Sudan kriz hattına giren Dibeybe eleştirilere maruz kaldı

Dibeybe, Almanya'nın Libya Özel Elçisi Bock ile görüştü. (UBH Medya Ofisi)
Dibeybe, Almanya'nın Libya Özel Elçisi Bock ile görüştü. (UBH Medya Ofisi)
TT

Sudan kriz hattına giren Dibeybe eleştirilere maruz kaldı

Dibeybe, Almanya'nın Libya Özel Elçisi Bock ile görüştü. (UBH Medya Ofisi)
Dibeybe, Almanya'nın Libya Özel Elçisi Bock ile görüştü. (UBH Medya Ofisi)

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’ye yönelik eleştiriler artarken Almanya'nın Libya Özel Elçisi Temsilcisi Christian Bock, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy’nin çabalarını desteklediklerini ve Almanya'nın seçimler yoluyla Libya'da istikrarın sağlanmasını arzu ettiğini dile getirdi.

Dibeybe ise dikkatini Sudan’a çevirerek ilk kez resmi olarak Sudan krizini çözmeye yönelik girişimini duyurdu. Bu, Dibeybe’nin Libya krizini çözememesi nedeniyle yerel düzeyde eleştirilmesine neden oldu.

Yerel medyanın Dibeybe'nin Libya'da barışı yeniden tesis etme ve Ulusal Uzlaşma Konferansı’nı sonuçlandırmadaki ‘başarısızlığı’ olarak tanımladığı şeye rağmen Dibeybe önceki akşam Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Muhamed Hamdan Dagalu (Hamideti) ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan'a barış ve ateşkes getirecek girişim çağrısında bulundu. Ayrıca Hamideti’yi Libya’ya davet etti. Dibeybe’nin ofisine göre Hamideti, UBH Başbakanı’na Sudan'da güvenlik ve istikrarı desteklemeye yönelik çabalarına şükranlarını ifade ederek daveti memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Diğer yandan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah El Burhan'ın bu hafta Trablus'a resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor.

Almanya Elçisi

Almanya'nın Libya Özel Elçisi Christian Bock, Trablus’ta siyasi yetkililerle ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi dün Bock ve Libya dosyasından sorumlu kişi Sarah Holt ve Maslahatgüzar Sven Kroespe ile Libya'daki siyasi durumla ilgili gelişmeleri görüştüğünü söyledi.

swcwev
Menfi, Bock ile görüştü. (Başkanlık Konseyi)

Menfi, toplantıda Libya’da her kesimin katılacağı seçimlerin düzenlenmesi için siyasi sürecin ilerletilmesinin yanı sıra Başkanlık Konseyi tarafından kabul edilen ulusal uzlaşma projesindeki gelişmelere ve önümüzdeki nisan ayı sonunda yapılması beklenen ‘kapsayıcı forum’ hazırlıklarını görüştüklerini bildirdi.

Menfi, Almanya'nın Libya'daki olumlu rolünü ve Libya'da barışı sağlamak ve bir an önce seçimlere ulaşmak amacıyla ‘Berlin Yolu’nun sonuçlarına ulaşmaya yönelik diplomatik ve siyasi çabalarına övgüde bulundu.

Dibeybe dün, Trablus’ta Bock ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Başta Libya'ya komşu ülkeler olmak üzere bölgedeki siyasi durumla ilgili gelişmeler ve bölgenin istikrarına hizmet edecek konular görüşüldü.

Dibeybe’nin ofisi, Almanya'nın Libya dosyasındaki rolüne övgüde bulunduğunu ve Libya'yı istikrara kavuşturmayı amaçlayan her türlü yerel ve uluslararası çabaya desteğini bildirdi. Ayrıca, Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu'nun Libyalı siyasi partilerle yapması planlanan toplantıya bağlılığını ve seçimlerin adil yasalara uygun şekilde yapılmasını ve geçiş aşamalarının sona erdirilmesini amaçlayan tüm uluslararası çabalara desteğini vurguladı.

Toplantıda ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin yanı sıra, özellikle enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında bir dizi ortak ekonomik etkinliğin düzenlenmesi de ele alındı.

Diğer yandan Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih dün Almanya Elçisi ile Trablus’ta yaptığı görüşmeye değinerek, uluslararası toplumun Libya'daki demokratik sürece verdiği destek çerçevesinde ve Komisyon'un bu yıl içinde uygulanması planlanan belediye meclisi seçimlerini uygulamaya hazırlık düzeyini gözden geçirdiğini aktardı.

scvew
Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih, Almanya Elçisi Bock ile bir araya geldi. (Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Bock, Alman hükümetinin, Komisyon'un seçimleri dünyada geçerli olan en yüksek standartlara uygun olarak gerçekleştirme çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Komisyon'un beklenen yetkileri uygulamaya hazırlığını artıran teknik ve danışmanlık desteği sağlamaya hazır olduğunu yineledi.



