Lübnan'daki mahkumların mustarip olduğu birçok kriz var. Devletin onlara karşı sorumluluklarından kaçması ve içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle gıda ve ilaç sağlama kabiliyetindeki ciddi eksiklik mevcut durumu daha da kötü hale getiriyor. Her gün onlarca kişinin salıverilmesine katkıda bulunabilecek ve böylece cezaevlerinde görülmemiş bir düzeye ulaşan aşırı kalabalığı azaltabilecek duruşmaları geciktirmek de söz konusu krizi çözecek seçenekler arasında bulunuyor.
Duruşmaların ve adli işlemlerin gecikmesinden sadece hakimler sorumlu değil. Zira tutukluların adalet saraylarına getirilmesinde sorumluluk hakimler ve güvenlik güçleri arasında paylaştırılır. Soruşturma oturumları ve yargılamalar çoğu kez kişilerin adliyeye götürülmesi imkânsız olduğu için iptal ediliyor. Bunun nedeni bazen tutukluları taşıyan araçlarda meydana gelen arızalar ve güvenlik güçleri kurumunun bunları tamir edememesinden kaynaklanıyor.
Hapishane dosyası birden fazla insani krizi içeriyor. Söz konusu dosya, hasta mahpuslar için ilaç ve beslenme tedariklerindeki düşüşün yanı sıra mahkumlar için gerekli yemeklerin eksikliği ile de temsil ediliyor.
Diğer yandan Lübnan’da bu ay sonunda görev süresi sona eren Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin yardımcılarının göreve başlayıp başlamayabileceği konusundaki tartışmalar sürüyor.
Riyad Selame ve yardımcıları arasındaki anlaşmazlık gün yüzüne çıktı. Dört yardımcı, durumu değerlendirmek ve kararlarını açıklamak için yarın (Pazartesi) bir araya gelecek. Lübnan Merkez Bankası Konseyi kaynakları, Şarku’l Avsat'a, farklılıkların 3 yıl önce benimsenen para politikaları etrafında döndüğünü söyledi. Söz konusu politikaların ilki, başarısızlığı açıklamak için atandıktan iki ay sonra 10 Ağustos 2020 tarihinde devlet kurumlarına gönderdikleri bu konudaki açık mektuplarda belirtilmişti.
Dün (cumartesi) öğleden sonra Lübnan lirası, döviz kurunda üç aydan fazla süren istikrarın ardından sürpriz bir şekilde değerinin yüzde 5'inden fazlasını kaybetti.