İsrail Cumhurbaşkanı, Fas Kralı 6. Muhammed’in danışmanına onur madalyası verdi

Ödül töreninden (Şarku’l Avsat)
Ödül töreninden (Şarku’l Avsat)
TT

İsrail Cumhurbaşkanı, Fas Kralı 6. Muhammed’in danışmanına onur madalyası verdi

Ödül töreninden (Şarku’l Avsat)
Ödül töreninden (Şarku’l Avsat)

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Kudüs’te düzenlenen büyük bir törende Fas Kralı 6.Muhammed'in danışmanı Andre Azoulay’a Cumhurbaşkanlığı onur madalyası takdim etti.

Azoulay, Fas resmi haber ajansı MAP’a yaptığı açıklamada, Fas Kralı ve merhum babası Kral II. Hasan'a hizmet etmekten "büyük gurur duyduğunu" ifade etti.

Faslı kimliği ve kendisine verilen çeşitli sorumluluklarla köklenen ve tanımlanan Azoulay, "Fas'ta, İslam topraklarında gururlu bir Yahudiyim ve Yahudiliğimi sonuna kadar yaşıyorum" şeklinde konuştu.

Azoulay, “Bu itiraf ülkem Fas için büyük bir umut ve gurur kaynağı.  Fas medeniyeti barış ve birlikte yaşama değerlerini somutlaştırmaya tüm gücüyle devam ediyor” dedi.

Herzog ve Azoulay (Şarku’l Avsat)
Herzog ve Azoulay (Şarku’l Avsat)

Fas Kralı’nın danışmanı, “Bugün tüm Faslılar onurlandırıldı. Bu, diğer kolların yanı sıra tüm Arap, berberi ve Yahudi kolları ile sevgili ülkem Fas'a bir övgü” diyerek 6. Muhammed liderliğindeki Fas’ın tüm maneviyatların bir arada var olduğu, barış ve uyum içinde var olan sanatının açık bir örneği olduğunu aktardı.

Diğer yandan İsrail Cumhurbaşkanı, barış, diyalog ve devlet adamı, merhum II. Hasan ve Fas 6. Muhammed’in danışmanı olan Azoulay'a övgüde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Onur Madalyası, İsrail'in devlet başkanı tarafından verilen en yüksek sivil ödül ve 2012 yılında eski Başbakan Şimon Peres tarafından oluşturuldu. Şimdiye dek aralarında Henry Kissinger, Joe Biden, Bill Clinton ve Barack Obama'nın da bulunduğu 29 seçkin isme ödül verildi.

Bu vesileyle Azoulay aynı zamanda barış ve diyalog insanı olarak  kültürler ve medeniyetler arasında iletişim ve yakınlaşmayı, halkların yanı sıra İsrailliler ile Filistinliler arasında anlayışı teşvik etmedeki rolü nedeniyle de övüldü.

İslam diyarında gururlu bir Yahudi olarak hayatın sürdüren Azoulay, kendisini diyaloğu teşvik etmeye ve yorulmadan barışın hizmetinde çalışmaya adadı. Fas Kralı’nın vizyonuyla hareket ederek, nerede olursa olsun Fas milletinin kültürünü yaymaya istekli.

Fas Kralı (Şarku’l Avsat)
Fas Kralı (Şarku’l Avsat)

Azoulay her zaman İsrail'de, Fas'ta ve tüm dünyada Yahudi inancına sahip Faslıları kimliklerini ve miraslarını manevi, felsefi ve ahlaki düzeyde korumaya teşvik etmeye çalışıyor. Bugün birçok Faslı için ilham kaynağı. Aynı zamanda İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış, egemenlik, onur ve adalet kelimelerinin aynı şekilde yankılandığı ve taleplerin her iki halk için de aynı olduğu iki devletli çözüme olan tarihsel bağlılığıyla da tanınıyor.

Törene İsrail'deki çeşitli siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal çevrelerden yüzlerce davetli katılım sağladı.

Azoulay'a Cumhurbaşkanlığı Onur Madalyası verilmesi, Kudüs Komitesi Başkanı Fas Kral 6. Muhammed’in dinler arası diyaloğu teşvik etmek, Ortadoğu'daki barış sürecini desteklemek ve iki devletli çözümü savunmak için gösterdiği çabaların tanınmasını temsil ediyor.



Sudan'da cinsel şiddetten sağ kurtulanlar iyileşmek için zorlu bir süreçten geçiyor

Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
TT

Sudan'da cinsel şiddetten sağ kurtulanlar iyileşmek için zorlu bir süreçten geçiyor

Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) bir üyesi Aişe'nin Hartum'daki evine baskın düzenlediğinde, ona iki acı seçenek sundu: Ya kendisiyle evlenecekti ya da babasını öldürecekti. Aişe çok fazla düşünmedi ve özgürlüğünü babasının hayatı karşılığında takas etti. Genç kadın AFP'ye yaptığı açıklamada, "Babam için korktum, ben de evlenmeyi kabul ettim” dedi.  

Aişe 22 yaşında, takma ad kullanmak isteyen ve bir yıl boyunca ailesinin evinden çok uzak olmayan bir evde alıkonulan, tecavüze uğrayıp defalarca dövülerek sonunda kürtaj olmak zorunda kalan bir kadın.

2023'te savaş patlak vermeden önce Aişe, bilgi teknolojileri fakültesinde öğrenciydi, ancak çatışmaların başlaması ve zorla evlendirilmesinden sonra “psikolojik olarak yıkıldığını” titrek bir sesle anlattı AFP'ye.

Hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının tahminlerine göre Nisan 2023'te Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo (Hamideti) liderliğindeki HDK arasında başlayan savaştan bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı.

Sudan hükümetine bağlı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Birimi, savaşın başlangıcından bu yana bin 138 cinsel şiddet vakasını belgeledi, ancak birimin müdürü Salma Ishak el-Halifa'ya göre bu rakam "gerçek sayının yüzde 10'unu" geçmiyor.

Uluslararası örgütler, Hızlı Destek Güçleri'ni, düzenli orduya karşı savaşında bir silah olarak tecavüz, cinsel kölelik ve zorla evlendirme gibi sistematik cinsel şiddet kullanmakla suçluyor.

Uluslararası örgütler, HDK’yı düzenli orduya karşı savaşında bir silah olarak tecavüz, cinsel kölelik ve zorla evlendirme gibi cinsel şiddeti sistematik olarak kullanmakla suçluyor.

Yakın zamana kadar şiddet olaylarının büyük ölçüde yaşanmadığı doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinde, bazı kurtulanlar Aman Vakfı'nda sığınak buldu.

Yeni başlangıç

Sudan'ın doğusundaki Port Sudan kentinde, birkaç gün öncesine kadar şiddet olaylarından uzak kalan bazı kadınlar, Aman Vakfı'nda sığınak buldu.

Ağustos 2024'te kurulduğundan bu yana Aman, bin 600'den fazla cinsel şiddet mağduruna yardım sağladı. Kuruluş, mağdurlara psikolojik danışmanlık, sağlık ve hukuk hizmetleri, hatta fırıncılık, dokuma ve nakış gibi mesleki eğitimler de veriyor.

Port Sudan'ın sakin mahallelerinden birinde bulunan mütevazı bir evdeki Aman'ın kurtulan kadınları, yatak odalarını ve yemek yedikleri küçük bir masanın bulunduğu mutfağı paylaşıyor. Diğer tarafta ise televizyonun bulunduğu bir oturma odası var. Sadeliğine rağmen, bu ev yüz binlerce Sudanlı kadının mahrum kaldığı bir lüksü onlara sunuyor.

Aman'daki ofisinde psikolojik danışman Lubna Ali, Darfur, El Cezire, Hartum ve diğer eyaletlerden gelen kadınlara destek sağlayan merkezle iletişime geçen kadınların dosyalarını inceliyor. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Lubna Ali, "Bize ulaşan vakaların çoğu birden fazla kişinin tecavüz ettiği vakalar. On milis savaşçısı (HDK’yı kastediyor) tarafından tecavüze uğrayan bir kızımız oldu" diyor.

Ali'ye göre, merkezdeki cinsel şiddet mağdurlarının üçte biri “yüzde 33,5” oranında reşit olmayan kızlar ve bunların çoğu hamile.

Aman, hayatta kalan kadınların şiddet gördükleri eyaletlerden çıkmalarına ve merkezde üç ila dört ay kaldıktan sonra eğitimlerine devam etmelerine veya hamile olanların doğum yapmalarına yardımcı oluyor.

Aman, tecavüz sonucu doğan çocuklarını evlatlık vermeye karar veren kızlara danışmanlık hizmeti veriyor ve kurban sayısının önümüzdeki dönemde artabileceği uyarısında bulunuyor.

Merkezin mağdurların mahremiyetine önem verdiğini vurgulayan Ali, “Onlara ilk söylediğimiz şey, bizim için önemli olanın onların ruhsal ve bedensel sağlığı olduğu” diyor.

Üçüncü yılına giren Sudan'daki çatışmalar on binlerce kişinin ölümüne, 13 milyon kişinin yerinden edilmesine ve Birleşmiş Milletler'in modern tarihin en kötü insani krizi olarak nitelendirdiği bir duruma yol açtı.

"Bunun üstesinden gelemedim"

“Aman"da Selma, küçük oturma odasında kitap okuyup çay içiyor. 23 yaşındaki kız, ‘HDK’ milislerinin şiddetine maruz kaldığı Cezire eyaletinin Hasahisa kentinden kaçtı.

Selma, ki kendisi de takma ad kullanmak istedi, kendisi ve üç arkadaşının saklandıkları eve giren militanlar tarafından cinsel tacize uğradığını söyledi. “Sekiz kişiydiler... Bizi dövdüler, taciz ettiler, bazılarımıza tecavüz ettiler, diğerlerini silahla dövdüler, ben de onlardan biriydim” diyen Selma, ‘Şok geçirdim... çünkü unutamayacağım bir manzaraya tanık oldum’ ifadesini kullandı.

Aralık 2023'e gelindiğinde, HDK savaşçılarının çok sayıda köyü kuşatmasıyla ele geçirilen El Cezire eyaletinden yüz binlerce kadın yerinden edilmişti.

Ordu bu yılın başlarında adayı ele geçirip HDK’yı adadan çıkarmıştı, ancak Port Sudan'a kaçan Selma, "yaşananları atlatamıyor."

Selma, AFP’ye “Eğitimimi tamamlamak ve geleceğime odaklanmak istiyorum, ancak çoğu zaman kendimi başıma gelenleri düşünürken buluyorum” dedi.

Savaşın başlamasından bu yana 1,5 milyon Sudanlının kaçtığı Mısır'da, psikoterapist Sara Muntazır, Kahire'deki bir yardım merkezinde her gün en az beş tecavüz mağduruyla görüşüyor.

Muntazır, AFP’ye, mağdurların tedavi planlarına aktif olarak katılmaları gerektiğini belirterek, yaşadıkları travma nedeniyle "artık uyuyamadıklarını veya normal bir hayat süremediklerini" söyledi. Amina soruyor: "Biz, bizim hiçbir müdahalemiz veya kontrolümüz olmayan bir şeyin kurbanıyız." Bütün bunlar başımıza neden geldi?!”