Sudan'da nisan ayında ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çıkan çatışmalar, Birleşmiş Milletler'in perşembe günü yaptığı açıklamaya göre 7,1 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu. BM bunu, dünyadaki en büyük yerinden edilme krizi olarak nitelendirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, ülkenin merkezinde son dönemde yaşanan çatışmaların 300 bin kişiyi kaçmak zorunda bıraktığını, bu yeni operasyonlarla yerinden edilenlerin sayısının 7,1 milyona çıktığını söyledi. Fransız Haber Ajansı AFP’ye göre bunların 1,5 milyonu komşu ülkelere sığındı.
Hızlı Destek Kuvvetleri, birkaç gün önce stratejik Vad Medeni şehri (ülkenin El Cezire Eyaletinin yönetim merkezi) üzerinde tam kontrol ilan etti. Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri’nin komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, bu duyuruyu “Yeni bir tarihi zafer” olarak niteledi.
Dagalu salı günü yaptığı açıklamada, "Hızlı Destek Kuvvetleri" unsurlarının, "Birinci Piyade Tümeni Konutanlığı ve Vad Medeni şehrini (Abdulfettah e-Burhan liderliğindeki ordu birliklerine atıfta bulunarak) rejim kalıntılarından kurtardığını, belirtti.
Sudan Silahlı Kuvvetleri salı günü yaptığı açıklamada, Cezire Eyaletindeki Birinci Tümen Karargahı güçlerinin, pazartesi günü Vad Medeni kentinden çekildiğini duyurdu. Facebook platformu üzerinden yapılan açıklamada, güçlerin mevzilerinden çekilmesine yol açan sebepler ve koşullar hakkında soruşturmanın sürdüğü belirtildi.