Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Gözlemciler, Abdulati’yi ‘Mısır-Avrupa ilişkilerinin mühendisi’ olarak görüyor.

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?
TT

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Sisi döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ilk değişiklik… Politikalar değişecek mi?

Mısır Dışişleri Bakanlığı ekibi Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi döneminde ilk kez değişti. 10 yıldır bakanlığın başında olan Samih Şukri’nin yerine Büyükelçi Bedir Abdulati atandı.

Bu durum, değişikliğin nedenleri, Mısır diplomasisi ve dış politikasının gidişatı üzerindeki etkileri konusunda soru işaretlerine yol açtı. Şarku’l Avsat’a konuşan politikacılar bu değişikliği ‘doğal’ olarak değerlendirirken, Mısır diplomasisinin gidişatını etkilemeyeceğini vurguladılar.

Eski Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali el-Hafni Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Abdulati hakkında şu cümleleri kullandı: “Abdulati, Dışişleri Bakanlığı'nın bir evladıdır. Bakanlık dosyalarını ve uzun süredir devam eden Mısır diplomatik politikasını iyi bilen Abdulati, Mısır-Avrupa ortaklığının mimarlarından biridir. Onun dışişleri bakanı seçilmesi gelecekte bu ortaklığın yükselişini arttıracaktır.”

El-Hafni, Şukri’nin Dışişleri Bakanı olarak on yıl görev yapmasının uzun dönemler boyunca değişikliklere tanık olan Dışişleri Bakanlığı ile ilgili doğal bir süreç olduğunu da sözlerine ekledi. El-Hafni’ye göre devlet bazen bakanın diğer ülkelerdeki mevkidaşlarıyla kurduğu ilişki ağlarından ve avantajlardan faydalanma ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle de bakan daha uzun bir süre görevinin başında kalabilir.

Mısır Temsilciler Meclisi (Parlamento) üyesi Mecdi Aşur, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Dışişleri Bakanlığı, sınırlı değişikliklere tanık olan bakanlıklardan biridir. Belki de bu değişiklik, Abdulati’nin dış ilişkileri yönetmedeki başarısıyla ayırt edildiği Mısır-Avrupa ilişkileri yoluna destek oluyor” ifadelerini kullandı.

Abdulati dosyası

Yeni Dışişleri Bakanı, dün (çarşamba) yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mısır'ın istikrarı ve uyumu, öncü bölgesel ve uluslararası rolünün bir sonucudur. Mısır ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ortaklığın özel bir önemi vardır. Vurgu yaptığı noktalara bakınca bu dosyanın gerçekten de Abdulati'nin dikkatini çektiğini söyleyebiliriz.”

Mısırlı Bakan bunu, birkaç gün önce Mısır ile AB arasında türünün ilk örneği olan bir yatırım konferansı düzenleyerek ve aylar önce aralarında kapsamlı bir stratejik ortaklık başlatmak üzere ortak deklarasyon imzalayarak gösterdi.

CSDFVGRBT
Geçtiğimiz Eylül ayında Nahda (Rönesans) Barajı inşaatından çekilmiş bir fotoğraf (AFP)

Abdulati, 2015-2019 yılları arasında Mısır'ın Almanya Büyükelçisi olarak görev yaptı. Yasadışı göçle mücadele konusunda ilk Mısır-Almanya anlaşmasını imzaladı ve 2020 yılında liyakat nişanı aldı. Abdulati ayrıca, Mart 2022'den itibaren Mısır'ın Belçika, Lüksemburg ve AB nezdindeki büyükelçisi, Mısır'ın NATO nezdindeki daimî temsilcisi, AB ve Batı Avrupa'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. El-Ahram gazetesi dün Abdulati’yi ‘Mısır-Avrupa ilişkilerinin mühendisi’ olarak tanımladı.

Abdulati, 2013-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Afrika işleri sorumlusu, Filistin işleri direktörü ve bakanlık sözcüsü olarak görev yaptı. 2014 yılında Libya'ya komşu ülkeler toplantısında Mısır heyetine başkanlık etti.

Mısırlı Bakan yemin ettikten sonra basına yaptığı açıklamada, Ortadoğu'nun her yönden çatışma ve krizlerle dolu olduğunu, AB ve Batılı ortaklarının Mısır gibi güvenlik ve istikrarı korumak için sırtlarını dayayabilecek bir ülke bulamadıklarını söyledi.

