Bağdat, Washington ile Tahran arasındaki savaşı önleyebilir mi?

ABD güçleri Suriye-Ürdün sınırında ( Arşiv- Centcom)
ABD güçleri Suriye-Ürdün sınırında ( Arşiv- Centcom)
TT

Bağdat, Washington ile Tahran arasındaki savaşı önleyebilir mi?

ABD güçleri Suriye-Ürdün sınırında ( Arşiv- Centcom)
ABD güçleri Suriye-Ürdün sınırında ( Arşiv- Centcom)

Ürdün, Suriye ve Irak üçgenindeki bir askeri üssü hedef almakla suçlanan silahlı gruplara karşı ABD’nin vereceği tepkinin sınırları ve kapsamı konusunda Irak'ta kafa karışıklığı sürüyor.

Gözlemcilerin soruları, Irak  Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin savaşı ve yaklaşan ABD saldırısını önleme becerisine odaklanırken,  bu saldırının özellikle İran'a sadık silahlı gruplara yönelik olacağına dair yaygın bir görüş var.

Sudani'nin danışmanı Fadi eş-Şammari’ye göre Irak Başbakanı tehdit endeksini azaltmak ve çatışmanın genişlemesinin tehlikelerini kontrol altına almak için çaba gösteriyor.

Sudani’nin çabalarına "siyasi destek" denmesi, silahlı grupların ABD kuvvetleriyle çekilme müzakerelerinin başlamasıyla birlikte sükunet taleplerine boyun eğme konusundaki isteksizliğiyle örtüşüyor. Ancak hükümet yetkilisi, bu çabaların  Ketaib Hizbullah grubuyla saldırıların askıya alınması konusunda anlaşmaya varılmasıyla sonuçlandığını söyledi.

Beklenen saldırının kapsamını tahmin etmenin zorluğuna rağmen, Şarku'l-Avsat'a konuşan gözlemciler, Sudanlıların ABD’nin beklenen tepkisini durdurma kabiliyetinin olmadığı konusunda hemfikir.

Grupların kararı Irak'ın kararı değil

Araştırmacı ve siyasi analist Nizar Haydar, silahlı gruplar ve onların davranışları sorununun, Irak'ın 2003'teki değişimden bu yana yaşadığı sürdürülebilir krizlerden biri olduğuna inanıyor.

Haydar, Bağdat'ta iktidara gelen tüm hükümetlerin silahları devletle sınırlandırma sözü vermesine rağmen Sudani'nin daha önce "çeteler" olarak adlandırdığı ve faaliyetlerini "terörist eylemler" olarak tanımladığı devlet dışında faaliyet gösteren silahlı grupların devlet kurumlarının yanı sıra Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı çevresinde sayı, silahlanma, hazırlık ve hatta nüfuzunu arttırdığını söyledi.

FOTO Ketaib Hizbullah'ın bir destekçisi, 2019'da Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin çitine grubun bayrağını astı ( AFP)
Ketaib Hizbullah'ın bir destekçisi, 2019'da Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin çitine grubun bayrağını astı ( AFP)

Sudani’nin hükümet programında bu grupları dağıtma ve silahları devletin elinde tutma sözü verdiğine dikkati çeken Haydar, silahlı kuvvetlerden daha gelişmiş silahlara sahip olan grupların hakimiyeti nedeniyle bunu yapmadığını vurguladı.

Haydar’ın görüşüne göre "Sudani'nin misyonu çok karmaşık" çünkü kendisini ajanlarına saldırılarını durdurmaları konusunda baskı yapmaya ikna etmek için üçüncü bir tarafla müzakere etmesi gerekiyor.

Washington'a etkisi yok

Bağdat Üniversitesi'nden siyaset profesörü İhsan eş Şemari, “Sudani Bağdat'taki müttefiklerinin hizip saldırılarını durdurma kararını etkileme becerisine sahip değilken, ABD Başkanı Joe Biden'ın kararını ve ABD gibi egemen bir ülkenin kararını nasıl etkileyebilir?” dedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Şemari, “Bugünkü savaş Irak sınırlarının ötesine geçiyor çünkü ulusal güvenlikle ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki hayati çıkarlarıyla bağlantılı. Washington'un üzerinde çalıştığı caydırıcılığı yeniden tesis etme kararı, Ürdün saldırısının ardından sarsılan ABD imajının onarılması çerçevesinde geliyor. Ketaib Hizbullah’ın ABD güçlerine karşı operasyonlarını askıya alma kararı İran'ın kararıdır, Sudanlılar daha önce onları etkilemeye çalışmış ve herhangi bir ilerleme sağlayamıyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Irak hükümetinin gerekli dengeyi sağlama ve ülkeyi yaklaşan bir saldırının yansımalarından koruma yeteneğini kaybederken, Irak topraklarının çatışan yabancı güçler arasında bir savaş alanı olarak kalmaya devam edecek.

Cephelerin açılması

Yazar Ahmed el Yasiri ise Bağdat'ın bu günlerde tepki ve karşı tepkiyi test etmek için Washington ile Tahran arasında yoğun mesajların alındığı bir şehre dönüştüğünü düşünüyor.

Irak ve İran internet siteleri, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Ekberi Ahmediyan'ın, ABD'nin Tahran'ın Bağdat'taki müttefiklerine saldırı düzenleme tehdidi karşısında Bağdat'a iki ziyarette bulunduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Yasiri, Sudani hükümetinin ABD saldırısından etkilenmeyeceğini, zira hükümetin ABD-İran çatışması bağlamında önceki hükümetlerin karşılaştığı "gri bölge" içinde kalacağını söyledi.

Son dönemde ABD üssüne yapılan saldırılara değinen Yasiri, Tahran'ın, Gazze ablukasını kaldırıp onu desteklemek için değil, üzerindeki baskıyı hafifletmek için Washington'la olan coğrafyayı ve çatışma alanlarını genişletme arzusu ile bölgedeki tüm kanatlarına (Husiler, Hizbullah ve Iraklı gruplar) bu yolu teşvik ettiğini bildirdi.



ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
TT

ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)

Üst düzey bir Iraklı yetkili bugün Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Bağdat ve Washington hükümetleri arasında Uluslararası Koalisyon güçlerinin çekilmesine ilişkin varılan nihai anlaşmanın iki ülke arasında mutabık kalınan tarihlere göre uygulanacağını belirtti. Bir başka yetkili de planın onaylanması için yakında toplantı yapılacağını doğruladı.

Iraklı yetkilinin açıklamaları, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir yetkilinin Washington'un ‘şu anda çekilme konusunda herhangi bir açıklaması olmadığını’ söylemesinden saatler sonra geldi.

Cuma akşamı sekiz ABD'li ve Iraklı yetkili, iki ülkenin Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak topraklarından çekilmesine ilişkin bir plan üzerinde anlaşmaya vardığını doğruladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu plan, yüzlerce koalisyon gücünün Eylül 2025'e kadar, geri kalanının da bir sonraki yılın sonuna kadar Irak'tan ayrılmasını içeriyor” denildi.

Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Iraklı yetkili, “Hükümet, Uluslararası Koalisyon’un misyonlarını sona erdirmeye ve Uluslararası Koalisyon’un parçası olan ülkelerle ikili ilişkilere geçmeye kararlı” dedi.

Yetkili, “Bölgede son dönemde yaşanan gerginlik, Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen ay yapılan açıklamada da belirtildiği üzere, görüşmelerin nihai sonuçlarının açıklanmasını geciktirdi” ifadesini kullandı.

Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Plan geçen hafta Başbakan ile Uluslararası Koalisyon misyonunun komutanı arasında görüşüldü ve misyonun ikili ilişkiler çerçevesine aktarılması ele alındı.”

Şarku’l Avsat'a konuşan bir hükümet kaynağı ise kısa süre önce açıklanan anlaşmanın yeni bir anlaşma olmadığını, Irak-ABD Yüksek Askeri Komitesi toplantıları sırasında üzerinde mutabık kalınan bir çerçevenin parçası olduğunu söyledi.

Reuters'e göre anlaşma, iki ülke liderliğinin onayını ve duyurulması için bir tarih belirlenmesini bekliyor. Reuters üst düzey bir ABD'li yetkilinin şu sözlerini aktardı: “Bir anlaşmaya vardık ve şimdi tek mesele bunun ne zaman duyurulacağı.”

Iraklı kaynak, ‘Ocak 2024'te Irak hükümetinin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirmek için siyasi bir karar aldığını ve Irak ile Uluslararası Koalisyon ülkeleri arasında Ortak Yüksek Askeri Komite'nin kurulduğunu açıkladığını’ belirtti.

Kaynağa göre komite, takvimi belirlemek için temel vizyonlar üzerinde fikir birliğine vardığı ortak bir diyalog başlattı. Ancak bölgedeki gerilimin artması ortak duyuruyu erteledi. Her şeye rağmen diyaloglar yine de devam etti ve çekilme takviminin netleştirilmesi konusunda bir anlaşmayla sonuçlandı.

Irak ile ABD ve Uluslararası Koalisyon’un geri kalanı arasındaki ikili ilişkinin ‘Irak güvenlik güçleriyle eğitim, uzmanlık ve bilgi alışverişine’ kayması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)  Ortaklığa geçişABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)

Ortaklığa geçiş

Irak Başbakan Danışmanı Hüseyin Allavi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘Sudani’nin ABD Başkanı Joe Biden ile zirve toplantısında yürüttüğü diyalogların, Ortak Yüksek Askeri Komite'nin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirme, görevlerin sona erdirilmesi için takvim belirleme ve Uluslararası Koalisyon’un tüm ülkeleriyle ilişkileri ikili ortaklığa devretme sonuçlarını takip ettiğini’ söyledi.

Allavi, “İki ülke, DEAŞ'a karşı 10 yıllık ortak eylemin ardından görevlerin ortaklık ve iş birliğine devredilmesine ilişkin takvimi onaylamak için bir toplantı düzenlemek üzere” dedi.

Karada ise Irak güçleri ülkenin çeşitli bölgelerinde DEAŞ unsurlarını takip etmeye devam etti. Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre Irak uçakları, Diyala operasyonları bölgesindeki Hamrin dağlarında bir DEAŞ mevzisini hedef alarak üç teröristi öldürdü.

Açıklamada, “İstihbarat servisinden bir keşif gücü saldırı bölgesini inceledi ve patlayıcı kemerler, el bombaları, silahlar, lojistik malzemeler, cep telefonları ve çeşitli teçhizat buldu” denildi.