Uluslararası güçler Gazze'de ‘ertesi gün’ senaryoları

Han Yunus'ta İsrail saldırısı sonucu yıkılan binaların arasında çocuklarını taşıyan bir Filistinli (Reuters)
Han Yunus'ta İsrail saldırısı sonucu yıkılan binaların arasında çocuklarını taşıyan bir Filistinli (Reuters)
TT

Uluslararası güçler Gazze'de ‘ertesi gün’ senaryoları

Han Yunus'ta İsrail saldırısı sonucu yıkılan binaların arasında çocuklarını taşıyan bir Filistinli (Reuters)
Han Yunus'ta İsrail saldırısı sonucu yıkılan binaların arasında çocuklarını taşıyan bir Filistinli (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz mayıs ayı sonunda ortaya attığı, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen önerisi ışığında, arabulucuların ateşkesin önündeki ‘engelleri’ aşma çabalarına paralel olarak Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak için ‘ertesi gün’ senaryoları ortaya çıkmaya devam ediyor.

İsrail'den yapılan açıklamalara ve Batılı raporlara göre son senaryolar, Kahire ile Tel Aviv arasında Refah Sınır Kapısı’nın başka bir yere taşınması, Gazze Şeridi'nin uluslararası güçlere devredilmesi ve Hamas'a alternatif grupların eğitilmesi konularında bir anlaşmaya varılması yönündeydi. Ancak bu senaryolar, Mısır ve Filistin tarafından reddedildi.

Şarku’l Avsat'ın görüştüğü ve aralarında iki eski diplomatın da bulunduğu Arap uzmanlar, arabulucuların temaslarıyla aynı zamana denk gelen bu senaryoların art arda sunulmasını, diğer tarafların pozisyonlarını öğrenmek için bir ‘test balonu’ olarak görse de bunları, ateşkese gidilmesi ve 9 aydır devam eden savaşın sona erdirilmesi önünde ‘engel’ olarak değerlendirdi.

Girişimler ve engeller

Mısırlı üst düzey bir kaynak pazar günü Kahire el-İhbariyye televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin ‘ateşkes anlaşmasının önündeki engelleri aşmak için son saatlerde İsrail ve Filistinli gruplarla temaslarını yoğunlaştırdığını’ kaydetti.

Kaynak, “Mısır, tüm taraflara esirlerin iadesi ve Gazze Şeridi'nde devam eden askeri operasyonun durdurulmasının, kalıcı bir ateşkes anlaşması ve esir takası yoluyla olması gerektiğini bildirdi” dedi.

Kaynak engelleri açıklamadı, ancak ‘Kahire'nin herhangi bir Mısır kuvvetinin Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğini’ doğruladı. Kaynak ayrıca, ‘devam eden askeri operasyondan sonra Gazze Şeridi içindeki durumun düzenlenmesinin Filistinlilerin meselesi olduğunu’ belirtti.

Kaynak, ‘Refah Sınır Kapısı’nın İsrail tarafından denetlenmesine yönelik herhangi bir görüşmeyi reddeden Mısır'ın, İsrail ordusunun sınır kapısının Filistin tarafından tamamen çekilmesi konusundaki ısrarını’ vurguladı.

Bu arada Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, Mısırlı bir güvenlik kaynağının ‘Kahire'den Refah Sınır Kapısı’nın taşınmasına ya da İsrail'in Kerem Şalom yakınlarında yeni bir sınır kapısı inşa edilmesine onay çıkmadığını’ söylediğini aktardı.

Diğer yandan pazar günü Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın bildirdiğine göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, ‘Gazze Şeridi'ni uluslararası güçlere teslim etmeye çağıran İsrail açıklamaları’ olarak tanımladığı görüşlere yanıt olarak, Filistin topraklarında herhangi bir yabancı gücün varlığının ‘meşruiyeti olmadığını’ açıkladı. Ebu Rudeyne, Gazze Şeridi'nin işlerini yönetmeye karar verenlerin Filistinliler olduğunu vurguladı.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘İsrail'in savaştan sonra hayal ettiği model olarak Hamas'a alternatif bir grup yetiştirmek için pilot program yürüttüğünü’ bildirirken, Hamas geçtiğimiz günlerde ‘hiçbir tarafın Gazze Şeridi'nin geleceğine müdahale etmesine izin vermeyeceğini ve Filistinlilerin kaderi ve geleceğiyle oynamaya çalışan İsrail işgalinin elini keseceğini’ belirtti.

