çırpmanın daha yaygın olduğunu belirten Rosenbach ekliyor:

Bu yüzden kanat çırparak uçmanın standart durum olduğunu ve belirli bir ortamda (bu durumda açık okyanusta) teruzor popülasyonu açısından avantaj sağlaması halinde süzülme davranışının daha sonra evrimleşmiş olabileceğini düşünüyorum.

Ekip, teruzor kemiklerini inceleyerek uçma davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Independent Türkçe, Popular Science, Cosmos Magazine, Journal of Vertebrate Paleontology