Hindistan: Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerilimi azaltma konusunda kararlıyız

Sınırlarının yeni Pakistan saldırılarına maruz kaldığını duyurdu

 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
TT

Hindistan: Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerilimi azaltma konusunda kararlıyız

 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)
 Bir Hintli polis memuru, Cammu'da Pakistan topçu ateşiyle hasar gören bir evin yanında (AFP)

Hindistan bugün, İslamabad'ın sabah erken saatlerde ülkenin Pencap eyaletindeki çok sayıda Hint hava üssüne yüksek hızlı füzeler fırlatmasının ardından Pakistan askeri üslerini hedef aldığını doğruladı ve Pakistan'ın aynı şekilde karşılık vermesi halinde gerginliği azaltma taahhüdünü vurguladı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre Hindistan ordusu, nükleer silaha sahip iki komşu ülke arasında onlarca yıldır en şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde Pakistan'ın sınır boyunca yeni saldırılar başlattığını duyurdu.

Hindistan ile Pakistan arasında üç gündür devam eden çatışmaların daha da tırmanması dünya güçlerini endişelendiriyor.

Hindistan ordusu yaptığı açıklamada, Pakistan'ın yüksek hızlı füzeyle Pencap'taki bir hava üssünü hedef aldığını ve Keşmir'in Hint kesimindeki tıbbi ve eğitim tesislerini vurduğunu belirtti. Açıklamada, “Pakistan 26 noktaya hava saldırısı girişiminde bulundu” ifadesi yer aldı.

Hint ordusu ayrıca Pakistan'ın sınırda askerlerini takviye ettiğini de belirtti.

Bugün Cammu'da Pakistan topçu bombardımanı sonucu hasar gören araçlar (AFP)Bugün Cammu'da Pakistan topçu bombardımanı sonucu hasar gören araçlar (AFP)

Ordu, Hindistan'ın buna Pakistan'daki radar sistemlerini ve teknik üsleri hedef alarak yanıt verdiğini açıkladı ve Hindistan'ın Pakistan ordusunun topçu ateşi kullanmasına karşılık Pakistan ordusuna zarar verdiğini belirtti.

Hindistan ordusu, bazı Hindistan askeri üslerinde ekipman ve personelde sınırlı hasar meydana geldiğini bildirerek, Pakistan ordusunun da aynısını yapması şartıyla gerilimin artışına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ordu daha önce, “X” platformunda yaptığı açıklamada, “Pakistan'ın batı sınırımız boyunca insansız hava araçları ve diğer mühimmatlarla saldırılarını sürdürerek açıkça gerilimi artırmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hindistan'ın Keşmir bölgesinin başkenti Srinagar'da şiddetli patlama seslerinin duyuldu.

Ordu, Keşmir'e komşu Pencap eyaletindeki Amritsar'da bir kampın üzerinde “düşman ait olduğu belirlenen birkaç insansız hava aracı” (İHA) tespit edildiğini ve “hava savunma birimlerimiz tarafından imha edildiğini” açıkladı.

Pakistanlı yetkililer daha önce Hindistan'a karşı askeri operasyon başlatıldığını ve Hindistan'daki birçok üssün hedef alındığını açıklamıştı.

 Hindistan'ın bombardımanında öldürülen bir kadının cesedini taşıyanlar (AP)Hindistan'ın bombardımanında öldürülen bir kadının cesedini taşıyorlar (AP)

Keşmir'in Hindistan tarafında patlamalar meydana geldi

Dün geç saatlerde, Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir ve komşu Pencap eyaletindeki Sihler için kutsal olan Amritsar kentinde patlama sesleri duyuldu. Hindistan ordusu, bunun İHA’ların düşürülmesiyle ilgili olduğunu ve Amritsar'da meydana gelen patlamaların bu bölgede meydana gelen ilk patlamalar olabileceğini açıkladı.

Pakistan baskını sırasında Cammu üzerinde Hindistan hava savunma sisteminin izleri görüldü (AFP)Pakistan baskını sırasında Cammu üzerinde Hindistan hava savunma sisteminin izleri görüldü (AFP)

Hindistan'ın Keşmir eyaletine bağlı Cammu kentinde gece saatlerinde gökyüzünde patlama ve ışıklar görüldü. Yetkililer ve bir Reuters muhabiri, bölgenin kış başkentinde meydana gelen patlamaların ikinci gecesinde şehrin karanlığa gömüldüğünü söyledi. İsmini vermek istemeyen bir Hintli askeri yetkili, “İHA'lar görüldü... Bunlarla ilgileniliyor” dedi.

Hint ordusu dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Hint'in batısı ve kuzeybatısındaki geniş bir bölgede, Keşmir ve Pakistan sınırındaki eyaletlerden Arabistan Denizi kıyısına kadar 26 noktada İHA'lar tespit edildiğini duyurdu.

  Pakistan'ın Rawalpindi kentinde meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın ve yükselen dumanlar (Reuters)Pakistan'ın Rawalpindi kentinde meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın ve yükselen dumanlar (Reuters)

Bazı güvenlik yetkilileri, Hindistan kontrolündeki Keşmir'deki Srinagar'da havaalanı yakınlarında on patlama sesi duyulduğunu ve tartışmalı bölgedeki diğer yerlerde de patlamalar meydana geldiğini belirtti.