Han Yunus'ta sivrisinek ve böceklerden korunmak için yakılan ateşin yanından geçen Filistinliler (Reuters)Han Yunus'ta sivrisinek ve böceklerden korunmak için yakılan ateşin yanından geçen Filistinliler (Reuters)

Müzakerelerin önündeki engeller

Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Haridi, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, tarafların birbirlerinin kartlarını ortaya çıkarmak için ‘test balonları’ sunduğunu ve ‘bir anlaşmaya varılacağına dair hiçbir işaret olmadığı için müzakerelerdeki çıkmazı arttıracaklarına’ inandığını söyledi.

Gazze'deki savaşın ertesi günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaşı sürdürme ve Hamas'ı Gazze Şeridi'nin yönetiminden dışlama ısrarı ile Hamas'ı ortadan kaldırma vaatleri, Hamas'ın ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesi ve yeniden inşanın başlatılmasında ısrar etmesi nedeniyle belirsizliklerle dolu.

Filistin'in eski Kahire Büyükelçisi Berakat el-Ferra, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Bu senaryolar Netanyahu'nun arabulucuların savaşı durdurmayı reddetmesini aşma girişimlerinin önüne yeni engeller koyma amacına hizmet ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Ayıyı avlamadan önce postu için savaşırlar” atasözünü hatırlatan Ferra, “Araplar tarafından kabul edilmeyecek senaryolardan bahsetmeden önce savaş durdurulmalıdır” görüşünü dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 12 Haziran'da, Washington'un ‘yönetim, güvenlik ve yeniden yapılanmanın nasıl olacağına dair somut fikirler de dahil olmak üzere ertesi gün planının temel unsurlarını önümüzdeki haftalarda sunma’ niyetini açıkladı.

Stratejik ve askeri uzman Tümgeneral Adil el-Umde, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, bu senaryoların arabulucuların çabalarını engellemeye yönelik olduğunu, özellikle de Netanyahu'nun savaşı uzatma hedefiyle uyumlu olduğunu söyledi. El-Umde, söz konusu fikirlerin Araplar tarafından kabul edilmesini ihtimal dışı olarak niteledi.

Şarku’l Avsat'a konuşan Ürdünlü siyasi analist Salah el-Abbadi, “İsrail tarafı, Refah Sınır Kapısı’nı yönetme yetkisi ya da Gazze Şeridi'nin idaresi konusunda arabulucuların çabalarını zorlaştırmaya çalışıyor” diyerek, İsrail'in senaryolarını Araplar için kabul edilemez ve uygulanması imkânsız olarak nitelendirdi.

Abbadi, “Arap ülkeleri, Gazze Şeridi'ndeki sorunun bir parçası olmayı reddederken, İsrail ordu güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesine yol açacak barışçıl bir çözüm arayışında. Bu görevi de Filistin halkının temsilcisi olarak Filistin Yönetimi'ne veriyorlar” ifadelerini kullandı.



Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?
TT

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Mısır Dışişleri Bakanlığı ekibi Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi döneminde ilk kez değişti. 10 yıldır bakanlığın başında olan Samih Şukri’nin yerine Büyükelçi Bedir Abdulati atandı.

Bu durum, değişikliğin nedenleri, Mısır diplomasisi ve dış politikasının gidişatı üzerindeki etkileri konusunda soru işaretlerine yol açtı. Şarku’l Avsat’a konuşan politikacılar bu değişikliği ‘doğal’ olarak değerlendirirken, Mısır diplomasisinin gidişatını etkilemeyeceğini vurguladılar.

Eski Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali el-Hafni Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Abdulati hakkında şu cümleleri kullandı: “Abdulati, Dışişleri Bakanlığı'nın bir evladıdır. Bakanlık dosyalarını ve uzun süredir devam eden Mısır diplomatik politikasını iyi bilen Abdulati, Mısır-Avrupa ortaklığının mimarlarından biridir. Onun dışişleri bakanı seçilmesi gelecekte bu ortaklığın yükselişini arttıracaktır.”

El-Hafni, Şukri’nin Dışişleri Bakanı olarak on yıl görev yapmasının uzun dönemler boyunca değişikliklere tanık olan Dışişleri Bakanlığı ile ilgili doğal bir süreç olduğunu da sözlerine ekledi. El-Hafni’ye göre devlet bazen bakanın diğer ülkelerdeki mevkidaşlarıyla kurduğu ilişki ağlarından ve avantajlardan faydalanma ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle de bakan daha uzun bir süre görevinin başında kalabilir.

