Hizbullah, İsrail’in savaşı Lübnan’a doğru genişletmesi halinde ‘karada ve denizde’ İsrail hedeflerini vurmakla tehdit ederek, son çatışmalar ve kullanılan silah ile füzelerin türü aracılığıyla direnişin sahada güçlü bir mesaj verdiğini bildirdi.
İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Dhayra kasabasına düzenlediği şiddetli hava saldırıları, beş evin yıkılmasına yol açtı.
Hizbullah, geçtiğimiz perşembe günü kamera ile donatılmış, 10 kilometre menzile sahip, hedeflere saldırmadan önce coğrafi engelleri aşacak şekilde eğimli uçabilen Almas (Elmas) isimli yeni bir güdümlü füze kullandı.
Ayrıca ses hızını aşan, menzili 10 kilometre olan, patlayıcı başlığı ağırlığının 50 kilo olduğu İran yapımı yeni Falaq-1 füzesinin kullanıldığını da açıkladı.
Hizbullah Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Ali Damuş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Düşman, son çatışmalar ve kullanılan silah ve füzelerin türü aracılığıyla direnişin saha ve ateş mesajlarını iyi anlamalı. Lübnan’ın güneyine yönelik saldırının devam etmesi durumunda sert bir karşılıkla karşılanacağını ve direnişin hedef çemberini genişleteceğini bilmelidir.”
Damuş, dün güney banliyösünde düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmaya şu ifadelerle devam etti:
“Lübnan’a yönelik saldırıyı genişletmek düşmanı uçurumun eşiğine getirecek ve varlığını direniş ateşi altına sokacaktır. Bu nedenle düşmanın hesaplarında hata yapmaması gerekir. Direnişin ulusal çıkarları gözeterek savaşa sürüklenmekten kaçındığı doğrudur ama bu kendisine dayatılırsa bundan korkmaz. Bütün gücüyle, cesaretiyle, yeteneğiyle en geniş ölçüde karşı koymaya tamamen hazırdır.”
Kara ve deniz
Damuş, savaş sınırlı olduğu için direnişin şu ana kadar operasyonlarında yetenekleri, silahları ve füzelerinin yalnızca küçük bir kısmını kullandığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Eğer düşman Lübnan’a karşı geniş bir savaş düşünüyorsa, direnişin yeteneklerinin sınırlarda çatışmanın ötesine geçeceğini ve direnişin hassas füzelerinin Siyonist varlığın her yerine ulaşacağını biliyor. İsrail’in karadaki, denizdeki ve tüm bölgedeki hedefleri ve mevzileri, Lübnan’daki direnişin hassas füzelerinin menzilindedir.”
Parti liderleri, daha önce Genel Sekreter Hasan Nasrallah’ın konuşmalarından birinde bahsettiği Guş Dan bölgesi de dahil olmak üzere, İsrail’deki hayati hedefleri vurma tehdidinde bulunduğundan, deniz hedeflerini hedef almaya yönelik bu tehdit, savaşın başlangıcından bu yana ilk oldu.
Damuş, denizdeki hedeflerden kastedilenin askeri hedefler mi, yoksa İsrail kıyıları açıklarında Akdeniz’deki gaz çıkarma tesisleri mi olduğunu belirtmedi.
İsrail vurmaya devam ediyor
İsrail, Lübnan topraklarındaki hedefleri vurmaya devam ediyor.
İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah askeri tesislerinin hedef alındığını açıkladı.
Açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait iki askeri noktaya saldırdığı bildirildi.
Ordunun ‘tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla’ sabah saatlerinde Lübnan’ın güneyinde birçok noktaya saldırı düzenlediği bilgisi de verildi.
Ayrıca, Lübnan sınırındaki hazırlığı artırmak için askeri eğitim düzenleneceği de ifade edildi.
İsrail medyası, Celile’ye füze fırlatılmasının yanı sıra Hizbullah’ın Margaliot’ı hedef almak amacıyla gönderdiği bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) imha edildiğini duyurdu.
Hizbullah, art arda yaptığı açıklamalarda, Tel Şaar sahasındaki İsrail askerlerini füzeyle hedef aldıklarını, Honin Kışlası civarına Burkan füzesi fırlattıklarını, Ramim kışlası ve çevresinin yanı sıra Birkat Risha bölgesinin doğusunu da hedef aldıklarını bildirdi.
İsrail’e ait bir SİHA, dün şafak vakti Lübnan’ın güneyindeki Tayr Harfa-Al-Jabain üçgenindeki bir ticari kuruluşu hedef alarak hem bu kuruluşa hem de komşu kuruluşlara büyük zarar verdi.
اغارعاجل : اغار الطيران الحربي الاسرائيلي على بلدة الضهيرة في القطاع الغربي مدمرا حي عدد من المنازل pic.twitter.com/LfiW8YBXCy
— Ali Diab (@diabali63) January 28, 2024
İsrail ordusu, Kafr Kila kasabasını top atışlarıyla vurdu. Ayrıca Markaba kasabasını ve Houla’daki yerleşim mahallelerini de hedef aldı.
Lübnan resmi haber ajansı NNA, batı kesimdeki Dahira kasabasında çok sayıda evin yıkılmasına yol açan hava saldırısında bir kadının yaralandığını bildirdi.
İsrail ordusu ayrıca, Marun ar-Ras kasabasına da hava saldırısı düzenledi.