DVFGB
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısının ardından oluşan yıkıma bakan Filistinliler (AP)

Abdulati bu durumun, bölgenin halihazırda yaşananlardan daha fazla kriz yaşamaması için Kahire'nin rolünün önemli ve aktif olmasını sağlamak isteyen dünyanın geri kalanı için de aynı olduğuna inanıyor. Abdulati ayrıca, Mısır'ın bölgedeki istikrarın temel direği olduğunu ve olacağını vurguladı.

Değişiklik yok

Mısır diplomasisinin izlediği yolda Abdulati ile herhangi bir değişiklik olmayacağına inanan el-Hafni,  ‘Mısır'ın uzun süredir devam eden bir dış politikası ve kişilerin değişmesiyle değişmeyen sabiteleri olduğunu’ belirtti. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abdulati'nin ‘Mısır'ın çıkarlarını ve ulusal güvenliğini savunmada kendisinden önce bu sorumluluğu üstlenenlerin yolunu takip edeceği, Mısır Cumhurbaşkanı'nın yeni hükümet için çizdiği adımları ve direktifleri uygulayacağı’ sözü verildi.

El-Hafni'ye göre yeni bakanın masasında yer alacak en önemli dosyalar, Şukri'nin önceki dosyaları olacak. Özellikle de Gazze dosyası ve geçtiğimiz Ekim ayından bu yana devam eden savaşı durdurmaya yönelik müzakereler Abdulati döneminde de önemini korumaya devam edecek. El-Hafni ayrıca, ‘Nahda (Rönesans) Barajı, Sudan, Libya, Yemen ve Suriye'deki çatışmalar gibi devam eden dosyaların yanı sıra AB ile ilişkilerin geliştirilmesi dosyasına daha fazla ilgi gösterileceğini’ dile getirdi.



Gazze: İsrail bombardımanında 23 Filistinli öldü

 İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampına düzenlediği baskınlarda öldürülen kişilerin cesetlerinin önünde duran Filistinliler, (APA)
 İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampına düzenlediği baskınlarda öldürülen kişilerin cesetlerinin önünde duran Filistinliler, (APA)
TT

Gazze: İsrail bombardımanında 23 Filistinli öldü

 İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampına düzenlediği baskınlarda öldürülen kişilerin cesetlerinin önünde duran Filistinliler, (APA)
 İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampına düzenlediği baskınlarda öldürülen kişilerin cesetlerinin önünde duran Filistinliler, (APA)

İsrail'in bugün Gazze Şehri ile Gazze Şeridi'nin merkezindeki Magazi ve Nuseyrat mülteci kamplarına yönelik bombardımanında en az 23 Filistinli öldü, birçok kişi de yaralandı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Basın Ajansı SAFA’dan aktardığına göre İsrail ordusunun gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin merkez vilayetinde birçok evi hedef alması sonucu aralarında çocuklar, gazeteciler ve UNRWA çalışanlarının da bulunduğu 23'ten fazla kişi öldü ve onlarca kişi de yaralandı.

İsrail hava saldırısının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin güneyinde bir araziyi hedef aldığını kaydeden El Avde Hastanesi açıklamasında, Nuseyrat kampına yapılan saldırı sonucu üçü gazeteci olmak üzere 10 kişinin öldüğünü ve çok sayıda yaralı olduğunu belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki Hamas Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında yaklaşık dokuz aydır devam eden savaşta ölenlerin sayısının 38 bin 98'e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son 48 saat içinde hastanelere ulaşanlar arasında en az 87 ölü olduğu, savaştaki toplam yaralı sayısının ise 87,705'e ulaştığı belirtildi.

Diğer yandan İsrail güçleri son 24 saat içinde Şucaiye mahallesinde militanlarla girdiği çatışmalarda yer altı ve yer üstü altyapısını imha etti.

Yediot Aharonot-Ynet'in haberine göre İsrail Ordu Sözcüsü, İsrail askerlerinin pusuda saklanan birkaç Hamas mensubunu tespit ettiğini ve ateş açtığını ve yaşanan çatışma sonunda tüm unsurların ortadan kaldırıldığını belirtti.

Sözcü ayrıca, RPG rampalarıyla birlikte üç militanın İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait uçakları tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Refah'ta İsrail ordu güçlerine tehdit oluşturan silahlı hücreler etkisiz hale getirildi ve çeşitli yeraltı altyapıları imha edildi.