Bir gözü savaşta, diğer gözü kaderinde olan Gazze’nin ‘kafa karışıklığı’

Hamas'a göre Gazze'de ateşkes umutları giderek azalıyor (AFP)
Hamas'a göre Gazze'de ateşkes umutları giderek azalıyor (AFP)
TT

Bir gözü savaşta, diğer gözü kaderinde olan Gazze’nin ‘kafa karışıklığı’

Hamas'a göre Gazze'de ateşkes umutları giderek azalıyor (AFP)
Hamas'a göre Gazze'de ateşkes umutları giderek azalıyor (AFP)

İzzettin Ebu Ayşe

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in İran'a karşı başlattığı saldırıdan önce, ABD, İsrail, Hamas ve İran arasında Gazze konusunda geniş kapsamlı müzakereler yürütüldüğünü açıklamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze'de tutulan rehinelerin durumuyla ilgili ciddi ilerlemeler kaydedildiğini doğruladı.

Ancak İsrail'in İran'a sert bir askeri darbe indirmesi, Gazze meselesinin çözülmesine ve ateşkes anlaşmasına varılmasına katkıda mı bulunacak, yoksa bölgedeki ateşkes müzakerelerini olumsuz yönde mi etkileyecek?

Darbe öncesi çabalar

İsrail, İran'ı 7 Ekim 2023 saldırılarını finanse etmekle suçluyor. Bu suçlamayı dayandırdığı nedenlerden biri Hamas Hareketi’nin Tahran'ın bölgedeki uzantılarından biri olarak görmesi ve Hamas ile İran arasında uzun soluklu ve güçlü ilişkiler olmasıdır.

Mevcut bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Filistin asıllı Amerikalı akademisyen ve siyasi aktivist Bishara Bahbah, İsrail İran'a ağır bir darbe indirmeden önce, ABD ile İran arasında İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerle eş zamanlı olarak Gazze konusunda bir anlaşma metni üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmışlardı. Bu çabalar, ABD ile İran arasındaki müzakerelerle eş zamanlı olarak yürütülüyordu.

İsrail'in İran'a yönelik askeri saldırısı öncesinde, arabulucular Katar ve Mısır, ABD ile Gazze ve İran meselelerine dair görüşmeler yaptılar. Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Washington ile Tahran arasındaki müzakerelerin gelişmeleri ve Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılması için Witkoff ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Tüm bu çabalar, Katar'ın Witkoff'un ateşkes önerisine ilişkin yenilikçi ve değiştirilmiş bir formül sunmasının ardından gerçekleşti. O sırada Hamas'ın geçici lideri Halil el-Hayya, "Gazze'deki savaşı durdurmaya yönelik bir dizi fikir aldık. Witkoff'un önerisine açığız. Ancak savaşı kalıcı olarak sona erdirmek ve İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesini sağlamak için daha güçlü güvenlik garantileri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia'dan aktardığı habere göre bu çabalar Tahran'ın doğrudan bilgisi dahilinde gerçekleştirildi. Trump, ilk kez Gazze'de ateşkes dosyasına doğrudan müdahale ederken bunu, “Gazze şu anda bizim, Hamas ve İsrail arasında yürütülen büyük müzakerelerin ortasında ve İran da bu müzakerelere katılıyor. Gazze'de neler olacağını göreceğiz. Rehineleri geri almak istiyoruz” şeklindeki heyecan verici açıklamasıyla duyurdu.

Ardından Netanyahu, esir takası ve Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi ve ardından üst düzey bakanlarıyla bir toplantı yaptı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, rehinelerle ilgili anlaşmayı sağlamaya kararlı olduklarını ve ilerleme kaydedildiğini söyledi.

İsrail şartlarını koyuyor

Ancak İsrail'in İran'a saldırmasının ardından Gazze dosyasıyla ilgili tüm bu gelişmelere endişeyle bakılırken, Hamas bu eksene olan bağlılığını yeniden teyit etti ve tutumunda değişiklik yapmadı. Hamas liderlerinden İzzet Rişk, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının tehlikeli olduğunu, bölgede patlamaya yol açabileceğini ve bunun Netanyahu'nun bölgeyi açıkça bir savaşa sürükleme konusundaki kararlılığını yansıttığını söyledi.

