Irak’ta Basra ile Necef'i birbirine bağlayan uluslararası karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında, Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani’nin aile üyelerinden ve korumalarından biri hayatını kaybetti. Kaza, Irak Petrol Bakanı'nın babasının naaşının defin töreninden döndükten sonra meydana geldi.
Irak'ın tüm vilayetlerindeki Şii vatandaşların çoğu, ölülerinin naaşlarını İmam Ali bin Ebi Talib'in türbesinin yanındaki mezarlığa gömüyor.
Yerel basına konuşan güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Basra vilayetine giden uluslararası karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında, bakanın kız kardeşi, kızı, araç sürücüsü ve bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç Irak vilayetindeki tüm yollar, kalitesizlik ve trafik ışıklarının bulunmamasından mustarip. Bu yollar üzerinde araçların hız yapıp yapmadığına dair kameralar bulunmuyor. Bu durum da sürücüleri saatte 200 kilometreye kadar ulaşan hız yapmaya itiyor.
Irak’ta neredeyse her gün trafik kazalarının yaşandığı illeri birbirine bağlayan yolların bir kısmı halk arasında ‘ölüm yolu’ olarak nitelendiriliyor.
Irak Planlama Bakanlığı'na bağlı Merkezi İstatistik Bürosu, Mart ayı ortasında trafik kazalarına ilişkin istatistikleri yayınladı. Buna göre 2022 yılında 11 bin 523 trafik kazası yaşandı. 2022 yılında 2021’e yılına kıyasla kazalarda yüzde 8 artış yaşanarak 3 bin 21 kişi hayatını kaybetti.
IKBY hariç kazaların 3 bin 79'u yani yüzde 26,7'si ölümlü, 8 bin 444'ü ise (yüzde 73,3) ölümcül olmayan kazalar. 2021 de ise 10 bin 659 kaza oldu.
Irak Başbakanı Şiya es Sudani, yaşanan kaza sebebiyle bakan ve ailesine taziyede bulundu.