​Filistin yönetimi: Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti

​Filistin yönetimi: Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti
TT

​Filistin yönetimi: Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti

​Filistin yönetimi: Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti

Filistin Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Nebil Ebu Redine, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun arabulucular vasıtasıyla Filistin yönetimi ile diyalog başlatma talebinde bulunduğunu söyledi. Ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, ABD hükümetinin Kudüs konusundaki kararlarından geri adım atmadan böyle bir diyalog başlatmayı reddettiği ifade edildi.
Resmi sözcü, Washington’un Abbas ile diyalog başlatmak için Arap ve acemlerden arabulucular göndermesine rağmen ABD yönetimi ile ilişkilerin hala kopuk olduğunu vurguladı. Ebu Redine, “Devlet Başkanı’nın tutumu, Kudüs ile ilgili kararlar konusunda geri adım atılmadıkça böyle ilişkiler kurmanın söz konusu olmayacağı yönünde” dedi.
Ebu Redine, Ramallah’ta verdiği konferansta, “İşler hala çok karmaşık.  ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo buraya bir ziyarette bulunarak Filistin yönetimi ile diyalog talebinde bulundu. Ancak yönetim, ABD, Kudüs’ün işgal yönetiminin başkenti olarak ilan etme adımından vazgeçmeden Washington hükümeti ile diyalogda bulunmama konusunda ısrarcı” ifadelerini kullandı.
‘ABD’nin Filistin’e karşı komplosu devam ediyor’
Başbakan Yardımcısı, ABD yönetimini, Filistin halkına karşı komplo gerçekleştirmek için İsrail ile anlaşmakla suçladı. Ebu Redine, “ABD’nin İsrail’le ortak olduğu komplo devam ediyor. ABD, zorba etkisiyle bölgedeki bazı ülkeleri de beraberinde sürüklüyor. Ancak Filistin Devlet Başkanı’nın kabul etmediğini hiçbir Arap devleti kabul etmeyecektir. Dolayısıyla bu komploya karşı tam bir mücadele söz konusu” dedi.
Ebu Redine, Hamas’ı ABD’nin Yüzyıl Anlaşması’nı kolaylaştırmakla suçladı. Redine, “Gazze’de meydana gelen darbe girişimi, Arap baharının başlangıcıydı. Bunlar bilindik sömürgecilik projeleri. Hamas, Yüzyılın Anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştırmak için sabit hızlı adımlarla ilerliyor. Halkımız ve kutsallarını hedef alan komplo hala devam ediyor. Hamas’ın, Ulusal Filistin Projesi’nin sonunun Batı Şeria’yı Gazze’den ayırmakla başladığının farkına varması gerekiyor. Halkımız, işgal ve Hamas tarafından çirkin bir saldırıya maruz kalıyor. Ancak tüm bunlar, Ulusal Filistin Projesi’ni değiştirmiyor. Projenin çökmesine ve Gazze’de bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz. Halkımız ulusal projeyi korumak, bağımsızlık ve özgürlüğe ulaşmak için onlarca yıl feda etti. Bu da Allah’ın izniyle gerçekleşecek” dedi.
‘Bir yol ayrımındayız’
Ebu Redine, “Hamas ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırıya rağmen onarım yolu hala açık. Filistin yönetimi, Hamas, İsrail ve ABD ile ilişkiler konusunda çok önemli kararlar aldı. Bizler, bir yol ayrımındayız. Ancak Hamas’ın yasal ve ulusal olan dönmesi için hala fırsat var. Kuşatmanın sona ermesinin yolu, Filistin’e dönmektir. Ulusal birlik, mukaddes bir şeydir. Biz seçime gitmeye hazırız. 2006 yılında Hamas’ın seçimi kazanmasının ardından yönetimi devretmiştik” dedi.
Nebil Ebu Redine, İsrail hakkında ise “İstenen, yerleşimin durdurulması ve imzalanan kararlara bağlı kalınması. Bu da ancak Merkezi Meclis’in kararları uygulamasıyla gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. İsrail’le yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi ve ilişkilerin yeniden tanımlanmasına işarette bulunan Ebu Redine, bundan sonra önemli ve planlı adımların atılması gerektiğini söyledi.
ABD’nin Kudüs kararına tepki
Filistin hükümet sözcüsü, ABD hakkında ise Washington’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve başkentini taşıma kararından vazgeçmesinin ilişkileri yeniden başlatmanın anahtarı olacağını söyledi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD’nin mevcut politikasına devam etmesinin Filistin-İsrail çatışmasının bir asırdan daha uzun bir süre devam etmesini kesinleştireceğinin altını çizdi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.