İsrail'in saldırısı, Gazze'deki savaşın gidişatını etkiliyor. Siyasi ve askeri gözlemciler, savaşın gidişatı ve ateşkesin Tahran ile Tel Aviv arasındaki askeri gelişmelere bağlı olarak değişebileceğini ve bir anlaşmaya varılabileceği gibi, tarafların tutumlarının sertleşebileceğini belirtiyorlar.

Siyasi araştırmacı Macid Ebu Herbid, değerlendirmesinde şunları söyledi:

“İsrail, bölgede zaferler kazandığına ve İran'a karşı ezici bir galibiyet elde ettiğine inanıyor. Bu durum Netanyahu'yu, kazanan tarafın şartları belirlediği kuralına göre şartlarını ve taleplerini sertleştirmeye iten bir coşkuya kapılmasını sağlarken Gazze konusunda yenilgiye uğradığına inandığı Hamas'ın bu şartlara uyması gerektiğini düşünüyor.”

Ebu Herbid, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamas her şeyi kaybettiğini düşünüyor olabilir ve bu yüzden tek seferde kapsamlı bir anlaşma imzalamakta ısrarcı bir tutum sergileyebilir. Bu durum toprak üzerindeki kontrolünü kaybettikten sonra kaybedecek başka bir şeyi kalmadığından kaynaklanıyor."

Ebu Herbid'e göre İsrail'in İran'a yönelik saldırıları Gazze dosyası üzerinde hızla etkili olmayacak. Yani ne Hamas ateşkes için acele edecek ne de İsrail anlaşmaya varmak ve rehinelerin serbest bırakılması için acele edecek. Siyasi araştırmacı, her iki tarafın da önceliklerini değiştirmek için Tahran'daki çatışmalardaki gelişmeleri beklediğini belirtti.

“İran ateşkesi engelleyebilir”

Askeri bilimler alanında öğretim görevlisi Muaviye Vasif ise İsrail ile İran arasındaki gerginliğin Gazze'deki ateşkes sürecine hizmet etmediğini söyledi. Vasif’e göre Netanyahu, Tahran'ı vurma planlarıyla meşgulken, Hamas durumu izliyor ve müzakere edecek birini bulamıyor. Bu yüzden Gazze'deki durum olduğu gibi kalabilir.

Vasif, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Trump'ın açıkladığına göre İran, İsrail ile Hamas arasında Gazze konusunda yürütülen görüşmelere dahil olduğundan, herhangi bir öneriyi reddederek Hamas’ı etkileyecektir. Ayrıca ABD ile yürüttüğü görüşme ve müzakerelerde şartlarını sertleştiriyor ve bunları hiçbiri, kısa süreliğine de olsa bir ateşkese varılmasını isteyen Gazze halkının yararına olmayacak.”

Hamas'ın şu anda zayıf bir konumda olduğunu ve Tel Aviv'in İran'la savaşla meşgul olması nedeniyle İsrail'e Gazze'de ateşkes için baskı yapamayacağını söyleyen Vasif, Tahran'daki gerginliğin Gazze'deki çatışmaları hafifletebileceğini, ancak Netanyahu'nun şu anda zafer kazandığına inandığı için ateşkes görüşmelerini etkilemeyeceğini belirtti.

Güvenlik araştırmacısı Vail el-Mubeyyed ise farklı bir görüşe sahip. İsrailli bakanların İran'a yönelik saldırıyla meşgul oldukları bir ortamda Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkes dosyasını gündeme getirebileceğini söyleyen Mubeyyed, “Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı bakanlar İsrail'in Tahran'a yönelik saldırılarıyla meşguller ve şu an Gazze ile ilgili hiçbir şeye karşı çıkmıyorlar. Bu yüzden yakında Gazze'de bir ateşkes sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Hamas ne düşünüyor?

Hamas'a göre Gazze'de ateşkes umutları yok oluyor. Hamas liderlerinden İzzet Rişk, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının Gazze'deki sükuneti bozduğunu, Netanyahu'nun kibirli bir tavır sergilediğini ve Gazze'deki krizi kasıtlı olarak derinleştirerek bölgedeki gelişmelerle ilişkilendirdiğini söyledi.

İran’a yönelik saldırının Gazze'ye bazı yansımaları söz konusu ve Netanyahu, Hamas'ın müzakere turlarında gösterdiği esnekliğe rağmen savaşı sona erdirmek istemiyor. İsrail'e göre Gazze'deki savaşın sona ermesi bölgesel meselelerle ilişkili ve Tel Aviv bölge haritasını kendi istediği şekilde yeniden çizmeyi planlıyor. Gazze'de olanlar da bu planın sadece bir parçası.