Tunus ile Libya’dan sınırda güvenliğin güçlendirilmesine yönelik anlaşma

Sınıra elektronik gözetleme kuleleri yerleştirilecek ve güvenlik birimleri oluşturulacak.

Tunus ve Libya içişleri bakanları sınır şehri Medenin’e saha ziyareti gerçekleştirdiler. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
Tunus ve Libya içişleri bakanları sınır şehri Medenin’e saha ziyareti gerçekleştirdiler. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
TT

Tunus ile Libya’dan sınırda güvenliğin güçlendirilmesine yönelik anlaşma

Tunus ve Libya içişleri bakanları sınır şehri Medenin’e saha ziyareti gerçekleştirdiler. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
Tunus ve Libya içişleri bakanları sınır şehri Medenin’e saha ziyareti gerçekleştirdiler. (Tunus İçişleri Bakanlığı)

Tunus İçişleri Bakanı Kemal el-Feki ve Libya İçişleri Bakanı İmad et-Trabelsi ile Libya- Tunus sınır şehri Medenin’e yaptığı saha ziyareti ve görüşme, iki ülke arasında sınırda elektronik gözetleme kuleleri kurma konusunda anlaşmaya varılmasıyla sonuçlandı.

İki ülke, Ras el-Ajdir bölgesinden Meşhed Salih bölgesine kadar uzanan sınır boyunca ortak birimler konuşlandırarak, sınırın güvenliğini sağlama ve aralarındaki iş birliğini destekleme planını ortaya koydu. İnsan kaçakçılığı ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere birçok güvenlik sorununu ele almak amacıyla, Tunus ve Libya güvenlik teşkilatları arasında güçlü bir iş birliği kurulacağı belirtildi. Ayrıca kameraların yakında kurulacağı ve sınırları izlemek üzere elektronik kulelerin yerleştirileceği de açıklandı.  

İki ülke arasında salı günü gerçekleştirilen çalışma oturumunda, yoğun saatlerde yaklaşık 25 bin yolcunun geçmesi nedeniyle sınırdaki yolcu hareketlerinin ve Libya tarafıyla iş birliği çerçevesinde ticari alışverişin kolaylaştırılmasındaki zorluklarla mücadele yolları ele alındı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Tunus tarafı, 7 Mart 2016’da ölümcül bir terör saldırısına tanık olan Ben Gardane bölgesindeki el-Zakra’da bir kara sınır biriminin bulunduğunu, bu birimin Medenin’deki Ulusal Muhafızların sınır birimlerine katılacağını ve şehre bağlı tüm sınır birimlerini ve merkezlerini denetleyeceklerini kaydetti. Bu kapsamda Tunus İçişleri Bakanı, çalışmaların tamamlanma oranının yaklaşık yüzde 95’e ulaşmasının ardından bu önemli projenin tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

Libya İçişleri Bakanı, bakanlığının Libya tarafından Ras el-Ajdir sınırının tamamen devraldığını ve burayı teknik, görsel ve insani açıdan geliştirmek için çalıştığını, önümüzdeki iki hafta içinde gelişmiş güvenlik kameralarının kurulumuna başlanacağını bildirdi. Aynı zamanda Ras el-Ajdir sınır kapısında denetim cihazlarının kurulmasının, yolcuların geçiş sürecinin hızlandırılmasını sağlayacağını ve bekleme süresinin yoğun saatlerde en fazla iki saate, normal zamanlarda ise bir saate düşürülmesini hedeflendiğini kaydetti.

Libya İçişleri Bakanı ayrıca, Tunus-Libya ortak sınırının daha işlek hale getirilmesi ve en yakın zamanda tamamen açılması için bakım çalışmalarına yönelik bir programı da açıkladı. Bu kapsamda Tunus ile Libya arasındaki önemli ve ana kara geçiş noktalarından biri olan Ras el-Ajdir Sınır Kapısı’nda sürekli olarak yaşanan trafik krizine nihai bir çözüm bulmak için Tunus tarafıyla anlaşıldığını, komşu Tatavin şehrinde Meşhed Salih bölgesinde, Ras el-Ajdir üzerindeki baskının hafifletilmesine katkıda bulunacak yeni bir kapı açılacağını duyurdu.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.