Mısır'da lise sınavlarının başlamasıyla birlikte elektronik ortamdaki ‘kopya sayfaları’ yeniden ortaya çıktı. İki sınav sorusunun sızdırıldığı iddia edilirken Mısır Eğitim Bakanlığı ele geçirilen tüm dolandırıcılık vakalarının soruşturulmasını Mısır Cumhuriyet Savcılığı’na sevk etti.
Mısır son yıllarda, sınav soru ve cevaplarının sosyal paylaşım sitelerindeki çeşitli uygulamalar aracılığıyla yapıldığı ve ‘elektronik kopya’ olarak bilinen olaya tanık oldu.
Öğrenciler salı günü ekonomi ve istatistik sınavına girerken, “Telegram” üzerinden ‘elektronik dolandırıcılık’ sayfalarında iki dersin sorularının dolaşıma sokulduğu iddia edildi. Şarku’l Avsat, “Telegram” uygulamasında ‘Shawming Lisesi ve El-Ezher Sınavlarının Sızıntıları’ ve ‘Şafak'ın Gizli Kontrol Sızıntısı’ adlarında iki grup aracılığıyla, çözülmüş soru kağıtlarının dolaşımını yakındn takip etti.
Mısır Eğitim ve Teknik Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamaya göre sınavları takip eden merkezi operasyon odasındaki elektronik sahtekarlıkla mücadele ekibi üyeleri, ekonomi sınavında elektronik sahtekarlıklarını, biri Menufiyye Valiliğindeki (Kahire'nin kuzeyi) bir komitede iki öğrencinin sınav sorularından birini cep telefonuyla sosyal paylaşım sitelerinde yayınlayarak kopya çekerken yakaladı. İkincisi olarak da istatistik sınavıyla ilgili olarak Kena Valiliğindeki bir komitede bir öğrenci için ‘elektronik kopya’ vakası tespit edildi.
Bu yıl lise sınavlarına başvuran öğrenci sayısı, edebiyat bölümünde 276 bin 211, fen bilimleri bölümünde 391 bin 671 ve matematik bölümünde 98 bin 658 olmak üzere toplam 783 bin 025 öğrenciye ulaştı.
Mısır Eğitim ve Teknik Eğitim Bakanı, Genel Ortaöğretim Sınavları Başkanı Dr. Rıza Hicazî, salı günü yaptığı açıklamada, bakanlıktaki merkezi operasyon odası aracılığıyla birinci kattaki genel ortaöğretim sınavlarını takip etti. “Öğrencilerin komitelere herhangi bir elektronik cihaz olmadan girmelerini sağlayın” talimatı verdi. Ayrıca öğrencilerin sınava girerken aranması için elektronik arama cihazı kullanılması ve sınavın başlamasından yarım saat sonra, sınav sürecinin disiplinini etkilemeden tekrar aranmaları gerektiğini vurguladı.
Mısırlı bakan ‘vakaların komitenin sorumluluğunda olduğunu’ teyit ederek ‘bunlarla ilgili sıkı yasal önlemler alınmasını ve yakalanan tüm (elektronik dolandırıcılık) vakalarının Cumhuriyet Savcılığına sevk edilmesini’ istedi.
Mısır yasaları sahtekarlığı teşvik edenlere caydırıcı sertlikte cezalar öngörüyor. Zira yasalar ‘sosyal medyad lise sınavlarının fotoğraflarını yayınlayan ve teşvik eden herkes için hapis, para cezası ve sınavdan mahrum bırakma’ cezalarını içeriyor.
Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin din eğitimi ve milli eğitim sınavlarına girdiği genel ortaöğretim sınavlarının ilk gününde ‘elektronik dolandırıcılık’ dolandırıcılıkla mücadele ekibi üyelerinin Şarkiyye Valiliği'nde din eğitimi alanında bir kopya vakası tespit ettiğini duyurmuştu. Milli eğitim alanında da Sohac ve Dakhaliyye valiliklerindeki iki vakada olayda kullanılan telefonlara el konuldu ve söz konusu öğrenciler hakkında gerekli yasal tedbirler başlatıldı.
Bakanlık, lise sınavları öncesinde ‘öğrencilerin çeşitli kopya çekme yöntemlerinden hiçbirini kullanmamaları gerektiğini’ vurgulayarak, ‘kopya çekme girişimlerine karşı koyacaklarını ve sınavlarda meydana gelen ihlallerle ilgili yasal önlemler alacaklarını’ belirtti.
Eğitim Bakanı geçtiğimiz pazar günü eğitim müdürlükleri müdürleri ve tüm vilayetlerdeki sınav komiteleri başkanlarıyla yaptığı toplantıda öğrencilere ‘kapalı bile olsa cep telefonu bulundurmanın suç olduğu’ uyarısında bulunarak ‘kopya çekilmediğini kanıtlayan komitelerin ödüllendirileceğini, kopya çekildiğini kanıtlayan komitelerin ise sorumlu tutulacağını’ vurguladı. Llise sınavlarında hizmet etmenin ulusal bir görev olduğuna’ işaret etti.
Mısır'daki Aynu’ş-Şems Üniversitesi'nde bilim ve eğitim profesörü olan Dr. Muhammed Abdulaziz, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi:
“Tüm önlemlere rağmen kopya sayfalarını tamamen engellemek zor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen bir durumla karşı karşıyayız. İnternetin kontrol edilmesi oldukça güç. Sınav komiteleri kendi içinde daha sıkı kısıtlamalar getirmeli. Bu nedenle Eğitim Bakanlığı'nın, yüksek maliyet gerektirse bile, komiteler içinde elektronik sohbet yöntemlerine başvurmak da dahil olmak üzere yeni çözümler düşünmesi gerek. Çünkü eğitim ulusal güvenlik olarak kabul edilir. Konu aynı zamanda elektronik dolandırıcılığa yol açan herkesi, öğrenciden komite başkanına kadar sınav sorularının kendileri aracılığıyla yayınlandığını ve masumiyetlerini kanıtlamaktan sorumlu tutulmalarını ortaya koyacak parlamento mevzuatı gerektiriyor.”