Mısır hükümeti, Kurban Bayramı tatili süresince tarım arazilerinde kaçak yapılaşmayı önlemek için tedbirlerini sıkılaştırırken, valiliklerdeki ilgili makamlar da bu türden her türlü eyleme karşı hazırlık seviyesini yükseltti.
Bu önlemler, bazı vatandaşların, ülkede hiçbir yönetici ve denetleyici kurumun bulunmadığı bayramları ve resmi tatilleri istismar ederek, tarım arazilerinde yasadışı inşaatlar yapmasının ardından geldi.
Resmi verilere göre Ramazan Bayramı'nın birinci ve ikinci günlerinde 700'den fazla tarım arazisinde devlet mülküne tecavüz ve imara aykırı yapılaşma vakası tespit edildi. Bu da inşaat olgusunun bayramlarda yaygınlaştığını gösterdi.
Mısır Yerel Kalkınma Bakanı Tümgeneral Hişam Amine, çarşamba günü valiliklerdeki yürütme kurumlarının bayram tatilini fırsat bilerek tarım arazilerine, devlete ait mülk ve arazilere tecavüz ya da ihlal niteliğindeki yapılaşmaya yönelik her türlü girişimle kararlı bir şekilde mücadele etmelerinin önemini vurguladı. Valilerle yaptığı telefon görüşmelerinde, yasa dışı durumları izlemek, bunlarla derhal ilgilenmek ve bunları derhal ortadan kaldırmak üzere birimlerinin aktive edildiğinin altını çizdi.
Yerel Kalkınma Bakanı vatandaşları, bayram günlerinde yaşanan ihlallerle ilgili şikayetlerini iletmek üzere bakanlığın desteklediği ‘Sesiniz Duyulsun’ girişimiyle irtibata geçmeye çağırdı.
Aynı zamanda Mısır Tarım ve Arazi Islahı Bakanı es-Seyyid el-Kasir, mübarek Kurban Bayramı tatili süresince arazilerde inşaat yapılmasını önlemek için bakanlık yöneticilerini, valiliklerdeki müdürlükleri, polis ve yerel yönetimleri, bütün önlemleri almaya yönlendirdi.
Kasir yaptığı açıklamada, Başbakan Dr. Mustafa Medbulî'nin, gıda güvenliği ve nesiller boyu milli servet elde etmenin ana kaynağı olan tarım arazileri üzerindeki yapılaşmaya yönelik çabalarını tüm devlet kurumlarıyla birlikte takip ettiğini söyledi.
Bakan, ‘tarım arazilerine tecavüzün onura karşı işlenen bir suç haline geldiğini ve faillerin hapis ve para cezasının yanı sıra devlet tarafından sağlanan destekten mahrum bırakıldığını’ vurgulayarak, ‘ihlalin tamamen önlendiğini ve tüm ihlallerin ortadan kaldırılması, ihlal edenlerin ulusal numarayla kayıt altına alınması ve haklarında yasal işlem yapılmasıyla ilgili sert önlemler alındığını’ belirtti. Mısır geçtiğimiz yıllarda tarım arazilerine izinsiz giriş için öngörülen cezayı arttırarak, tarım arazilerine tecavüz olgusuyla mücadelede ciddi adımlar attı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre yasayı ihlal edenler iki yıldan az ve beş yıldan fazla olmamak üzere hapis ve 500 bin pounddan az olmamak üzere para cezasına çarptırılıyor. Bu ceza on milyon poundu geçmiyor, ihlal sayısına göre ceza katlanıyor.
Mısır, ulusal gıda güvenliğini ve tarım arazilerini korumayı, verimliliğini muhafaza etmeyi, ulusal ekonomiyi, sürdürülebilir kalkınmayı ve tarımsal üretimi doğrudan etkileyen yeni tarım arazileri ile gıda güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.