Kahire, “İnsani yardımın Gazze Şeridi'ne girişini ve takibini kolaylaştıracak uluslararası mekanizmanın uygulanmasına başlamasını” sabırsızlıkla beklediğini açıkladı. Çarşamba günü Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır’ın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in, Eski Hollanda Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag'ı, “Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek için koordinatör olarak atamasından duydukları memnuniyeti belirtti.
Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar, Çarşamba günü Mısır Bakanlar Konseyi toplantısında, Sağlık Bakanlığı'nın Gazze olaylarında yaralanan Filistinlilere yardım etmek için ilgili Mısır devlet kurumlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde gösterdiği çabalar hakkında konuştu. Şimdiye kadar, “Mısır hastanelerinde 20 binden fazla Filistinliye ev sahipliği yapıldı. Gazze'den gelen yaralıları tedavi eden 25 hastane var ve bu konuda gün boyunca koordinasyon devam ediyor” dedi.
Bu toplantı, Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkesi yeniden tesis etme yönündeki yoğun çabalarını sürdürdüğü ve aynı zamanda Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım ve yakıt akışı sağlama çabalarını sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşti.
Kahire Haber Kanalı çarşamba günü, "60 yardım kamyonu Refah'tan Gazze Şeridi'ne geçtiğini ve 4 akaryakıt kamyonu Refah kapısından Filistin tarafına girdiğini” belirttikten sonra ayrıca “Gazze'den 11 yaralının Mısır hastanelerinde tedavi görmek için Refah'a geldiğini, çifte vatandaşlığa sahip yaklaşık 300 kişinin de Refah geçiş kapısına geldiğini” ifade etti.
Filistin Kızılayı sözcüsü Abdulhalil Hancel, “Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım götürmek için Mısır Kızılayı ile sürekli koordinasyon halinde olduklarını” söyledi. Ancak Kahire Haberleri'nin Çarşamba günü bildirdiğine göre, " Hancel, Gazze'ye giren yardımın Filistinlilerin ihtiyacının yalnızca yüzde 10'unu karşıladığını” belirtti. Ayrıca Hancel, Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş insanlara yönelik merkezlerde insani yardım dağıtmak için çalıştıklarını” belirterek “Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde ciddi tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor” dedi.
Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “İsrail'in devam eden bombardımanı ve Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar nedeniyle Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlama görevinin giderek zorlaştığı” uyarısında bulundu.
Mısır, daha önce, Filistinli sivillerin hayatlarını koruyan ve insani krizin Gazze Şeridi sakinleri üzerindeki etkisini azaltan tam bir ateşkese ulaşmak için barışı destekleyen uluslararası taraflarla yakın çalışmayı sürdürdüğünü doğrulamıştı.
Kahire, birkaç gün önce, Gazze Şeridi'ndeki trajik insani koşullarla başa çıkmak için Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştıracak bir BM mekanizmasının kurulmasını memnuniyetle karşıladı.
Mısır, geçen Cuma günü BMGK kararının kabul edilmesini, Filistinli sivilleri ve Gazze Şeridi'ndeki temel hizmetler sistemini etkileyen insani acının hafifletilmesine yönelik önemli ve olumlu bir adım olarak değerlendirdi, ancak bunun “yetersiz bir adım” olduğunu belirtti. Çünkü kararda, kararın tüm hükümlerinin uygulanması için uygun bir ortam sağlayacak bir garanti ve Gazze'de akan kanın durdurulmasının tek yolu olarak acil ateşkes talebi yer almıyordu.
Mısır, BMGK'nin kabul ettiği kararın, Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kırılması ve Gazze’ye insani yardımın erişimi için çeşitli koridorların açılması çağrısında bulunan Riyad'daki son Arap-İslam zirvesi kararının uygulanması kapsamında geldiğini açıkladı. Mısır, “İsrail'in yardımların girişinde yarattığı engelleri aşmak için, Birleşmiş Milletler gözetiminde yardım sevkiyatlarını denetleyecek bir mekanizma oluşturması çağrısında buluna kararın uygulanması gerektiğini” belirtti.