Meksikalı uyuşturucu baronu, El Chapo'nun oğlunun kendisini kandırdığını söylüyor

Meksika'daki gazetelerin "El Mayo" yakalandığında attığı manşetler (AP)
Meksika'daki gazetelerin "El Mayo" yakalandığında attığı manşetler (AP)
TT

Meksikalı uyuşturucu baronu, El Chapo'nun oğlunun kendisini kandırdığını söylüyor

Meksika'daki gazetelerin "El Mayo" yakalandığında attığı manşetler (AP)
Meksika'daki gazetelerin "El Mayo" yakalandığında attığı manşetler (AP)

"El Mayo" diye bilinen Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael Zambada, geçen ay Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu tarafından kandırılarak ABD'ye giden bir uçağa binmeye zorlandığını iddia etti.

Zambada bu ifşayı cumartesi günü avukatının paylaştığı bir açıklamada yaptı. Amerikalı yetkililer Sinaloa Karteli'nin kurucularından olan Zambada'yı ve Joaquin Guzman Lopez'i Teksas'ın El Paso kenti civarında yakaladı. Reuters'ın haberine göre Guzman Lopez'in kartelin başka bir bölümünden sorumlu olduğuna inanılıyor.

Gözaltına alınan uyuşturucu baronu, Sinaloa eyaleti yetkilileri ve Guzman Lopez'le bir toplantı yapması gerektiği sırada "pusuya düşürüldüğünü" iddia etti. Eyalet yetkilileri arasında Vali Ruben Rocha ve kısa süre önce federal seçimleri kazanan Hector Cuen de bulunuyordu.

Zambada, Cuen'i ilk olarak Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan'ın dışındaki bir çiftlikte gördüğünü ve daha sonra "küçüklüğünden beri tanıdığı Guzman Lopez'i gördüğünü ve onu takip etmesini işaret ettiğini" söyledi.

"Toplantının niteliğine ve katılan kişilere güvendiği için" Guzman, Lopez'i takip etmiş ve karanlık bir odaya götürülmüş.

scdfrgthy
Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael "El Mayo" Zambada ve Teksas'ın El Paso kentinde tutuklanan eski ortağı Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez'i taşıyan uçak 25 Temmuz'da New Mexico'ya bağlı Santa Teresa'daki Dona Ana County özel havalimanının pistinde (Reuters)

Yetkililere göre, El Chapo'nun 2016'da yakalanmasının ardından Zambada'nın liderliğindeki farklı gruplarla El Chapo'nun oğulları arasındaki ilişki zaman zaman gerginleşti.

Zambada ifadesinde karanlık odaya girdikten sonra birkaç adam tarafından yere yatırıldığını ve başına bir çuval geçirilerek bağlandığını iddia etti. Daha sonra bir kamyonetin arkasında bir iniş pistine götürüldü ve Guzman Lopez tarafından bir uçaktaki koltuğa bağlandı. Uyuşturucu baronuna göre uçak sadece Guzman Lopez, Zambada ve pilotla birlikte ABD'ye doğru havalandı.

Ancak Guzman ailesinin bir avukatı birçok kez Zambada'nın zorla götürülmediğini, bunun yerine uyuşturucu baronları ve ABD yetkilileri arasında uzun süren müzakerelerin ardından gönüllü teslim olduğunu iddia etti.

ol9ş
Meksika'daki Sinaloa kartelinin lideri Ismael "El Mayo" Zambada ve bir başka ünlü kartel lideri "El Chapo"nun oğlu Joaquin Guzman Lopez (AP)

ABD, Meksika Büyükelçiliği aracılığıyla cuma günü yaptığı açıklamada Guzman Lopez'in Amerikalı yetkililere gönüllü teslim olduğunu ancak Zambada'nın zorla götürülmüş gibi göründüğünü belirtti.

Zambada yaptığı açıklamada Cuen'in iddia edilen pusu sırasında öldürüldüğünü söyledi ve uyuşturucu baronuna eşlik eden bir eyalet polis memuru ve bir korumadan buluşmadan bu yana haber alınamadığını ekledi.

Sinaloa'daki yetkililer Cuen'in Culiacan'daki bir benzin istasyonunda bir araba hırsızlığı sırasında öldürüldüğünün düşünüldüğünü söyledi.

Guzman Lopez ve Zambada, ABD mahkemesinde isnat edilen uyuşturucu kaçakçılığı suçlarını kabul etmedi.

Independent Türkçe



Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)
TT

Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)

Malezya polisi bugün, sosyal medya üzerinden DEAŞ ideolojisini yayarak ve bağış toplayarak DEAŞ’ı desteklediklerinden şüphelenilen 36 Bangladeşli göçmen işçinin tutuklandığını duyurdu.

Polis Genel Müfettişi Muhammed Halid Ismail, Malezya'ya fabrikalarda, şantiyelerde ve benzin istasyonlarında çalışmak üzere gelen Bangladeşlilerin, nisan ayından bu yana düzenlenen eşgüdümlü operasyonlarda tutuklandığını söyledi.

Bugün televizyonda yayınlanan basın toplantısında konuşan Halid, “Grup, Suriye'de ya da (Irak Şam İslam Devleti -DEAŞ) ile birlikte savaşmak üzere üye toplamaya çalıştı” dedi.

“Suriye'ye ve Bangladeş'e göndermek üzere para topladılar” diyen Halid, toplanan paranın e-cüzdanlar ve uluslararası para transfer hizmetleri aracılığı ile gönderildiğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre aşırılıkçı grup 2014 yılında Suriye ve komşu Irak'ta geniş alanların kontrolünü ele geçirerek sözde “halifelik” ilan etti ve 2017 yılında Irak'tan, 2019 yılında da Suriye'den çıkarıldı. Grup varlığını esas olarak Suriye'nin uçsuz bucaksız çöllerinde sürdürdü.

Malezyalı yetkililer tarafından tutuklananlardan 5’i terör örgütlerine üye olmak, aşırılıkçı ideolojileri yaymak ve terör faaliyetleri için fon toplamakla suçlanıyor.

Diğer 16 kişi aşırılık yanlısı grubu destekledikleri şüphesiyle soruşturma altında tutulurken, 15 kişinin de sınır dışı edilmesine karar verildi.

“WhatsApp gruplarında 100 ila 150 arasında üyeleri olduğunu düşünüyoruz” diyen Halid, soruşturmaların devam ettiğini ifade etti.

Halid, “Yıllık 118 $ (RM500) civarında bir üyelik ücreti topladılar, ilave bağışlar ise gönüllü olarak yapıldı” dedi.

Grubun diğer ülkelerdeki DEAŞ hücreleriyle bağlantıları olup olmadığı sorusuna Halid, polisin hala "diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızla ve (Interpol) ile birlikte... terörist ağlarını ortaya çıkarmak için" çalıştığını söyledi.

Malezya, ülkenin ana imalat ve tarım sektörlerindeki işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçüde yabancı işçilere güveniyor. Her yıl on binlerce Bangladeş vatandaşı bu işleri doldurmak için ülkeye geliyor.