Mısır: ‘Rus sanatçıdan eser çalma’ davasında kararı ocak ayı sonunda verecek

Ulaşım Bakanlığı, tasarımcı Ghada Wali’nin suçlandığı davaya konu olan tasarımları metro istasyonun duvarlarından kaldırdı.

Grafik tasarımcısı Ghada Wali. (Facebook sayfasında)
Grafik tasarımcısı Ghada Wali. (Facebook sayfasında)
TT

Mısır: ‘Rus sanatçıdan eser çalma’ davasında kararı ocak ayı sonunda verecek

Grafik tasarımcısı Ghada Wali. (Facebook sayfasında)
Grafik tasarımcısı Ghada Wali. (Facebook sayfasında)

Mısır’daki Ekonomik Suçlar Mahkemesi, Mısırlı grafik tasarımcısı Ghada Wali’nin bir reklam kampanyası kapsamında metro istasyonunda kullandığı tasarımda ‘Rus bir sanatçının çizimlerini çalmak ve bunları kendisine atfetmekle’ suçlandığı davada kararı açıklamak için tarihi 30 Ocak gününü belirledi.

Dava Mısır’da büyük ilgi gördü ve dün  gerçekleştirilen ilk duruşma Google’daki arama listelerinde üst sıralarda yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısır Savcılığı’nın soruşturmaları ve çizim inceleme komitesinin raporunda, Wali’ye atfedilen çizimlerin ‘sanatçı Georgi Kurasov’un resimlerinden taklit edilmiş ve kopyalanmış olduğunu’ sonucuna varıldı.

Mısır Ulaştırma Bakanlığı, Rus sanatçının Mısırlı tasarımcıyı ‘resimlerini izinsiz kullanmak ve manevi haklarına tecavüz etmekle’ itham eden ve kullanılan eserlerden bazılarının yaklaşık 27 yıl öncesine ait olduğuna dikkat çeken raporuna istinaden, Temmuz 2022’de Kız Fakültesi metro istasyonunun duvarlarına yapıştırılan tasarımları kaldırdı.

Tasarımcı basına yaptığı açıklamalarda suçlamaları reddederek “Eğer Rus sanatçı, tasarımı ondan çaldığımı söylüyorsa, kendisi de Picasso’nun eserlerinin hırsızıdır” ifadelerini kullandı.

Resimlerinde eski Mısır sanatından ve Luksor’daki Habu Tapınağı’nın duvarlarındaki yazıtlardan ilham aldığını belirten tasarımcı, eserler arasındaki benzerliği, eski Mısır (Firavun) çizimleri olan tek bir kaynağa sahip olmalarına ve İspanyol sanatçı Pablo Picasso’nun kurduğu Kübizm ekolünü takip etmelerine bağladı.

Rus sanatçı ise metro istasyonunda kullanılan tablolarından birinin Mısır uygarlığını değil, eski Yunan uygarlığını ifade ettiğini, Homeros’un ünlü destanı Odysseia’dan bir sahneyi aktardığını söyledi. Ayrıca tasarımcıyı, resimlerini bir su şirketinin reklam kampanyasında da kullanmakla suçladı.

Görsel sanatlar alanında çalışmalar yürüten Mısırlı eleştirmen Salah Bissar, Wali’nin hazırladığı tasarımların ‘çok açık bir aktarma şüphesi’ içerdiğine inanıyor. Bissar, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:

“Metro gibi kamu tesislerinin teknik ve estetik açıdan nasıl ele alınacağını belirleyen bir danışma organının olması gerekiyor. Yarışmalar yapılıyor, gençler katılıyor. Biz onlara yardım ediyoruz ve yol gösteriyoruz. Gençlere karşı değiliz, eğitmeli, teşvik etmeliyiz ancak biz uydurmaya karşıyız. İnceleme raporuna göre tasarımcı iki kez sınırı aştı: Birincisi, Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı olan sanatçı Muhammad Mekkevi’nin çinileri ile kaplı Kızlar Fakültesi İstasyonu’nda Mekkevi’nin tasarımının üzerine bir tasarımını (afiş) asması ve ikincisi de tasarımı, bir Rus sanatçıdan kopyalamış olmasıdır.”



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).