Kahire’den buğdayda tasarruf uyarısı

Mısır hükümeti, buğday stoklarının israf edilmemesi çağrısında bulundu

Mısır’daki Asyut Valiliği silolarına buğday tedarik operasyonlarının bir kısmı (Asyut Valiliği Facebook hesabı)
Mısır’daki Asyut Valiliği silolarına buğday tedarik operasyonlarının bir kısmı (Asyut Valiliği Facebook hesabı)
TT

Kahire’den buğdayda tasarruf uyarısı

Mısır’daki Asyut Valiliği silolarına buğday tedarik operasyonlarının bir kısmı (Asyut Valiliği Facebook hesabı)
Mısır’daki Asyut Valiliği silolarına buğday tedarik operasyonlarının bir kısmı (Asyut Valiliği Facebook hesabı)

Mısır hükümeti, çiftçilerin geçen Nisan ortasından bu yana tedarik etmeye başladıkları ve önümüzdeki Ağustos ayının sonuna kadar devam edecek bu yılki buğday stoklarını güvence altına alma çabalarını sürdürüyor.

Kahire hükümeti bu yılki buğday mahsulünün manipülasyonunu ve israfını önlemek için, buğdayın hayvan ve balık yemi olarak kullanılmasını yasaklayan bir dizi kontrol belirliyor. Buğday Mısır’da stratejik bir ürün ve hükümet 70 milyondan fazla vatandaşa sübvanse edilmiş ekmek sağlamakta. Mısır valiliklerindeki depolama alanları ve silolar, dün (Cumartesi) çiftçiler tarafından sağlanan buğday mahsulünü aldı. Bu, hükümetin mevcut buğday hasat mevsimi boyunca çiftçilere yönelik mali destek sistemi çerçevesinde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin mevcut tarım sezonu için çiftçilere buğday arzının fiyatını gözden geçirme direktifleri çerçevesinde geldi. Bu, Mısırlı çiftçiyi desteklemeye, onu stratejik mahsullerin yetiştirilmesinde genişlemeye teşvik etmeye ve ayrıca ithalat faturasının azaltılmasına katkıda bulunuyor. Daha önce Mısır kabinesi, bu sezon çiftçilerden buğday alım fiyatının bin 500 liraya çıkarılmasını (1 dolar 30,8 Mısır lirası değerinde) onayladı. Mısır’daki Arz ve İç Ticaret Bakanlığı, balık çiftlikleri ve yem fabrikalarının sahiplerini yerel buğdaya sahip olma, onu yem olarak kullanma veya yem endüstrisine sokma konusunda uyardı. Mısır hükümeti, bunu bir suç eylemi olarak kabul ediyor. Mısır Temsilciler Meclisi’nde tarım ve sulama komitesi üyesi olan Ahmed el-Benna, yaklaşık iki ay önce sarı mısır fiyatını etkileyen yükselişin ardından yem fabrikalarının ve balık çiftlikleri sahiplerinin buğdaya başvurduğunu açıkladı.

Benna, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Son gümrük açıklamalarının ardından mısır fiyatlarındaki düşüş yem için buğday ihtiyacını azalttı. Bu, yerel hasadı büyük ilerlemelere tanık olan buğday mahsulünü boşa harcamayacak. Bu, Mısır hükümetinin çiftçileri mahsullerini makul fiyatlarla almaya teşvik etmesinden sonra oldu” dedi.

Benna ayrıca, buğday mahsulünün israf edilmemesini sağlamak için Mısır kurumlarının ve bakanlıklarının denetleyici rolünü harekete geçirme çağrısında bulundu. Mısır Tedarik Bakanlığı, yerel buğdayı amaçlanan şeyler dışında kullanmaya yönelik girişimlere karşı koymak amacıyla, yem fabrikaları ve balık çiftlikleri üzerindeki kontrol kampanyalarının sonuçları hakkında bazı Mısır valiliklerinin tedarik müdürlüklerinden günlük raporlar almakta. Mısır Tedarik Bakanlığı’nın Sözcüsü Ahmed Kemal geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada, ülkede 2023 sezonu için buğday ticaretini düzenleyen bakanlık kararlarının hayvan yemi veya balık çiftlikleri için yem olarak kullanılmasını yasakladığını söyledi. Kemal, bakanlığın tüm müdürlüklere bu konudaki ihlalleri kontrol altına almak için balık çiftlikleri ve yem fabrikaları hakkında günlük kampanyalar yürütmeleri gerektiğine dikkat çekti.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.