Hindistan: Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerilimi azaltma konusunda kararlıyız

Sınırlarının yeni Pakistan saldırılarına maruz kaldığını duyurdu

 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
TT

Hindistan: Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerilimi azaltma konusunda kararlıyız

 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)

Hindistan bugün, İslamabad'ın sabah erken saatlerde ülkenin Pencap eyaletindeki çok sayıda Hint hava üssüne yüksek hızlı füzeler fırlatmasının ardından Pakistan askeri üslerini hedef aldığını doğruladı ve Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerginliği azaltma taahhüdünü vurguladı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre Hindistan ordusu, nükleer silaha sahip iki komşu ülke arasında onlarca yıldır en şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde Pakistan'ın sınır boyunca yeni saldırılar başlattığını duyurdu.

Hindistan ile Pakistan arasında üç gündür devam eden çatışmaların daha da tırmanması dünya güçlerini endişelendiriyor.

Hindistan ordusu yaptığı açıklamada, Pakistan'ın yüksek hızlı füzeyle Pencap'taki bir hava üssünü hedef aldığını ve Keşmir'in Hint kesimindeki tıbbi ve eğitim tesislerini vurduğunu belirtti. Açıklamada, “Pakistan 26 noktaya hava saldırısı girişiminde bulundu” ifadesi yer aldı.

Hint ordusu ayrıca Pakistan'ın sınırda askerlerini takviye ettiğini de belirtti.

Bugün Cammu'da Pakistan topçu bombardımanı sonucu hasar gören araçlar (AFP)Bugün Cammu'da Pakistan topçu bombardımanı sonucu hasar gören araçlar (AFP)

Ordu, Hindistan'ın buna Pakistan'daki radar sistemlerini ve teknik üsleri hedef alarak yanıt verdiğini açıkladı ve Hindistan'ın Pakistan ordusunun topçu ateşi kullanmasına karşılık Pakistan ordusuna zarar verdiğini belirtti.

Hindistan ordusu, bazı Hindistan askeri üslerinde ekipman ve personelde sınırlı hasar meydana geldiğini bildirerek, Pakistan ordusunun da aynısını yapması şartıyla gerilimin artışına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ordu daha önce, “X” platformunda yaptığı açıklamada, “Pakistan'ın batı sınırımız boyunca insansız hava araçları ve diğer mühimmatlarla saldırılarını sürdürerek açıkça gerilimi artırmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hindistan'ın Keşmir bölgesinin başkenti Srinagar'da şiddetli patlama seslerinin duyuldu.

Ordu, Keşmir'e komşu Pencap eyaletindeki Amritsar'da bir kampın üzerinde “düşman ait olduğu belirlenen birkaç insansız hava aracı” (İHA) tespit edildiğini ve “hava savunma birimlerimiz tarafından imha edildiğini” açıkladı.

Pakistanlı yetkililer daha önce Hindistan'a karşı askeri operasyon başlatıldığını ve Hindistan'daki birçok üssün hedef alındığını açıklamıştı.

 Hindistan'ın bombardımanında öldürülen bir kadının cesedini taşıyanlar (AP)Hindistan'ın bombardımanında öldürülen bir kadının cesedini taşıyorlar (AP)

Keşmir'in Hindistan tarafında patlamalar meydana geldi

Dün geç saatlerde, Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir ve komşu Pencap eyaletindeki Sihler için kutsal olan Amritsar kentinde patlama sesleri duyuldu. Hindistan ordusu, bunun İHA’ların düşürülmesiyle ilgili olduğunu ve Amritsar'da meydana gelen patlamaların bu bölgede meydana gelen ilk patlamalar olabileceğini açıkladı.

Pakistan baskını sırasında Cammu üzerinde Hindistan hava savunma sisteminin izleri görüldü (AFP)Pakistan baskını sırasında Cammu üzerinde Hindistan hava savunma sisteminin izleri görüldü (AFP)

Hindistan'ın Keşmir eyaletine bağlı Cammu kentinde gece saatlerinde gökyüzünde patlama ve ışıklar görüldü. Yetkililer ve bir Reuters muhabiri, bölgenin kış başkentinde meydana gelen patlamaların ikinci gecesinde şehrin karanlığa gömüldüğünü söyledi. İsmini vermek istemeyen bir Hintli askeri yetkili, “İHA'lar görüldü... Bunlarla ilgileniliyor” dedi.

Hint ordusu dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Hint'in batısı ve kuzeybatısındaki geniş bir bölgede, Keşmir ve Pakistan sınırındaki eyaletlerden Arabistan Denizi kıyısına kadar 26 noktada İHA'lar tespit edildiğini duyurdu.

