Akdeniz'de batan Rus kargo gemisi Ursa Major'un sahibi olan şirket, dün (Çarşamba) Rus medyasına geminin bir ‘terör eylemi’ nedeniyle battığını söyledi.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, 2009 yılında inşa edilen geminin makine dairesinde meydana gelen bir patlamanın ardından battığını ve 16 mürettebatından ikisinin kayıp olduğunu belirtti.
Geminin nihai sahibi olan ve Rusya Savunma Bakanlığı için askeri inşaat yapan Oboronlogistika, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada, geminin ‘terör’ saldırısına maruz kaldığını iddia etti.
Oboronlogistika daha önce yaptığı açıklamada, geminin iki dev vinçle birlikte Rusya'nın uzak doğusundaki Vladivostok Limanı’na doğru yola çıktığını belirtmişti.
Rus devlet haber ajansları tarafından alıntılanan bir açıklamada şirket, ‘23 Aralık 2024 tarihinde Ursa Major'a karşı hedefli bir terör saldırısı gerçekleştirildiğine inandıklarını’ bildirdi, ancak bunu kimin gerçekleştirmiş olabileceğini veya nedenlerini belirtmedi.
Şirket, su baskınından önce gemide ‘art arda üç patlama’ meydana geldiğini de bildirdi. Şirket, geminin batmasını bir ‘terör saldırısı’ olarak değerlendirmek için hangi unsurlara dayandığını açıklamadı.
Mürettebatı 16 denizciden oluşan geminin batması sonucu iki denizci kaybolmuştu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, geminin batmasının ‘makine dairesinde meydana gelen bir patlamanın’ ardından gerçekleştiğini duyurdu.
Ülkenin ana soruşturma organı olan Rusya Soruşturma Komitesi salı günü, daha fazla ayrıntı vermeden, denizcilikte güvenlik kurallarının ihlaline ilişkin bir soruşturma açıldığını duyurdu.
Olay Akdeniz'de İspanya ve Cezayir arasındaki uluslararası sularda meydana geldi.
İspanyol deniz kurtarma ekiplerine göre, gemi pazartesiyi salıya bağlayan gece İspanya'nın Almeria kentinin yaklaşık 105 kilometre açığında kötü hava koşulları nedeniyle bir imdat çağrısı yaptı.
İspanya, Ursa Major batmadan önce bir Rus savaş gemisi gelip kurtarma operasyonunu devralana kadar helikopter ve kurtarma botları göndererek kazazedeleri karaya çıkardı.
ABD yaptırımları
Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Oboronlogistika'ya ait en büyük kargo gemisi aynı zamanda sivil taşımacılık ve lojistik hizmetleri de veriyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre gemi ve sahibi olan şirket, Ukrayna'daki Rus saldırısının başlamasının ardından Mayıs 2022'de ‘Rus işgali altındaki Kırım'a kargo teslimatı için nakliye hizmetleri’ sağladığı gerekçesiyle ABD yaptırımlarına tabi tutuldu.
Şirkete göre gemi, Rusya'nın uzak doğusundaki Vladivostok'a liman vinçleri ve buz kırıcı ambar kapakları taşıyordu.
Araştırmacı haber sitesi Agnestvo, kapakların Kuzey Denizi Rotası üzerindeki kalın buzları kırmak üzere tasarlanan ve ‘Leader’ olarak bilinen yeni nükleer buzkıran için tasarlandığını bildirdi.
Şirket dün yaptığı açıklamada, geminin ‘aşırı yüklü’ olmadığını doğruladı ve bu iddianın ‘bazı medya organlarında’ gündeme getirilmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.
MarineTraffic adlı internet sitesine göre gemi aralık ayında Rusya'nın kuzeybatısındaki St. Petersburg'dan yola çıktı ve 22 Ocak'ta Vladivostok'a varması bekleniyordu.
Şirket 20 Aralık'ta geminin Kuzey Denizi Rotası’nın geliştirilmesinde yer aldığını doğruladı.
Rusya bu Arktik deniz rotasını Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan yeni bir ticaret yolu olarak kullanmayı ve yakıt taşımacılığını kolaylaştırmayı umarak yıllardır geliştiriyor.
Tartus
Ukrayna askeri istihbaratı Ursa Major'un Moskova'nın Tartus'ta bir deniz üssünün bulunduğu Suriye'deki Rus güçlerine ikmal yapmak için de kullanıldığını doğruladı.
Rusya'nın Suriye'de Tartus Deniz Üssü ve Hmeymim Hava Üssü olmak üzere iki askeri üssü bulunuyor ve bu üsler Rusya'nın Ortadoğu, Akdeniz havzası ve hatta Afrika'da operasyonlar yürütmesine olanak sağlıyor.
Aralık ayında devrilen ve Moskova'ya sığınan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ülkeyi terk etmesi, özellikle de bölgesel müttefiki İran'ın zayıfladığını teyit ettiği için Rusya'nın emellerine ağır bir darbe indirdi.
İki Rus üssünün akıbeti ise halen belirsizliğini koruyor.