Lübnan yargısından Riyad Selame’nin mülküne ihtiyati haciz

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame. (Reuters)
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame. (Reuters)
TT

Lübnan yargısından Riyad Selame’nin mülküne ihtiyati haciz

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame. (Reuters)
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame. (Reuters)

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin Beyrut’taki birinci soruşturma hakimi Şerbel Ebu Samra’nın karşısına çıktı ve adli soruşturmaya tabi tutuldu. Bununla eş zamanlı olarak, Beyrut Yürütme Dairesi Başkanı Yargıç Gabi Şahin, Adalet Bakanlığı Dava Dairesi Başkanı Yargıç Helena İskender’in talebine cevaben ‘Selame’nin mülküne ihtiyati olarak el konulması ve bunları elden çıkarmasına engel olunması’ emri verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Selame’nin sorgusunun ikinci celsesi öncesinde alınan haciz kararı, Selame’yi adli olarak kuşatmaya ve Merkez Bankası başkanlığındaki görev süresinin 31Temmuz’da sona ermesine iki hafta kala adli işlemleri devreye sokmaya yönelik bir adım olarak yorumlandı. Adli bir kaynak, haczin Merkez Bankası Başkanı’nın Beyrut ve Cebel-i Lübnan’da sahip olduğu lüks apartman dairelerinin yanı sıra Lübnan’ın bazı vilayetlerindeki gayrimenkullerini ve onun adına kayıtlı dört arabayı da kapsadığını dile getirdi.

Ön tedbir

Kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada bu kararın, Lübnan yargısı tarafından incelenmekte olan adli dava temelinde bir karar verilene kadar Selame’nin bu ayni mülklerden herhangi birini elden çıkarmasını, satmasını, ipotek etmesini veya mülkiyetini başka insanlara devretmesini engellediğini kaydetti. Kaynak açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu prosedür, bir ön tedbir olarak kabul edilir. Dolayısıyla Selame, yargılanmakta olduğu suçlamalardan beraat ederse, mallarına el konulması kaldırılacaktır. Ancak nihai bir yargı kararıyla hüküm giyerse, mülke el konulacak, tasfiye edilecek ve Lübnan hazinesi yararına açık artırmada satılacaktır. Bu, kovuşturmaların başkanın mahkumiyetiyle sonuçlanması ve Merkez Bankası’ndan yasadışı yollardan para topladığı tespit edilmesi durumunda devletin haklarını koruyan önleyici bir tedbirdir.”

Yeni sorgulama

Selame bu sabah Beyrut Cumhuriyet Savcılığı’nın kendisine yönelttiği ‘zimmete para geçirme, sahtecilik, kara para aklama, yasadışı zenginleştirme ve vergi kaçırma’ suçlarından yargılanmak üzere Beyrut’taki Adalet Sarayı’nda Yargıç Ebu Samra’nın huzuruna çıktı. Söz konusu oturum, soruşturma yargıcının geçen çarşamba günü düzenlediği ve sonunda Selame’yi soruşturmayı sürdürmeye karar verdiği sorgulama oturumunun devamı niteliğinde.

Ebu Samra, aynı suçlarla itham edilen hem de aynı dosyada bulunan Merkez Bankası Başkanı’nın kardeşi Raja Selame ve yardımcısı Marianne Howayek’i de sorguluyor. Adli bir kaynak, ikinci soruşturma oturumunun Selame için son olmadığını belirtti. Ayrıca soruşturmanın devam edeceği ve adı geçen sanıkların sorgusunun, bir dizi tanık ve mali denetim alanında uzmanların dinlenmesini gerektireceğini dile getirildi. Kaynak, tanıkların dinlenmesi veya Selame’ye ait adli dosyaları olan Avrupa ülkeleriyle bilgi ve belge alışverişi ışığında dosyanın yeni gelişmelere tanık olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.



Hamas, rehineleri serbest bırakma şartlarını açıkladı

İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
TT

Hamas, rehineleri serbest bırakma şartlarını açıkladı

İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)

Hamas, Gazze’de savaşın ve İsrail işgalinin sonlandırılması halinde elindeki tüm rehineleri serbest bırakacağını bildirdi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Times of Israel’e (ToI) konuşan bir Hamas yetkilisi, geçici ateşkes sağlanması durumunda bazı rehinelerin salıverilebileceğini de söylüyor. Diğer yandan bunun gerçekleşmesi için İsrail’in ateşkes görüşmelerinin ikinci aşamasına geçmeyi kabul edeceğine dair garanti istediklerini ifade ediyor. 

Filistinli yetkili, ocak ayında ABD liderliğinde kabul edilen ateşkes anlaşmasının koşullarının eksiksiz şekilde uygulanmasını talep ettiklerini söylüyor. Tel Aviv yönetiminin bozduğu ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi ve çatışmaların sonlandırılması öngörülüyordu. 

Hamas yetkilisi, ateşkesin ilk aşamasının uzatılması için de arabuluculara teklif götürdüklerini belirtiyor. Bunun, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steven Witkoff’un geçen ay sunduğu teklife benzer olduğunu ve Tel Aviv’in ikinci aşamaya geçmeyi kabul etmesi halinde 5 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içerdiğini söylüyor. 

Kaynak, İsrail’in karşı teklifle gelerek 11 rehinenin serbest bırakılmasını istediğini ve karşılığında kalıcı ateşkese dair hiçbir garanti vermediğini söylüyor. Bunun Hamas açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, “Görüşmeler tıkanmış durumda” ifadelerini kullanıyor. Adının açıklanmaması şartıyla Reuters’a konuşan bir Hamas yetkilisi de böyle bir teklife yanıt verilmeyeceğini söylüyor. 

ToI’nin irtibata geçtiği yetkili, Hamas’ın Gazze’den çıkmayı kabul etmeyeceğini fakat bölgenin yönetimini, güvenlik garantileri dahilinde sağlanacak ateşkesle Filistinli bağımsız otokratlara devredebileceğini belirtiyor. Yetkili, ABD’yle birebir görüşme sağlanması gerektiğini söyleyerek, Trump yönetiminin bu konuda geri adım atmasını eleştiriyor: 

Hamas’la doğrudan görüşmeden nasıl bir anlaşmaya varabilirsiniz ki? Taliban sözkonusu olduğunda bunu yapmayı kabul etmişlerdi.

Yetkili, Trump’ın savaşı bitirebilecek güce sahip olduğunu fakat İsrail lideri Binyamin Netanyahu’ya “Gazze’yi cehenneme çevirmesi için yeşil ışık yaktığını” söylüyor. 

ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler, Hamas yöneticisi Halil Hayya’yla ateşkes anlaşması içinde Katar’da görüşmüştü. İsrail, ABD’li yetkililerin Hamas’la doğrudan görüşme düzenlemesine büyük tepki göstermiş, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da marttaki açıklamasında bunun “tek seferlik” olduğunu söylemişti. 

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters