İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde temel anlaşmazlık noktaları neler?

İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nden dumanlar yükseliyor. (AP)
İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nden dumanlar yükseliyor. (AP)
TT

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde temel anlaşmazlık noktaları neler?

İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nden dumanlar yükseliyor. (AP)
İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nden dumanlar yükseliyor. (AP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik son öneri, ABD ve uluslararası toplumun çoğunluğu tarafından desteklenirken, bu hafta önerinin ana hatlarını kabul ettiğini ancak bazı değişiklikler talep ettiğini açıklayan Hamas tarafından tam olarak benimsenmedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise önerinin bazı yönlerine açıkça itiraz etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün (Çarşamba) Katar'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘müzakerelerin devam ettiğini’ bildirdi.

Blinken, ABD'nin Hamas tarafından salı günü sunulan önerileri gözden geçirdiğini belirterek, “Bazı değişiklikler uygulanabilir, bazıları ise uygulanamaz. Aradaki boşlukları kapatmaya kararlıyız. Bu boşlukların kapatılabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İsrailli ve Hamaslı yetkililer tarafından yapılan son açıklamalar, iki tarafın arabulucuların aylardır üstesinden gelmeye çalıştığı pek çok konuda bölünmüş durumda olduğunu gösteriyor.

Şarku’l Avsat’ın Associated Press'ten (AP) aktardığı habere göre, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerindeki ana tıkanma noktaları şunlar:

Savaşın sona erdirilmesi

Hamas, kalıcı bir ateşkes sağlanmadığı ve İsrail güçleri Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmediği sürece kalan esirleri serbest bırakmayacağında ısrar ediyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen ay son teklifi açıkladığında her ikisini de içerdiğini söylemişti.

Ancak Netanyahu İsrail'in halen Hamas'ın askeri kabiliyetlerini yok etmeye ve 7 Ekim tarzı bir saldırı gerçekleştirememesini sağlamaya kararlı olduğunu söylüyor.

scdvfbt
İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nde yol açtığı yıkımdan (AP)

Hamas ayrıca aralarında siyasi liderlerin ve İsrail'in ‘sivillere yönelik ölümcül saldırıları yönetmekten hüküm giymiş üst düzey militanlar’ olduğunu söylediği kişilerin de bulunduğu İsrail tarafından hapsedilmiş yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını istiyor.

Üst düzey bir Hamas lideri bugün (Perşembe) Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hareketin ABD'nin ateşkes önerisinde talep ettiği değişikliklerin ‘önemli olmadığını’ ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini içerdiğini söyledi.

Hamas lideri, hareketin İsrail hapishanelerinden salıverilmek üzere uzun hapis cezalarına çarptırılmış 100 Filistinliden oluşan bir listenin seçilmesini talep ettiğini de belirtti.

Planın ikinci aşamasına ulaşılması

Ateşkes planı, İsrail'in nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesi karşılığında Hamas'ın kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere bazı esirleri serbest bırakacağı, bu süre zarfında Filistinlilerin evlerine dönebileceği ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın artırılacağı altı haftalık bir ilk aşamayı öngörüyor.

İki taraf bu altı haftalık süreyi, Biden'ın söylediğine göre erkek askerler de dahil olmak üzere kalan tüm canlı esirlerin serbest bırakılmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini içeren ikinci aşama üzerinde bir anlaşmayı müzakere etmek için kullanacak. Geçici ateşkes kalıcı hale gelecek.

Ancak bu sadece iki tarafın tüm detaylar üzerinde anlaşması halinde gerçekleşecek.

Diğer yandan Hamas, İsrail'in en savunmasız esirleri (kadınlar, yaşlılar ve yaralılar) geri döndüğünde savaşı yeniden başlatacağından endişeli görünüyor. Bu gerçekleşmese bile, İsrail müzakerelerin bu aşamasında ilk anlaşmanın bir parçası olmayan ve Hamas için kabul edilemez olan taleplerde bulunabilir ve Hamas bunları reddettiğinde savaşı yeniden başlatabilir.

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Gilad Erdan, bu müzakerelerde İsrail'in Hamas'ın iktidardan uzaklaştırılmasını talep edeceğini bildirdi.

Erdan pazartesi günü CNN'e verdiği demeçte, “Hamas'ın Gazze'yi kontrol etmeye devam etmesini kabul edemeyiz. Çünkü o zaman Gazze, İsrail için tehdit oluşturmaya devam edecektir” dedi.

İsrail ayrıca planda yer alan ve ikinci aşamaya ilişkin müzakereler devam ettiği sürece ilk ateşkesi uzatacak bir hükümden de endişe duyuyor. Erdan, bunun Hamas'ın ‘sonu gelmeyen, anlamsız müzakerelere devam etmesine’ olanak sağlayacağını söyledi.

Güvensizlik krizi ve aşırı sağın baskısı

İsrail ile Hamas arasında tam bir güven eksikliği söz konusu ve bu da anlaşmanın uygulanması yönünde adım atılmasını çok zorlaştırıyor.

Netanyahu, son aylarda binlerce vatandaşın ve esir ailelerinin, ‘Hamas ile orantısız bir anlaşmayı kabul etmek anlamına gelse bile’ hükümetin esirleri eve getirmesini talep etmek için gösteri yaptığı ülke içinde artan bir baskıyla karşı karşıya.

Ancak Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortakları, ABD destekli planı reddederek, Netanyahu’nun Hamas'ı yok etmeden savaşı bitirmesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit ettiler.

Bu aşırı sağcılar Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmek, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden ‘gönüllü göçünü’ teşvik etmek ve orada Yahudi yerleşimlerini yeniden inşa etmek istiyorlar.

Netanyahu'nun aşırı milliyetçi müttefikleri, merkezci bir siyasi muhalif olan Benny Gantz'ın pazar günü Savaş Kabinesi’nden istifa etmesinin ardından, savaşın başlangıcından bu yana hiç olmadığı kadar Netanyahu üzerinde etkili oldular.

İsrail'in ya da Hamas'ın görüşmeleri tamamen terk edeceğini öngörmek zor. İsrail için bu muhtemelen Gazze Şeridi'nde halen tutulmakta olan onlarca esirden vazgeçmek anlamına gelecektir. Hamas içinse bu, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin acılarını uzatacak ve İsrail'e Hamas unsurlarını ortadan kaldırmak için daha fazla zaman kazandıracaktır.

Ancak Blinken müzakerelerin sonsuza kadar devam etmeyeceğini ima etti.



İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda 22 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden iki Filistinlinin yakınları, Deyr el-Balah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde cenazelerin başında yas tutuyor. (DPA)
İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden iki Filistinlinin yakınları, Deyr el-Balah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde cenazelerin başında yas tutuyor. (DPA)
TT

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda 22 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden iki Filistinlinin yakınları, Deyr el-Balah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde cenazelerin başında yas tutuyor. (DPA)
İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden iki Filistinlinin yakınları, Deyr el-Balah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde cenazelerin başında yas tutuyor. (DPA)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü bu sabah yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze şehrine düzenlediği saldırıda 22 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, tıbbi kaynaklar da Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gece boyunca düzenlenen bir başka saldırıda onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “Gazze şehrinde Şeyh Rıdvan mahallesinde el-Aruki'nin evinin hedef alınması sonucu 22 şehit verildiğini teyit ediyoruz” dedi.

Tıbbi kaynaklara göre gece yarısı Beyt Lahiya ve Cibaliye arasındaki bir bölgede düzenlenen bir başka saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Ne Sivil Savunma Müdürlüğü ne de Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı bu ikinci saldırıda ölenlerin sayısını henüz açıklamadı.

Bölge sakinlerine göre saldırı, Cibaliye ve Beyt Lahiya kasabalarının eteklerindeki Kemal Advan Hastanesi'ne birkaç yüz metre mesafede meydana geldi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet göstermeye devam eden birkaç hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'nin müdürü Dr. Husam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, “İşgal güçlerinin Kemal Advan Hastanesi yakınlarındaki bir yerleşim bölgesine düzenlediği ve hastaneyi tamamen yerle bir eden hava saldırısında enkaz altında onlarca şehit ve yaralı var. Şehit ve yaralıların kurtarılma çalışmaları devam ediyor. Cesetler hastaneye parçalar halinde geliyor” ifadelerini kullandı.

Ebu Safiye, ‘Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık sistemi çöktüğü için ambulansların bulunmadığına’ dikkat çekti.

AFP'nin saldırılarla ilgili sorusuna İsrail ordusu yorum yapmayı reddetti.

İsrail ordusu ekim ayı başında Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir saldırı başlatmış ve Hamas savaşçılarının bölgede yeniden toparlanmasını engellemek istediğini vurgulayarak, Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Gazze Şeridi'nin yüzde 80'i, insanların temel ihtiyaçlar, özellikle de var olmayan güvenlik arayışı içinde kaçmak zorunda kaldığı yüksek riskli bir bölge haline geldi. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde halk halen sıkı bir kuşatma altında. Kısır döngüler içinde canlarını kurtarmaya çalışıyorlar ve 40 günden fazla bir süredir insani yardımdan mahrumlar.”