Hindistan'ın, geçen ay huzursuz Keşmir bölgesinde Hindu turistlere yönelik düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme olarak çarşamba günü Pakistan'daki "terörist kampları" olduğunu söylediği birkaç yeri bombalamasının ardından iki eski rakip arasında çatışmalar yaşanıyor. Pakistan saldırıyla ilgili iddiaları yalanladı, ancak iki ülke sınırdan karşılıklı ateş ve top atışları düzenliyor, her iki taraf da birbirinin hava sahasına İHA ve füzeler gönderiyor.

Her iki tarafta çarşamba gününden bu yana ölenlerin sayısı yaklaşık 48 kişi olarak tahmin ediliyor, ancak bu rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Hindistan ordusu dün, Pakistan sınırına yakın Hindistan'ın Pencap eyaletindeki Feruzepur'da bir SİHA’nın düşmesi sonucu bir ailenin ağır yaralandığını açıkladı. Sınır bölgelerindeki ziyaretçiler ve köylüler kaçtı, halk gıda stoklamaya başladı ve Keşmir ve daha uzak bölgelerdeki insanların evlerinde kalmaları istendi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki ilişkiler, 1947'de İngiliz sömürgesinden bağımsızlıklarını kazanmalarından beri gergin durumda. İki ülke arasında bugüne kadar ikisi Keşmir yüzünden olmak üzere, üç savaş ve çok sayıda çatışma yaşandı.



Pakistan, Kabil ve Afganistan'ın bazı bölgelerini hedef aldı

Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
TT

Pakistan, Kabil ve Afganistan'ın bazı bölgelerini hedef aldı

Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)

Taliban hükümeti bugün, Pakistan'ın Kabil ve Afganistan'ın diğer bölgelerini hedef alan bir saldırı düzenlediğini duyururken, Kabil polisi şehirde dört kişinin öldüğünü bildirdi.

Hükümet sözcüsü Zabihullah Mucahid X'te yaptığı paylaşımda, "Pakistan askeri rejimi saldırganlığını sürdürerek bir kez daha Kabil, Kandahar, Paktia, Paktika ve bazı bölgeleri bombaladı" ifadelerini kullandı.


Endonezya Savunma Bakanı: Gazze'ye asker konuşlandırılması Barış Konseyi'ne bağlı

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
TT

Endonezya Savunma Bakanı: Gazze'ye asker konuşlandırılması Barış Konseyi'ne bağlı

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin bugün yaptığı açıklamada, Endonezya birliklerinin Gazze'deki uluslararası güvenlik gücünde konuşlandırılmasının, barış konseyinin mevcut durumuna bağlı olacağını söyledi.

Sjamsoeddin gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin 20 bin asker göndermeye hazır olduğunu, ancak şu anda aşamalı olarak 8 bin asker göndereceğini, diğer ülkelerin daha küçük sayılarda asker gönderme sözü verdiğini ifade etti.

Endonezya Genelkurmay Başkanı General Maruli Simanjuntak, geçtiğimiz ay ülkesinin Gazze ve diğer çatışma bölgelerine olası konuşlandırmaya hazırlık olarak asker eğitimine başladığını duyurmuştu.

Endonezya birliklerinin, Trump'ın çok uluslu bir barış gücü olarak kurmayı planladığı "Uluslararası İstikrar Gücü"nün bir parçası olması öngörülüyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu gücün konuşlandırılması, nihai amacı Hamas'ı silahsızlandırmak ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini sağlamak olan planın bir sonraki aşamasına geçmek için çok önemli bir unsurdur. Ancak ABD, birçok müttefik ülkenin hiçbir koşulda katılmayı reddetmesi nedeniyle, asker göndermeye istekli ülkeleri harekete geçirmekte zorlanmaktadır.


Vietnam, İran savaşı nedeniyle yakıt tedarikinde aksaklıklar yaşanması nedeniyle evden çalışmayı teşvik ediyor

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
TT

Vietnam, İran savaşı nedeniyle yakıt tedarikinde aksaklıklar yaşanması nedeniyle evden çalışmayı teşvik ediyor

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)

Vietnam Ticaret Bakanlığı, İran ile savaşın neden olduğu tedarik kesintileri ve fiyat artışları nedeniyle yakıt tasarrufu çabalarının bir parçası olarak yerel şirketlere çalışanlarını evden çalışmaya teşvik etmeleri çağrısında bulundu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre hükümet bugün yaptığı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın raporuna atıfta bulunarak, Vietnam'ın Ortadoğu'dan enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı olması nedeniyle, ABD-İsrail'in İran'a karşı savaşının başlamasından bu yana yakıt kesintilerinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Açıklamada, şirketlerin “seyahat ve ulaşım ihtiyacını azaltmak için mümkün olduğunca evden çalışmayı teşvik etmeleri” gerektiği belirtildi.

Vietnam'ın en büyük akaryakıt ticaret şirketi Petrolimex'in verilerine göre, Güneydoğu Asya ülkesinde benzin fiyatları geçen ayın sonundan beri yüzde 32, dizel yüzde 56 ve gazyağı yüzde 80 arttı.

Bugün başkent Hanoi'deki benzin istasyonlarının önünde uzun araba ve motosiklet kuyrukları görüldü.

Bakanlık açıklamasında ayrıca şirketlere ve bireylere yakıt stoklamamaları ve spekülasyon yapmamaları çağrısında bulundu.

Başbakan Pham Minh Chinh dün Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki meslektaşlarını arayarak yakıt ve ham petrol tedarikini güvence altına aldı.

Vietnam dün, nisan ayı sonuna kadar geçerli olacak bir önlem olarak yakıt ithalatına uygulanan gümrük vergilerini iptal etme kararı aldı.