  Pakistan'ın Rawalpindi kentinde meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın ve yükselen dumanlar (Reuters)Pakistan'ın Rawalpindi kentinde meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın ve yükselen dumanlar (Reuters)

Bazı güvenlik yetkilileri, Hindistan kontrolündeki Keşmir'deki Srinagar'da havaalanı yakınlarında on patlama sesi duyulduğunu ve tartışmalı bölgedeki diğer yerlerde de patlamalar meydana geldiğini belirtti.

Hindistan'ın, geçen ay huzursuz Keşmir bölgesinde Hindu turistlere yönelik düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme olarak çarşamba günü Pakistan'daki "terörist kampları" olduğunu söylediği birkaç yeri bombalamasının ardından iki eski rakip arasında çatışmalar yaşanıyor. Pakistan saldırıyla ilgili iddiaları yalanladı, ancak iki ülke sınırdan karşılıklı ateş ve top atışları düzenliyor, her iki taraf da birbirinin hava sahasına İHA ve füzeler gönderiyor.

Her iki tarafta çarşamba gününden bu yana ölenlerin sayısı yaklaşık 48 kişi olarak tahmin ediliyor, ancak bu rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Hindistan ordusu dün, Pakistan sınırına yakın Hindistan'ın Pencap eyaletindeki Feruzepur'da bir SİHA’nın düşmesi sonucu bir ailenin ağır yaralandığını açıkladı. Sınır bölgelerindeki ziyaretçiler ve köylüler kaçtı, halk gıda stoklamaya başladı ve Keşmir ve daha uzak bölgelerdeki insanların evlerinde kalmaları istendi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki ilişkiler, 1947'de İngiliz sömürgesinden bağımsızlıklarını kazanmalarından beri gergin durumda. İki ülke arasında bugüne kadar ikisi Keşmir yüzünden olmak üzere, üç savaş ve çok sayıda çatışma yaşandı.



Kuzey Kore: Seul-Washington denizaltı anlaşması nükleer "domino etkisi" yaratacak

İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
TT

Kuzey Kore: Seul-Washington denizaltı anlaşması nükleer "domino etkisi" yaratacak

İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)

Kuzey Kore, Seul ve Washington arasında nükleer enerjili denizaltı inşa etmek için varılan anlaşmayı kınadı. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bugün yapılan açıklamada, anlaşmanın "nükleer cephede domino etkisi" yaratacağı belirtildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, geçen hafta ABD ile nükleer enerjili gemilerin geliştirilmesine yönelik planları da içeren bir güvenlik ve ticaret anlaşmasının tamamlandığını duyurdu.

Seul, "uranyum zenginleştirme ve kullanılmış yakıtı yeniden işleme yetkimizi genişletmek için destek" aldığını belirtti.

Nükleer silahlı Kuzey Kore, anlaşmaya ilişkin ilk yorumunda, denizaltı programının "tehlikeli bir çatışma girişimi" olduğunu ifade etti.

Kore Merkez Haber Ajansı bugün, anlaşmanın "Kore Yarımadası dışındaki Asya-Pasifik bölgesinde askeri güvenlik durumunu istikrarsızlaştıran ve uluslararası alanda nükleer istikrarsızlık durumuna yol açan tehlikeli bir gelişme" olduğunu bildirdi.

Pyongyang, Güney Kore'nin nükleer denizaltı ediniminin "kaçınılmaz olarak bölgede bir nükleer domino etkisi yaratacağını ve çılgın bir silahlanma yarışını ateşleyeceğini" ifade etti. Pyongyang, "daha gerçekçi karşı önlemler alacağını" belirtti.

Bu arada, Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı, bugün Seul'deki cumhurbaşkanlığı ofisine atıfta bulunarak, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye karşı düşmanca bir niyetinin olmadığını ve gerginliği azaltmak ve güveni yeniden tesis etmek için çabalarını sürdüreceğini bildirdi.

Kuzey Kore devlet medyası, ekim ayında dokuzuncu ve son balistik füze motoru testini gerçekleştirdiğini ve önümüzdeki aylarda yeni bir kıtalararası balistik füzenin (ICBM) tam ölçekli fırlatılmasının mümkün olabileceğini bildirdi.

Seul, sınır çatışmalarını önlemek için Pyongyang ile askeri görüşmeler yapmayı önerdi; bu, yedi yıl aradan sonra gelen ilk teklifti.


Bangladeş'te bir mahkeme eski Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkûm etti

 Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
TT

Bangladeş'te bir mahkeme eski Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkûm etti

 Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)

Bangladeş'te bir mahkeme, 2024 ayaklanması sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle görevden alınan Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkum etti.

Dakka'daki kalabalık mahkeme salonunda kararını açıklayan Yargıç Gulam Murtuza Muzumadir, Hasina'nın "tahrik, cinayet emri ve zulmü önlemek için harekete geçmemek de dahil olmak üzere üç suçtan" ​​suçlu bulunduğunu söyledi. "Ona tek bir ceza vermeye karar verdik: idam" ifadesini kullandı.

