Mısır, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'i Gazze'de yaşamı imkansız hale getirmekle suçladı

Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alındığı duruşmalarda Mısır, İsrail'i Gazze'de yaşamı kasten imkansız hale getirmeye çalışmakla itham etti

(AA)
(AA)
TT

Mısır, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'i Gazze'de yaşamı imkansız hale getirmekle suçladı

(AA)
(AA)

Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'nda faaliyetlerini yürüten UAD'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alındığı duruşmalar devam ediyor.

Duruşmalarda Mısır adına söz alan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Jasmine Musa, İsrail'in Gazze'de 29 bin masum insani öldürerek ve 2,3 milyon insanı zorla yerinden ederek vahşi saldırılarına ve uluslararası hukuk ihlallerine devam ettiğini söyledi.

Musa, "İsrail kuşatma ve aç bırakma yoluyla bilerek ve isteyerek Gazze'de yaşamı imkansız hale getirecek şartlar oluşturuyor." diyerek, İsrail'in bu amaç doğrultusunda bombardımanları sürdürdüğünü ve insani yardımların dağıtılmasını engellemeye devam ettiğini belirtti.

İsrail'in Gazze'nin güneyinde 1,4 milyondan fazla kişinin sığındığı Refah kentine "eli kulağındaki kara saldırısının" Filistinli sivillerin zorla gönderilmesi politikasını ilerletmeye dönük olduğunu kaydeden Musa, İsrail'in eş zamanlı olarak Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını ve kısıtlamalarını yoğunlaştırdığını, evlerini yıktığını ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını teşvik ettiğini dile getirdi.

İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşimlerle iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatmayı sürdürdüğüne dikkati çeken Musa, İsrail'in nihai amacının Filistinlileri topraklarından tamamen sürmek olduğunu vurguladı.

Musa, uluslararası hukuka göre Batı Şeria, Gazze ve Kudüs dahil Filistin topraklarının statüsünün silahlı çatışmalarla, işgal ve ilhak politikalarıyla değiştirilemeyeceğinin altını çizerek, Uluslararası Adalet Divanından bu doğrultuda karar almasını istedi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Divan'da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına sunum yapan bu ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe, uluslararası hukukun ne zaman ve nasıl uygulandığı konusunun, kutuplaşmanın arttığı bir dönemde kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, "Uluslararası hukuk alakart menü olamaz. Herkese eşit şekilde uygulanması gerekir." ifadesini kullandı.

Nuseybe, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine saldırısı nedeniyle buranın boşaltılması planına işaret ederek, bu saldırıyla şehre sığınan yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Gazzelinin gidecek hiçbir yerinin kalmayacağını vurguladı.

"İsrail, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 33. maddesini ihlal ederek Filistin halkına karşı toplu cezalandırma politikası uyguladı." diyen Nuseybe, 2023'ün, BM'nin kayıtlarına göre Batı Şeria'daki Filistinliler için de açık ara en ölümcül yıl olduğunu belirtti.

Nuseybe, İsrail'in Kudüs'ün özel karakterine zarar veren ve kültürel mirasını silen önlemler almasının "son derece endişe verici" olduğunu belirterek, "İsrail'in Doğu Kudüs'te ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki ihlalleri, iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehdit ediyor ve işgalin doğasına aykırıdır." değerlendirmesini yaptı.

"İsrail işgali yasa dışıdır ve sona ermesi gerekiyor." diyen Nuseybe, İsrail'in Filistin halkına gerekli gıda ve tıbbi yardım malzemenin Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Nuseybe, İsrail'in ihlallerine dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler organları, bu ihlallere son verilmesini sağlamak amacıyla kendi yetki alanları dahilinde her türlü adımı atabilir ve atmalıdır." dedi.



Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)

Suriye’deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra bugün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda üslenen ABD destekli Kürtlerin ağırlıkta olduğu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye ordusu içinde özel bir blok oluşturmasının doğru olmayacağını söyledi.

SDG olarak bilinen ve 14 yıllık iç savaş sırasında yarı özerk bir bölge kuran silahlı grup, 8 Aralık'ta eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Şam'daki yeni yönetimle görüşmelerde bulundu.

SDG lideri Mazlum Abdi geçen hafta yaptığı açıklamada, ana taleplerinden birinin ‘ademi merkeziyetçi bir yönetim’ olduğunu söyledi. ‘SDG'nin Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlanması’ fikrine açık olduğunu belirten Abdi, “Orduya bireysel olarak katılmak yerine, Suriye Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen kanun ve kontrollere göre var olan ve faaliyet gösteren bir askeri blok şeklinde dahil olmak istiyoruz” dedi. Ebu Kasra ise bu öneriyi reddetti.

Savunma Bakanlığı’na 21 Aralık'ta atanan Ebu Kasra, Reuters’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Savunma Bakanlığı'na bakanlık hiyerarşisi içinde girebileceklerini, böylece askeri bir şekilde dağıtılacaklarını söylüyoruz. Bu konuda bir sorunumuz yok. Savunma Bakanlığı içinde askeri bir blok olarak kalma arzularına gelince, büyük bir kurum içinde böyle bir blok olması doğru değil.”

Ebu Kasra göreve geldiğinden beri önceliklerinden birinin Suriye'de eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'e muhalif grupları birleşik bir komuta yapısına entegre etmek olduğunu vurguladı. Ancak bu entegreye SDG’nin dahil edilmesi zor gözüküyor. ABD bu grubu DEAŞ militanlarına karşı kilit bir müttefik olarak görürken, Türkiye ise ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor.

Ebu Kasra, SDG olarak bilinen silahlı grubunun liderinin de bu konuda ayak sürüdüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye televizyonundan aktardığı habere Askeri Operasyonlar Dairesi'ne bağlı güçler bugün Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG kontrolündeki bölgelere doğru harekete geçti. Haberde daha fazla ayrıntı verilmedi.