Washington: İsrail, esir değişimi anlaşmasının bir parçası olarak Philadelphia Koridoru’nun bazı bölümlerinden çekilmeyi kabul etti

TT

Washington: İsrail, esir değişimi anlaşmasının bir parçası olarak Philadelphia Koridoru’nun bazı bölümlerinden çekilmeyi kabul etti

Washington: İsrail, esir değişimi anlaşmasının bir parçası olarak Philadelphia Koridoru’nun bazı bölümlerinden çekilmeyi kabul etti

Beyaz Saray dün (salı), Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in Mısır-Gazze Şeridi sınırı boyunca varlığını süresiz olarak sürdürmesi gerektiğini açıklamasından bir gün sonra, esir değişimi anlaşması için son önerilerinin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru boyunca yoğun nüfuslu bölgelerden çekilmesini içerdiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Anlaşmanın kendisi İsrail güçlerinin yoğun nüfuslu tüm bölgelerden çekilmesini içeriyor. Buna Philadelphia Koridoru ve çevresindeki bölgeler de dahil.”

Kirby, ‘bunun İsrail'in kabul ettiği bir teklif’ olduğunu belirtti.

Kirby, söz konusu teklifin ABD'nin altı haftalık anlaşmanın ilk aşamasında İsrail güçlerinin Philadelphia Koridoru boyunca daha az yoğun nüfuslu bölgelerde kalmasına izin vermeyi desteklediği anlamına gelip gelmediğini açıklamaktan kaçındı.

Ancak anlaşmanın ikinci aşaması İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini gerektiriyor ki Netanyahu'nun pazartesi günü yaptığı açıklamalar bu hükümle çelişiyor gibi görünüyor.

Netanyahu pazartesi gecesi yaptığı konuşmada, bu hamle İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasını ihlal edecek olsa bile Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeyi reddetti. Netanyahu, “Gazze'ye bizim tarafımızdan bir toplu iğnenin girmemesini sağladık. Ancak onlar (Hamas), Philadelphia Koridoru ve Mısır aracılığıyla kendilerini silahlandırdılar” şeklinde konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı dün, Netanyahu'nun ‘Mısır'ın adını kullanarak İsrail kamuoyunun dikkatini dağıtmaya, ateşkes anlaşmasını engellemeye, esirleri ve tutukluları takas etmeye ve arabuluculuk çabalarını engellemeye çalıştığını’ söyledi.

Dün gazetecilerle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin ‘Gazze Şeridi'nde İsrail varlığının devam etmesi olasılığı hakkında ne düşündüğünü çok net bir şekilde ortaya koyduğunu’ ifade ederek, “Biz buna karşıyız” dedi.

Miller ayrıca Kirby'nin İsrail'in Philadelphia Koridoru boyunca nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilme anlaşmasına ilişkin yorumlarını yineleyerek, “Tüm tarafların anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerini sonuçlandırmak için daha fazla müzakere gerektiren bir dizi ayrıntı var” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi ile Mısır arasında 14 kilometre uzunluğunda bir sınır şeridi olan ve 1979 yılında Kahire ile Tel Aviv arasında imzalanan anlaşma uyarınca tampon bölge olarak kabul edilen Philadelphia Koridoru, Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana, özellikle de geçen Mayıs ayında Refah Sınır Kapısı’nın İsrail ordusu tarafından işgal edilmesinin ardından Kahire ile Tel Aviv arasında bir kriz noktası haline geldi.



Katar Hamas ve İsrail arasındaki arabuluculuk çabalarını “geçici olarak” askıya aldı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari (Katar Dışişleri Bakanlığı)
TT

Katar Hamas ve İsrail arasındaki arabuluculuk çabalarını “geçici olarak” askıya aldı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari (Katar Dışişleri Bakanlığı)

ABD’nin Hamas Hareketi’nin başkent Doha'daki siyasi ofisini kapatması için Katar’a baskı yaptığına dair haberlerin ardından Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari dün, ülkesinin Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk çabalarını ‘geçici olarak’ askıya aldığını açıkladı.

Ensari, yaptığı açıklamada Filistinli Hamas Hareketi’nin Doha'daki siyasi ofisinin kapatıldığına ve ülkesinin Gazze’de ateşkes arabuluculuğundan çekildiğine dair haberlerin ‘gerçeği yansıtmadığını’ söyledi.

Katar Haber Ajansı QNA’nın aktardığına göre Ensari, Hamas’ın Doha’da siyasi ofisi olmasındaki temel amacın ilgili taraflar arasında bir iletişim kanalı olarak hizmet etmek olduğunu ve bu kanalın daha önce birçok kez ateşkese varılmasını sağladığını vurguladı. Ensari’ye göre söz konusu iletişim kanalı, geçtiğimiz yıl kasım ayında aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu esir ve rehinelerin takas edilmesini sağlayan ateşkese de katkıda bulundu.

Ensari, açıklamasında şunları söyledi:

“Katar on gün önce, yapılan son müzakerelerde, bir anlaşma sağlanmaması halinde Hamas ve İsrail arasındaki arabuluculuk çabalarını geçici olarak askıya alacağını taraflara bildirmişti. Katar, savaşı ve Gazze Şeridi'ndeki ağır insani koşullar nedeniyle sivillerin çektiği acıların hafifletilmesi için gereken ciddiyet gösterildiğinde ortaklarıyla birlikte arabuluculuk çabalarına yeniden başlayacaktır.”

Katar’ın arabuluculuğun bir şantaj aracı olarak kullanılmasına asla izin vermeyeceğini vurgulayan Ensari, “Varılan ilk ateşkes anlaşmasının çökmesinden ve aralarında kadınların ve çocukların da olduğu esir takasının yapılmasından bu yana, özellikle arabuluculuk yoluyla üzerinde mutabık kalınan taahhütlerden vazgeçilmesi ve dar siyasi amaçlara hizmet etmek üzere savaşın sürdürülmesini meşrulaştırmak için müzakerelerin kullanılması gibi manipülasyonlara tanık olduk” ifadelerini kullandı.

Ülkesinin, haklarını elde edene ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devletlerini kurana kadar Filistin halkını desteklemekte kararlı olduğunu vurguladı.

Dün Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan diplomatik bir kaynak, Katar'ın Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasındaki başlıca arabulucu rolünden çekildiğini ve Hamas Hareketi’ne Doha'daki siyasi ofisinin ‘artık amacına hizmet etmediğini’ söylediğini öne sürdü.

Kimliğinin gizli tutulması şartıyla konuşan kaynak, “Katar, İsrail’e ve Hamas Hareketi’ne, iyi niyetle bir anlaşmayı müzakere etmeyi reddettikleri sürece arabuluculuk yapmaya devam edemeyeceğini bildirdi. Sonuç olarak Hamas'ın siyasi ofisi artık amacına hizmet etmiyor” ifadelerini kullandı. Ancak kaynak, Hamas’ın Doha’daki siyasi ofisinin kapatılıp kapatılmadığı konusuna açıklık getirmedi.