Tunus’ta Yahudilerin hac mevsimi etkinlikleri Sinagog komitesi tarafından iptal edildi

Arşiv-AA
Arşiv-AA
TT

Tunus’ta Yahudilerin hac mevsimi etkinlikleri Sinagog komitesi tarafından iptal edildi

Arşiv-AA
Arşiv-AA

Tunus’ta Yahudilerin Cerbe Adası'nda bulunan Garibe Sinagogu'nda her yıl nisan ayı sonu ile mayıs ayı başında düzenlenen hac mevsimi etkinliklerinin bu yıl yapılmayacağı duyuruldu.

Garibe Sinagogu Hac Komitesi Başkanı Perez Trabelsi, Yahudilerin nisan ayı sonunda başlayan hac mevsimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, bu yıl düzenlenecek hac etkinliklerinin iptal edildiği, sadece dini ritüellerle sınırlı kalacak bir ayinin düzenleneceği belirtildi.

Tunus ve Cerbe Adası'nın dini hoşgörü ve barışın ülkesi olduğu vurgulanan açıklamada, Tunuslu yetkililerin bu yöndeki çabalarının takdir edildiği aktarıldı.

Açıklamada, hac mevsimi etkinliklerinin niçin iptal edildiğine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan, Tunus yerel medyasına konuşan Trabelsi’nin Gazze’de çatışmaların sürdüğü bir süreçte kutlama yapmayacakları yönünde açıklaması yer almıştı.

Afrika'nın en eski Yahudi ibadet yerlerinden biri kabul edilen ve yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesine dayanan Garibe Sinagogu, ülke içinden ve dünyanın farklı yerlerinden gelen binlerce Yahudi'yi ağırlıyor.

Geçen yıl hac mevsimi sırasında 4 Mayıs’ta Garibe Sinagogu önünde yaşanan silahlı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

- Cerbe Adası'ndaki Yahudiler

Yunan, Roma gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, yüz ölçümü yaklaşık 500 kilometrekare olan Cerbe Adası'nda, Afrika'nın en eski sinagogunun yanı sıra 366 cami ve mescit bulunuyor.

Müslümanlar ve Yahudiler tarafından çeşitli isimlerle anılan ada, "Camiler Adası", "Havra Adası", "El-Garibe Adası" olarak da biliniyor. Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan adada, denizden gelecek tehlikelere karşı Müslümanlar tarafından yeraltında inşa edilen mescitler ve tarihi kuleler yer alıyor. 160 bin nüfuslu adanın çoğunluğunu Müslümanlar oluştururken 1200 civarında Tunuslu Yahudi yaşıyor.



Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
TT

Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni terk etmekten başka alternatifleri olmadığını vurguladı. Trump, Mısır ve Ürdün'ün Gazze'den yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinlilerin fırsat bulmaları halinde kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni terk ederek başka bir yerde yaşamayı  çok isteyeceklerini ifade eden Trump,"Bence bunu yaparlarsa çok mutlu olurlar" dedi.

Gazze çevresindeki İsrail yerleşimlerini desteklemediğini söyleyen Trump, Ürdün ve Mısır'ın Gazze'den gelenleri kabul edebileceğini yineledi.

Trump, “Ürdün ve Mısır, İsrail askeri saldırısının korkunç bir insani duruma neden olduğu ve on binlerce kişinin ölümüne yol açtığı Gazze'den daha fazla Filistinliyi kabul etmelidir” dedi. Bunun geçici mi yoksa uzun vadeli bir öneri mi olduğu sorulduğunda Trump şunları söyledi: “Biri ya da diğeri olabilir.”

Trump szölerini şöyle sürdürdü:  “Gazze kelimenin tam anlamıyla harap olmuş bir yer, neredeyse her şey yıkılmış durumda ve insanlar orada ölüyor, bu nedenle bazı Arap ülkeleriyle ortaklık kurmak ve bir değişiklik için barış içinde yaşayabilecekleri farklı bir yerde konut inşa etmek daha iyi.”

Filistinlilerin tepkili

Gazze'de yaşayan Filistinliler, Trump'ın kendilerini Gazze Şeridi'nden çıkarma fikrini reddetiklerini, savaşın yıkıma uğrattığı Gazze Şeridi'nin yeniden inşası gecikse bile topraklarında kalacaklarını vurguladı.

Yarım milyondan fazla Filistinli Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçti.

Birleşmiş Milletler Salı günü, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeye geçtiğini bildirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, bir hafta süren İsrail ve Filistin toprakları ziyareti kapsamında Ramallah'ta Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ve bazı Filistinli bakanlarla bir araya geldi.

BM'den yapılan açıklamaya göre aynı zamanda Acil Yardım Koordinatörü olan Fletcher, Filistin Kızılay Derneği (PRCS) başkanı ile acil durum ekiplerinin karşılaştığı zorlukları görüştü.

Açıklamada, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçtiği, 36 binden fazlasının ise kuzeyden güneye doğru hareket ettiği kaydedildi.