Mısır Temsilciler Meclisi (Parlamento) üyesi Mecdi Aşur, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Dışişleri Bakanlığı, sınırlı değişikliklere tanık olan bakanlıklardan biridir. Belki de bu değişiklik, Abdulati’nin dış ilişkileri yönetmedeki başarısıyla ayırt edildiği Mısır-Avrupa ilişkileri yoluna destek oluyor” ifadelerini kullandı.

Abdulati dosyası

Yeni Dışişleri Bakanı, dün (çarşamba) yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mısır'ın istikrarı ve uyumu, öncü bölgesel ve uluslararası rolünün bir sonucudur. Mısır ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ortaklığın özel bir önemi vardır. Vurgu yaptığı noktalara bakınca bu dosyanın gerçekten de Abdulati'nin dikkatini çektiğini söyleyebiliriz.”

Mısırlı Bakan bunu, birkaç gün önce Mısır ile AB arasında türünün ilk örneği olan bir yatırım konferansı düzenleyerek ve aylar önce aralarında kapsamlı bir stratejik ortaklık başlatmak üzere ortak deklarasyon imzalayarak gösterdi.

CSDFVGRBT
Geçtiğimiz Eylül ayında Nahda (Rönesans) Barajı inşaatından çekilmiş bir fotoğraf (AFP)

Abdulati, 2015-2019 yılları arasında Mısır'ın Almanya Büyükelçisi olarak görev yaptı. Yasadışı göçle mücadele konusunda ilk Mısır-Almanya anlaşmasını imzaladı ve 2020 yılında liyakat nişanı aldı. Abdulati ayrıca, Mart 2022'den itibaren Mısır'ın Belçika, Lüksemburg ve AB nezdindeki büyükelçisi, Mısır'ın NATO nezdindeki daimî temsilcisi, AB ve Batı Avrupa'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. El-Ahram gazetesi dün Abdulati’yi ‘Mısır-Avrupa ilişkilerinin mühendisi’ olarak tanımladı.

Abdulati, 2013-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Afrika işleri sorumlusu, Filistin işleri direktörü ve bakanlık sözcüsü olarak görev yaptı. 2014 yılında Libya'ya komşu ülkeler toplantısında Mısır heyetine başkanlık etti.

Mısırlı Bakan yemin ettikten sonra basına yaptığı açıklamada, Ortadoğu'nun her yönden çatışma ve krizlerle dolu olduğunu, AB ve Batılı ortaklarının Mısır gibi güvenlik ve istikrarı korumak için sırtlarını dayayabilecek bir ülke bulamadıklarını söyledi.

DVFGB
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısının ardından oluşan yıkıma bakan Filistinliler (AP)

Abdulati bu durumun, bölgenin halihazırda yaşananlardan daha fazla kriz yaşamaması için Kahire'nin rolünün önemli ve aktif olmasını sağlamak isteyen dünyanın geri kalanı için de aynı olduğuna inanıyor. Abdulati ayrıca, Mısır'ın bölgedeki istikrarın temel direği olduğunu ve olacağını vurguladı.

Değişiklik yok

Mısır diplomasisinin izlediği yolda Abdulati ile herhangi bir değişiklik olmayacağına inanan el-Hafni,  ‘Mısır'ın uzun süredir devam eden bir dış politikası ve kişilerin değişmesiyle değişmeyen sabiteleri olduğunu’ belirtti. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abdulati'nin ‘Mısır'ın çıkarlarını ve ulusal güvenliğini savunmada kendisinden önce bu sorumluluğu üstlenenlerin yolunu takip edeceği, Mısır Cumhurbaşkanı'nın yeni hükümet için çizdiği adımları ve direktifleri uygulayacağı’ sözü verildi.

El-Hafni'ye göre yeni bakanın masasında yer alacak en önemli dosyalar, Şukri'nin önceki dosyaları olacak. Özellikle de Gazze dosyası ve geçtiğimiz Ekim ayından bu yana devam eden savaşı durdurmaya yönelik müzakereler Abdulati döneminde de önemini korumaya devam edecek. El-Hafni ayrıca, ‘Nahda (Rönesans) Barajı, Sudan, Libya, Yemen ve Suriye'deki çatışmalar gibi devam eden dosyaların yanı sıra AB ile ilişkilerin geliştirilmesi dosyasına daha fazla ilgi gösterileceğini’ dile getirdi.