Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binası yangında zarar gördü

Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binasının yangından sonra hasar gördüğü ancak bina içerisindeki belgelerin zarar görmediği açıklandı

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
TT

Mısır Evkaf Bakanlığı’nın tarihi binası yangında zarar gördü

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın elektronik portalı)

Mısırlı yetkililer, “Mısır Evkaf Bakanlığı’nın kullandığı tarihi binanın dün (Cumartesi) çıkan yangından sonra hasar görmediğini” doğrulayarak, “binanın yapısının hala sağlam durumda olduğunu” açıkladı.

Mısırlı yetkililer, başkent Kahire'nin merkezindeki Evkaf Bakanlığı binasında çıkan yangını soruştururken, Mısır Evkaf Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, olayı hem Cumhuriyet Savcılığı’na hem de İdari Savcılık Ofisi’ne, her biri kendi yetki alanında olmak üzere konuyla ilgili işlerini yürütmeleri için sevk ettiğini belirtti. Kahire Merkez Cumhuriyet Savcılığı, yangının çıkış sebebinin öğrenilmesi için Evkaf Bakanlığı binasındaki yangını incelemek üzere kriminal laboratuvarı görevlendirmeye karar verirken Cumhuriyet Savcılığı’ndan bir ekip de yangını incelemek için harekete geçti.

5 Ağustos’ta çıkan yangına müdahale eden Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, "komşu binalara yayılmadan yangını kontrol altına aldığını” duyurdu. Mısır Evkaf Bakanlığı Sözcüsü Abdullah Hasan, “Yangın herhangi bir can kaybı veya yaralanmaya neden olmadı" dedi. Sözcü, “Vakfın tüm belgelerinin, dosyalarının ve Bakanlığın çalışma dosyalarının tamamen güvende olduğunu” açıkladı. Hasan ayrıca yaptığı açıklamada, “herhangi bir maddi hasarın ilgili uzman komiteler tarafından tespit edildiğini” belirtti. Ancak sosyal medyada bazı kullanıcılar, yangın sırasında vakıf belgelerinin etkilendiğini öne sürdü.

Hasan’ın belirttiğine göre, "bakanlık geçen temmuz ayının başından bu yana Yeni İdari Başkent'teki yeni binasına tamamen taşındı."

Evkaf Bakanı, yangın söndürme sürecini denetledi ve sivil savunma güçlerine hızlı davrandıkları ve son kat ve buradaki odalarda çıkan yangını kontrol ettikleri için teşekkür etti.

Evkaf Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Cuma, Bakanlar Kurulu'nun tavsiyelerine dayanarak uzmanlara “Tarihi bina için bakım sözleşmelerinin ve binanın, tüm depolarının ve kendisine emanet edilenlerin hızlı bir şekilde boşaltılması yoluyla güvence altına alınmasının gerekliliği konusunda” talimatını verdi. Mısır Evkaf Bakanlığı'na ait bir vakıf binası olduğu için eski binayı kullanma veya elden çıkarma için gerekli çalışmaların yapılması yönünde de talimat verildi.

Aynı bağlamda, Mısır'daki Ulusal Kentsel Koordinasyon Teşkilatı başkanı Muhammed Ebu Saada, “Evkaf binasının Mısır’ın antik eseri olarak kayıtlı olmadığını” belirtti. Saada’nın yaptığı basın açıklamasında, “binanın Evkaf Bakanlığı’na ait olduğunu ve şimdiden mimari bir üslup olarak tescil edildiğini” söyledi. Ayrıca binanın hala yapısal olarak iyi durumda olduğunu ve yangından etkilenmediğini veya hasar görmediğini vurguladı. Saada, “şimdi rapor bekliyoruz ve durumu incelemeye göndermek üzere bir heyet hazırlıyoruz” dedi.

Mısır Evkaf Bakanlığı binasının tarihi 1899 yılına kadar uzanıyor ve bugünkü halini alana kadar birkaç aşamada inşa edildi. Hidiv Tevfik (Kavalalı Mehmed Ali Paşa hanedanından Mısır'ın altıncı hükümdarı), Evkaf Ofisi binasını yaklaşık 124 yıl önce açtı. Daha sonra 1912’de binaya bir ek, 1929’da iki komşu ev yıkıldıktan sonra bir ek daha yapıldı ve 1936’da binaya üçüncü bir uzantı yapılarak bina genişletildi.



Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
TT

Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)

Suriyeli bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde İsrailli bir yetkiliyle görüştü. Şam'dan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyine girmesi konusunun ele alındığı görüşmeye eş-Şera katılmadı.

Şam'daki diplomatik bir kaynak dün, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Bakü'de Suriyeli bir yetkili ile İsrailli bir yetkili arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre eş-Şera, Bakü'ye resmi bir ziyarette bulunarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan, Suriye'ye Türkiye üzerinden gaz ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada, Suriyeli bir yetkili ile ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili arasındaki görüşmeyi doğruladı, ancak Suriye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye katılmadığını söyledi.

Diplomatik kaynağa göre, görüşmelerde Suriye'deki yeni İsrail varlığı ele alındı. Bu, İsrail güçlerinin yedi aydan uzun bir süre önce Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyine sızdığı bölgeleri kapsıyor.

Şam resmi olarak doğrudan görüşmeler yapıldığını duyurmasa da, Tel Aviv'in geçen yılın sonunda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin askeri cephaneliğine yüzlerce saldırı düzenlemesi ve ülkenin güneyine girmesinin ardından artan gerilimi kontrol altına almayı amaçladığını söylediği İsrail ile dolaylı görüşmeler yapıldığını kabul etti.

Şam, İsrail ile dolaylı müzakerelerin hedefini, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasındaki askerden arındırılmış bölgenin bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü tarafından denetlenmesi açısından 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesine bağlıyor.

Bu ayın başlarında Suriye, anlaşmaya geri dönülmesi için Washington ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye devlet televizyonunun resmi bir kaynaktan aktardığına göre İsrail, Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamalarda hem Suriye hem de Lübnan ile ilişkileri normalleştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Şam, İsrail ile bir barış anlaşması imzalanması yönündeki açıklamaları ‘erken’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ‘Suriye ile İsrail arasında diyaloğun başladığını’ ifade etti.

Eş-Şera mayıs ayında Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump o dönemde eş-Şera'nın normalleşmeye açık olduğunu söylemiş ve gazetecilere eş-Şera'nın istikrar sağlandığında İbrahim Anlaşması'na katılmaya açık olduğunu belirtmişti.

Eş-Şera iktidara geldiğinden bu yana Suriye'nin komşularıyla bir gerginlik ya da çatışma istemediğini vurgulamış ve daha sonra uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapması çağrısında bulunmuştu, zira iki taraf 1948'den bu yana resmi olarak savaş halinde.