Tunus’un güneydoğusunda yer alan Susa kentindeki Mesakin istasyonu yakınlarında yaşanan tren kazasının ardından, Tunus Meclisi Stratejik Planlama ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi 2022 seçimlerinde çıkan bir yasaya göre karar verdi.
Listede sorumlu tutulanlar arasında Ulaştırma Bakanı Rabia el-Mecidi, bakanlığın yetkilileri, Tunus Demiryolu Şirketi Genel Müdürü ile Ekipman ve İskan Bakanlığı Temsilcisi yer aldı.
Tunus’taki kalkınma planı taslağının 2023-2025 dönemi için ana yönleri ve belirlenen öncelikleri üzerinde düşünmek için geçtiğimiz Çarşamba günü komite başkanı Şefik Zafevri şunları söyledi:
“Parlamento komitesinin 2 üyesi, arkasındaki nedenleri açıklığa kavuşturmak için kaza mahalline gitti ve Tunus Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan soruşturmanın sonuçlarını komiteye sundu. Kaza ve nedenleri belirledikten sonra sağlanan resmi istatistiklere göre kaza 2 kişinin hayatını kaybetmesine ve 33 yolcunun yaralanmasına neden oldu”
Tunus Meclisi, gerekli demiryolu özelliklerine uymayan vagonların satın alınmasına ek olarak, filonun yaşlanması, yetersiz bakım, aydınlatma eksikliği, demiryolu ağının bozulması nedeniyle genel olarak ulaştırma sektörünün ve özellikle Tunus’ta demiryolu taşımacılığının yaşadığı bir dizi sorunu gündeme getirdi.
Şarku’l Avsat’ın Tunus Sağlık Bakanlığı’ndan aktardığına göre, 30 yaralı hastaneden sağlıklı bir şekilde ayrılırken 3 yaralıdan 2’si Susa’daki Sahloul Üniversitesi Hastanesi ortopedi bölümünde cerrahi müdahale için müşahede altında tutuluyor.
Tunus Demiryolları Sendikası Başkanı Necib el-Cellasi basına verdiği demeçte, Tunus’taki demiryolu taşımacılığı sektörünü rahatsız eden bir dizi sorunu, özellikle de bakım ekipmanlarının yokluğunu ve önemli bir yedek parça kıtlığını ortaya çıkardı. Cellasi, bazı araçların 40 yaşından büyük olması nedeniyle demiryollarının aşınmasını ve filonun eskimesine vurgu yaptı.
Tunus devlet kurumlarının gözlemcilerine göre Gafsa Fosfat Şirketi, Tunus Havayolları Şirketi ve sağlık kurumları gibi büyük devlet kurumlarının çoğunda finansal sorun yaşanıyor. Tunus, çoğunlukla finansal zorluklardan mustarip ve IMF’nin finansal kredi vermesi için gerekli olan yapısal ekonomik reformlar programına dahil edilmiş bir ülke.
Tunus demiryollarının 2015 yılında el-Fahs bölgesinde (Zağvan) meydana gelen ve 19 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı kaza da dahil olmak üzere acı verici bir dizi kazaya tanık olması dikkat çekici. 2016 yılında, Tunus’un başkentinin güneyinde yer alan Jebel Jelloud bölgesindeki demiryolu ile karayolu arasındaki kavşaklardan birinde trafik ışıklarının arızalanması, 5 kişinin ölümüne ve yaklaşık 150 kişinin yaralanmasına neden olan ölümcül bir trafik kazasına neden olmuştu.