Hawaii’de orman yangınları şiddetini artırırken binlerce kişi adalarındaki evlerini terk etti. Yangın, tarihi Lahaina kasabasının bazı bölgelerini yok etti. ABD tarihindeki en büyük orman yangınında en az 36 kişiyi yaşamını yitirdi.
Amerikan medyası, tarihi 18’inci yüzyıla kadar uzanan ve turistlerin gözde mekanı olan Lahaina’da tarihi binaların yangında enkaz haline geldiğini aktardı. Adadaki itfaiye ekipleri, alevlerin insanları okyanusa kaçmaya zorladığı çarşamba günü, felaketle mücadelede büyük zorluklar yaşadı.
Maui Adasında en az 36 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Yetkililer daha önce 2018’de Kaliforniya’daki kamp ateşinden çıkan yangında, 85 kişinin öldüğünü ve Paradise kasabasını neredeyse yok olduğunu kaydetmişti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre söz konusu yangında 271 bina hasar gördü, onlarca kişi de yaralandı.
Ekipler, yanmış alanları soğutma çalışmaları için bölgeye gitti. Hawaii’deki ölü sayısının artabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Lahaina’da yaşayan Kamuela Kwakwa ve Lulia Yasu çifti, 6 yaşındaki oğullarıyla bitlikte geçtiğimiz salı günü duman bulutlarıyla dolu gökyüzünün altında kaçış hikayelerini anlattı. Kwakwa, “Büyük zorlukla yangından kaçmayı başardık” dedi.
Aile kaçarken büyük bir alışveriş merkezi alevlere teslim oldu. Elektrik direkleri yangından yıkılırken insanlar arabalarıyla kaçmaya çalışıyordu. Kwakwa, “Orada oturup şehrimin yanmasını ve küle dönüşmesini izlemek çok zordu. Ama elimizden hiçbir şey gelmiyordu” açıklamasında bulundu.
Yangınlar şiddetlenirken yetkililerin Hawaii Kongre Merkezi’ni hazırladığını açıklayan Devlet Ulaştırma Müdürü Ed Snevin’e göre, turistlerden bölgeden uzak durmaları istendi. Maui’den yaklaşık 11 bin kişi hemen ayrıldı. En az bin 500 kişinin daha adadan ayrılması bekleniyor.
Maui Belediye Başkanı Richard Bissen Jr, adanın daha önce hiç bu kadar büyük bir felaket yaşamadığını belirterek “Bu zor zamanda birbirimizin acısını paylaşıyoruz” dedi.
Yangınlar bu yaz, dünyanın dört bir yanındaki şiddetli hava koşulları nedeniyle etkisini artırdı. Dora Kasırgası’nın neden olduğu şiddetli rüzgarlar Hawaii adalarında durumu zorlaştırdı.
Uzmanlar, söz konusu felaketlerin sebebi olarak iklim değişikliğini gösteriyor. London School of Economics’te çevre coğrafyası alanında çalışmalar yürüten Doç. Thomas Smith, “Hawaii’de orman yangınları olağandışı değil, ancak son birkaç haftadır devam eden rüzgarlar yangını felaket boyutuna taşıdı” ifadesini kullandı. Bu yıl yağışların azlığı nedeniyle bitki örtüsünün yanmaya müsait olduğunun altını çizdi.
Belediye Başkanı Mitch Roth, “Büyük adada şu anda yangınlar yaşanıyor. Ancak yaralanma meydana geldiği veya evlerin etkilendiğine dair bir rapor yok” dedi.
Maui Adası’nda rüzgarın etkisinin azalmasıyla pilotlar yıkımın tüm boyutunu görebildi. Lahaina’da havadan çekilen bir video, turistlerin alışveriş yapmak ve yemek için toplandığı Front Street de dahil olmak üzere onlarca ev ve işyerinin küle döndüğünü gösterdi. Video ayrıca, limanda teknelerin yandığını ve ormanların küle döndüğünü gözler önüne serdi.
Pilot Richard Olsen, “Bu korkunç bir olay. Buraya 52 yıldır seyahat ediyorum ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım” dedi.
Hawaii Acil Durum Yönetimi Ajansı iletişim direktörü Adam Weintraub, arama kurtarma ekiplerinin hayatta kalanları bulma umuduyla etkilenen bölgelere konuşlandırıldığını bildirdi.
Weintraub, “Yangın hızlı bir şekilde yayılarak etrafı sarıyor” dedi.
Maui’de 14 bin 500 kişiye elektrik verilemiyor. Bazı bölgelerde internet ve telefon hatları kapalıyken, birçok kişi orman yangınlarının yakınında yaşayan arkadaşları ve aile üyeleriyle iletişim kurmakta zorluk yaşıyor.
ABD Başkan Joe Biden, yardım için mevcut tüm imkanların ortaya konulması talimatı verdi. Hawaii Ulusal Muhafızları, yangın söndürmenin yanı sıra arama kurtarma çalışmaları için helikopterlerin seferber edildiğini duyurdu.