Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binası yangında zarar gördü

Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binasının yangından sonra hasar gördüğü ancak bina içerisindeki belgelerin zarar görmediği açıklandı

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
TT

Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binası yangında zarar gördü

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)

Mısırlı yetkililer, “Mısır Evkaf Bakanlığı’nın kullandığı tarihi binanın dün (Cumartesi) çıkan yangından sonra hasar görmediğini” doğrulayarak, “binanın yapısının hala sağlam durumda olduğunu” açıkladı.

Mısırlı yetkililer, başkent Kahire'nin merkezindeki Evkaf Bakanlığı binasında çıkan yangını soruştururken, Mısır Evkaf Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, olayı hem Cumhuriyet Savcılığı’na hem de İdari Savcılık Ofisi’ne, her biri kendi yetki alanında olmak üzere konuyla ilgili işlerini yürütmeleri için sevk ettiğini belirtti. Kahire Merkez Cumhuriyet Savcılığı, yangının çıkış sebebinin öğrenilmesi için Evkaf Bakanlığı binasındaki yangını incelemek üzere kriminal laboratuvarı görevlendirmeye karar verirken Cumhuriyet Savcılığı’ndan bir ekip de yangını incelemek için harekete geçti.

5 Ağustos’ta çıkan yangına müdahale eden Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, "komşu binalara yayılmadan yangını kontrol altına aldığını” duyurdu. Mısır Evkaf Bakanlığı Sözcüsü Abdullah Hasan, “Yangın herhangi bir can kaybı veya yaralanmaya neden olmadı" dedi. Sözcü, “Vakfın tüm belgelerinin, dosyalarının ve Bakanlığın çalışma dosyalarının tamamen güvende olduğunu” açıkladı. Hasan ayrıca yaptığı açıklamada, “herhangi bir maddi hasarın ilgili uzman komiteler tarafından tespit edildiğini” belirtti. Ancak sosyal medyada bazı kullanıcılar, yangın sırasında vakıf belgelerinin etkilendiğini öne sürdü.

Hasan’ın belirttiğine göre, "bakanlık geçen temmuz ayının başından bu yana Yeni İdari Başkent'teki yeni binasına tamamen taşındı."

Evkaf Bakanı, yangın söndürme sürecini denetledi ve sivil savunma güçlerine hızlı davrandıkları ve son kat ve buradaki odalarda çıkan yangını kontrol ettikleri için teşekkür etti.

Evkaf Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Cuma, Bakanlar Kurulu'nun tavsiyelerine dayanarak uzmanlara “Tarihi bina için bakım sözleşmelerinin ve binanın, tüm depolarının ve kendisine emanet edilenlerin hızlı bir şekilde boşaltılması yoluyla güvence altına alınmasının gerekliliği konusunda” talimatını verdi. Mısır Evkaf Bakanlığı'na ait bir vakıf binası olduğu için eski binayı kullanma veya elden çıkarma için gerekli çalışmaların yapılması yönünde de talimat verildi.

Aynı bağlamda, Mısır'daki Ulusal Kentsel Koordinasyon Teşkilatı başkanı Muhammed Ebu Saada, “Evkaf binasının Mısır’ın antik eseri olarak kayıtlı olmadığını” belirtti. Saada’nın yaptığı basın açıklamasında, “binanın Evkaf Bakanlığı’na ait olduğunu ve şimdiden mimari bir üslup olarak tescil edildiğini” söyledi. Ayrıca binanın hala yapısal olarak iyi durumda olduğunu ve yangından etkilenmediğini veya hasar görmediğini vurguladı. Saada, “şimdi rapor bekliyoruz ve durumu incelemeye göndermek üzere bir heyet hazırlıyoruz” dedi.

Mısır Evkaf Bakanlığı binasının tarihi 1899 yılına kadar uzanıyor ve bugünkü halini alana kadar birkaç aşamada inşa edildi. Hidiv Tevfik (Kavalalı Mehmed Ali Paşa hanedanından Mısır'ın altıncı hükümdarı), Evkaf Ofisi binasını yaklaşık 124 yıl önce açtı. Daha sonra 1912’de binaya bir ek, 1929’da iki komşu ev yıkıldıktan sonra bir ek daha yapıldı ve 1936’da binaya üçüncü bir uzantı yapılarak bina genişletildi.



Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.


Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
TT

Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)

"Tepe Gençliği" olarak bilinen silahlı yerleşimci milisler, dün Batı Şeria'daki terör saldırılarını tırmandırdı, çok sayıda evi, Beytüllahim yakınlarındaki bir çiftliği ve Kudüs, Ramallah, Nablus ve el Halil bölgelerindeki birkaç evi yaktı. İsrail askerleri ise işgal altındaki Kudüs'ün kuzeydoğusundaki bir kasabada iki genci vurarak öldürdü.

Resmi Kan radyo istasyonu, Tel Aviv'deki bir siyasi kaynağa dayanarak, bu milislerin çok sayıda bakan, yerleşimci lideri ve hatta bazı ordu komutanlarının desteğiyle faaliyet gösterdiği yönündeki yaygın izlenimi aktardı.

İsrail hükümetinin güvenlik kabinesi, yerleşimcilerin faaliyetlerinin ciddiyetini görüşmek üzere perşembe akşamı toplandı. Savunma Bakanı Yisrael Katz, yerleşimcilerin "iyi vatandaşlık" konusunda eğitim kurslarına kaydedilmesini önerdi.