Bangladeş'te vatandaşlar, eski Başbakan Şeyh Hasina'ya idam cezası verilmesinin ardından sevinçle ulusal bayrağını kaldırıyor (AFP)Bangladeş'te vatandaşlar, eski Başbakan Şeyh Hasina'ya idam cezası verilmesinin ardından sevinçle ulusal bayrağını kaldırıyor (AFP)

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre mahkeme daha önce, 78 yaşındaki Hasina'nın geçen yıl patlak veren öğrenci ayaklanmasına şiddetli müdahale emri verdiği sonucuna varmıştı.

Şeyh Hasina herhangi bir suçlamayı reddediyor ve geçen yılın ağustos ayında görevden alındıktan sonra Hindistan'a kaçtığı günden beri orada bulunuyor.

Şu anda ülkesinin dışında bulunan Şeyh Hasina, idam cezasının arkasında "siyasi saikler" olduğuna inanıyor. Bir açıklamada, "Bana verilen cezalar, demokratik yetkiye sahip olmayan, seçilmemiş bir hükümet tarafından atanan ve yönetilen gayri meşru bir mahkeme tarafından verildi" dedi.

  Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya karşı çıkan protestocular, 5 Ağustos 2024'te Dakka'daki sarayına saldırdı (AFP)Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya karşı çıkan protestocular, 5 Ağustos 2024'te Dakka'daki sarayına saldırdı (AFP)

AFP’ye göre Bangladeş eski başbakanı, "Bunlar taraflı ve siyasi saiklerle alınmış kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

 Hasina'nın atalarının memleketi ve partisinin kalesi olan başkent Dakka'da ve iki bitişik ilçede güvenlik önlemleri sıkılaştırılırken, yerel yetkilileri güçlendirmek için sınır muhafızları görevlendirildi.

Bangladeş askerleri Dakka'daki Uluslararası Adalet Divanı yakınında duruyor (AFP)Bangladeş askerleri Dakka'daki Uluslararası Adalet Divanı yakınında duruyor (AFP)

Polis ekipleri ve hızlı müdahale taburu, hükümet binaları ve önemli kavşakların çevresinde konuşlandırılırken, başkentin bazı kesimlerinde alışılmadık derecede sessizlik hakimdi.

Temmuz ve Ağustos 2024'te öğrencilerin öncülüğünde gerçekleşen halk protestoları, Şeyh Hasina'yı 15 yıl boyunca demir yumrukla iktidarda kaldıktan sonra istifa etmeye zorladı.

Şeyh Hasina, başlangıçta protestoları bastırma kararı aldı ve çıkan çatışmalarda çoğunluğu sivil olmak üzere bin 400 kişi öldü.


Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
TT

Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)

Çin, Japonya'nın yeni başbakanının Tayvan'a yönelik varsayımsal bir saldırı olasılığına ilişkin açıklamalarının ardından, iki ülke arasında sert tartışmalar yaşanıp büyükelçiler çağrıldıktan günler sonra, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Sanae Takaichi'nin 7 Kasım'da yaptığı açıklamalar, en yakın Japon adasına 100 kilometre uzaklıkta bulunan özerk adaya Çin'in yapacağı herhangi bir saldırının Tokyo'dan askeri müdahaleye yol açabileceği yönünde bir ipucu olarak yorumlandı.

Pekin, dün protesto amacıyla Japonya büyükelçisini çağırdığını duyururken, Tokyo, Çin büyükelçisini daha sonra silinen "uygunsuz" bir çevrimiçi paylaşım nedeniyle çağırdığını belirtti.

Japonya, Tayvan konusundaki tutumunun değişmediğini vurguladı.

Japonya'daki Çin Büyükelçiliği, dün geç saatlerde WeChat üzerinden bir seyahat uyarısı yayınlayarak, Çin vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Uyarıda, "Japon liderlerin son zamanlarda Tayvan hakkında açıkça kışkırtıcı açıklamalarda bulundukları ve iki halk arasındaki diyalog ortamına ciddi şekilde zarar verdikleri" belirtildi.

Durumun "Japonya'daki Çin vatandaşlarının kişisel güvenliği ve hayatları için ciddi riskler oluşturduğu" ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı ve Japonya'daki Çin Büyükelçiliği ile Konsoloslukları, Çin vatandaşlarına yakın gelecekte Japonya'ya seyahat etmekten kaçınmaları konusunda resmi olarak uyarıda bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Pekin, 1945'e kadar on yıllarca Japonya işgali altında kalan Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve onu kontrol etmek için güç kullanma olasılığını dışlamıyor.