House of the Dragon'ın yıldızı önemli bir süper kahramanı oynamaya talip

Milly Alcock, Emilia Jones ve Meg Donnelly'nin büyük ilgi gören bu role düşünüldüğü bildiriliyor

AFP
AFP
TT

House of the Dragon'ın yıldızı önemli bir süper kahramanı oynamaya talip

AFP
AFP

DC Studios'un yaklaşan filmi Supergirl: Woman of Tomorrow'un oyuncu seçme sürecine başladığı bildirilirken House of the Dragon'ın çıkış yapan yıldızı Milly Alcock da filme adını veren süper kahramanı canlandırmaya aday isimler arasında yer alıyor.

Alcock, Game of Thrones'tan önceki olayları anlatan HBO dizisinin ilk 5 bölümünde genç Prenses Rhaenyra Targaryen'i canlandırmış ve karakteri yaşlandıkça oyuncunun değiştirilmesi, pek çok hayranı hayal kırıklığına uğratmıştı.

Supergirl: Woman of Tomorrow ilk kez geçen yıl ocakta, DC Studios'un eş CEO'su James Gunn tarafından duyurulmuştu.

Deadline'da yer alan habere göre CODA ve Cat Person'ın yıldızı Emilia Jones'un yanı sıra DC'nin animasyon filmleri Legion of Superheroes ve Justice League Crisis on Infinite Earths Part One'da karakteri halihazırda seslendiren Meg Donnelly de adaylar arasında.

Gunn'ın yeni ve "bütünleşmiş" bir DC Evreni vizyonu kapsamında bu film duyurulduğunda, Galaksinin Koruyucuları'nın (Guardians of the Galaxy) yönetmeni yeni filmde Superman'in kuzeni Kara Zor-El'in "çok farklı türde bir Supergirl" olacağını söylemişti.

Serimizde, Dünya'ya gönderilip bebekliğinden itibaren sevgi dolu ebeveynler tarafından yetiştirilen Superman'le, Kripton'dan kopmuş bir kayanın üzerinde büyüyen ve hayatının ilk 14 yılında etrafındaki herkesin korkunç şekillerde ölmesini ve öldürülmesini izleyen ve daha sonra genç bir kızken Dünya'ya gelen Supergirl arasındaki farkı görüyoruz. O çok daha katı; tam olarak görmeye alıştığımız Supergirl değil.

Film, Tom King'in 2022 tarihli aynı adlı çizgi roman serisine dayanacak.

Gunn'ın filmleri bütünleştirme niyeti göz önüne alındığında Supergirl'ün, çoktan duyurulan ve 11 Temmuz 2025'te vizyona girmesi planlanan Superman: Legacy'de bir kameo'yla erkenden izleyici karşısına çıkması mümkün.

Halihazırda ön prodüksiyon aşamasındaki filmin çekimleri bu bahar Georgia'da başlayacak. Filmde David Corenswet (Clark Kent/Superman), Rachel Brosnahan (Lois Lane), Nicholas Hoult (Lex Luther), Skyler Gisondo (Jimmy Olsen), Sara Sampaio, Anthony Carrigan (Metamorpho), Isabel Merced (Hawkgirl) ve Nathan Fillion (Guy Gardner/Yeşil Fener) rol alacak.

Gunn geçen ay The Batman'den uyarlanacak The Arkham Project adlı yeni bir TV spin-off'unu da duyurmuştu.

Yönetmen Matt Reeves'in Arkham Asylum projesi bir süredir geliştirme aşamasındaydı fakat Gunn sosyal medyadan spin-off'un gerçekleştiğini ve daha geniş çaptaki DC evreninin bir parçası olacağını resmen doğrulamıştı.

Deadline'ın haberine göre Threads'te bir hayranın Gunn'a, Reeves'in "Batverse"te (Batman Evreni) başka projeler üzerinde çalışıp çalışmadığını sorması üzerine Gunn şu yanıtı vermişti:

Matt halihazırda DCU dizisi Arkham'ın yapımcılığını üstleniyor, yani şimdilik sadece ikisi var. Evet. Matt'i yönetmen ve yapımcı olarak seviyoruz, dolayısıyla hem The Batman evreninde hem de DCU'da hikayeler üretecek.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances