Fransız kaynaklar: Lübnan'daki çabalarımızı ABD ile koordine ediyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Adalet Bakanı Robert Badinter'in anısına düzenlenen  anma töreninde Başbakan Gabriel Attal ile bir görüşme gerçekleştirdi (AFP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Adalet Bakanı Robert Badinter'in anısına düzenlenen anma töreninde Başbakan Gabriel Attal ile bir görüşme gerçekleştirdi (AFP)
TT

Fransız kaynaklar: Lübnan'daki çabalarımızı ABD ile koordine ediyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Adalet Bakanı Robert Badinter'in anısına düzenlenen  anma töreninde Başbakan Gabriel Attal ile bir görüşme gerçekleştirdi (AFP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Adalet Bakanı Robert Badinter'in anısına düzenlenen anma töreninde Başbakan Gabriel Attal ile bir görüşme gerçekleştirdi (AFP)

Lübnan basını, ABD ile Fransa arasında Lübnan'ın güney sınırındaki durumla ilgili rekabet yaşandığı, bölgesel ve uluslararası alanda birçok tarafın talep ettiği gerilimi azaltma çabalarına ilişkin haberler yayımladı. Fransız resmi kaynaklar ise Paris ve Washington’un aralarında Fransız tarafı için önemli bir ilkeye dayanan çabaları paylaştığını söyledi. Kaynaklar, tartışmayı azaltmak ve çözüm bulmak için baskı yapabilecek iki tarafın Fransa ve ABD olduğunu bildirdi.  Ayrıca, Paris ve Washington'da salt ABD arabuluculuğunun başarı şansının olmadığına inanılıyor.

Fransız kaynaklar, “Paris'in ve Washington'un üstlendiği çabalar, Lübnan ve İsrail tarafından gelen bir talebe yanıt olarak gerçekleşti. Açık savaştan kaçınmak için bu talebe ABD tarafının karşılık verdiği şekilde karşılık verdik” dedi.

Gazze'deki savaşı durdurmadan önce herhangi bir güvenlik düzenlemesi ve arabuluculuk yapmayı reddeden Hizbullah'ın tutumuna değinen kaynaklar, Paris’in ateşkesin varlığının Lübnan-İsrail sınırında gerilimin azalmasına yol açacağını söylediğini aktardı. Kaynaklar, “Uygulamalı önerileri değerlendirmek için ateşkesin beklenmesi tavsiye edilmez, ateşkes gerçekleştiğinde biz de hazır olacağız. Çünkü ilgili taraflar sunulan önerileri tartışmış olacaklar” şeklinde konuştu. Paris'te, açıklama ve yorumların ardından sunulan öneri ve fikirlerin tüm taraflarca memnuniyetle karşılandığı yönündeki hissiyata değinen kaynaklar, bunun Lübnan tarafının yaptığı değerlendirmelerden ve bu önerilere ilişkin dile getirdiği çekincelerden oldukça farklı bir değerlendirme olduğunu vurguladı.

Fransa, Gazze’deki ateşkes veya Kızıldeniz’de yaşananlar olsun bölge sorunlarının çözümünde kendisi ile ABD arasında var olan farklılıklara dikkati çekmek istiyor. Fransa’nın tutumunun dengesinin insanların Lübnan’da ve bölgede bunu bildiğini belirten kaynaklar, Paris ve Washington’ın katkılarının tamamlayıcı olduğunu söyledi.

Paris, Hizbullah'ın çekincelerine rağmen, bunların sonuncusu Genel Sekreter Hasan Nasrallah'ın Salı günü yaptığı konuşma ve onun Gazze'deki ateşkes ile Lübnan-İsrail sınırındaki sükunet arasındaki bilinen bağlantıya dikkati çekti. Bir kaynak, “Sınırın her iki tarafında da açık bir savaşın mümkün olduğu ve bunun felaket olacağı, gerilimin azaltılması konusunda diyalog kurmanın (bugünden itibaren) yararlı olduğu konusunda farkındalık var. Hizbullah da bunun farkında. Ateşkes gerçekleştiğinde şimdiden hazırlanmanın daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. Paris, Hizbullah ile Fransız elçilerin görüştüğü Lübnanlı yetkililer arasında koordinasyon ve istişare bulunduğunu doğruladı.

Diplomatik kaynaklar, önerileriyle ilgili olarak, Lübnan ordusuna belirleyici bir rol verdiklerini, zira ordunun oynadığı rolü yerine getirebilmesi için finansmana ve teçhizata ihtiyacı olduğunu bildiklerini vurguladı.

Lübnan’da cumhurbaşkanı boşluğu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un elçisi Jean-Yves Le Drian'ın istişarelerine devam etmesiyle ilgili olarak Fransız kaynaklar, ilgili ülkelerin cumhurbaşkanlığı seçimleri için baskı yapmak istediğini bildirdi. Lübnanlıları cumhurbaşkanı seçmeye motive etmek için onlara baskı yapmak konusunda kendi aralarında anlaştıklarını söyleyen kaynaklar, baskıların Lübnan Genelkurmay Başkanı’nın görev süresinin uzatılmasını sağladığını ve Lübnan'daki siyasi krize son verilmesi gerektiği konusunda uluslararası fikir birliğine varıldığını aktardı.



Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
TT

Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)

Gazze'de nakit sıkıntısı çeken Hamas'ın savaşçılarına ödeme yapamadığı iddia ediliyor.

Wall Street Journal (WSJ), İsrail’in saldırılarını tekrar başlatması ve Gazze’deki bazı bölgelerde işgalini genişletmesi nedeniyle Hamas’ın nakit para sorunu yaşadığını yazıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla konuşan Arap istihbarat yetkilileri, Hamas’a bağlı birçok memurun maaşının kesildiğini söylüyor. Ayrıca geçen aydan beri çok sayıda savaşçı ve siyasetçinin normal maaşlarının sadece yarısını alabildiği aktarılıyor.

Gazze ekonomisiyle ilgili araştırmalar yapan Eyal Ofer şu değerlendirmeleri paylaşıyor:

Büyük miktarda nakit paraya sahip olsalar bile bunu dağıtma kabiliyetleri çok sınırlı hale geldi.

Araştırmacı, Hamas’ın nakitleri kuryeler aracılığıyla taşıdığını veya Gazze’de belirli yerlere ödeme noktaları kurduğunu belirtiyor. İsrail askerlerinin yürüttüğü kara operasyonları nedeniyle iki yöntemin de etkili şekilde kullanılamadığı ifade ediliyor.

Haberde, Gazze'deki sivil hükümeti kontrol eden Hamas’ın savaştan önce Katar'dan aylık 15 milyon dolar nakit transferi aldığı bilgisi paylaşılıyor. Batılı ve Arap yetkililer, Hamas’ın Batı Afrika, Güney Asya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden de fon topladığını, çoğu Türkiye’de olmak üzere yaklaşık 500 milyon dolarlık bir nakit stoku oluşturduğunu ileri sürüyor.

Gazze’nin kuzeyindeki Eş-Şati mülteci kampından Filistinli avukat Mumen Natur, Hamas’ın nakit krizi yaşadığını savunarak şu iddiaları paylaşıyor:

Hamas para bulmakla ilgili ciddi bir kriz yaşıyor. Çoğunlukla karaborsada nakit karşılığı satılan insani yardımlara bağımlıydılar.

WSJ, nakit sıkıntısı nedeniyle Hamas’ın yeni savaşçıları safına katmakta güçlük yaşadığını da yazıyor.  

Gazze Şeridi’nde toplamda ne kadar nakit para kaldığı bilinmiyor. Ancak Ofer, toplamda 3 milyar dolarlık nakdin dolaşımda olabileceğini öngördüğünü söylüyor.

WSJ, Hamas’ın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın uluslararası yardımları çalarak karaborsada sattığını ileri sürüyor. Filistinli örgütse iddiaları defalarca yalanlamıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel