Lübnan'daki hastaneler cesetlerle doldu taştı

Kayıp kişilerin ailelerinden DNA testi yaptırmaları istendi

Yetkililer, İsrail'in Sayda'nın doğusundaki Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. (EPA)
Yetkililer, İsrail'in Sayda'nın doğusundaki Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. (EPA)
TT

Lübnan'daki hastaneler cesetlerle doldu taştı

Yetkililer, İsrail'in Sayda'nın doğusundaki Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. (EPA)
Yetkililer, İsrail'in Sayda'nın doğusundaki Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. (EPA)

Lübnan'daki hastaneler cesetlerle dolup taşarken barınaklar, özellikle Beyrut'un güney banliyölerinden, Bekaa'dan ve güneyden İsrail bombardımanından kaçan yerlerinden edilmiş insanların akınına uğruyor. Lübnan devleti bu krizi, sonuncusu dün (Pazartesi) Fransa tarafından sağlanan yardımlara dayanarak yönetmeye çalışıyor.

Lübnan İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü dün, İsrail'in son hava saldırılarında kaybolanların ailelerine, kimliği belirlenemeyen ceset ve vücut parçalarının varlığı ışığında DNA test merkezlerine gitmeleri çağrısında bulundu.

İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısı sonucunda kaybolanların ailelerine yardımcı olmak ve kimliği tespit edilemeyen kayıp kurbanların ya da kalıntıların kimlik tespitini kolaylaştırmak amacıyla İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü, kayıp ailelerinden DNA testleri için gerekli örnekleri almak üzere adli polis merkezlerine gitmelerini talep etmektedir” denildi.

Sosyal medya kullanıcıları yakınlarının bulunması için yardım çağrısında bulunurken, AFP bazı hastanelerin morglarının aileleri tarafından gömülemeyen ve kimlikleri dahi tespit edilemeyen cesetlerle dolup taştığını bildirdi.

İsrail, Hizbullah'la gerginliğin başlamasından bu yana bir haftadır Lübnan'ın çeşitli bölgelerine eşi benzeri görülmemiş ağır saldırılar düzenliyor. En son cuma günü Hizbullah’ın Beyrut'un güney banliyösü Haret Hreik'teki merkezini hedef alan saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah öldürüldü ve en az altı bina yerle bir oldu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, enkaz altında ölüler, kayıp insanlar ve ceset parçaları olduğunu söylerken, dün Lübnan'dan yapılan resmî açıklamalarda pazar sabahından bu yana İsrail saldırılarında en az 125 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnanlı yetkililer, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sayda'nın doğusunda bulunan Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin öldüğünü ve 70 kişinin de yaralandığını söyledi.

Eylül ortasından bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı toplamda bini aştı.

scdvfbrg
Sayda kentinin doğusundaki Ayn ed-Delb bölgesinde öldürülenlerin cesetlerinden bazıları (EPA)

Başbakan Necib Mikati dün yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Nebih Berri ile mülteciler konusunu görüştüğünü belirterek, ‘güneyden, güney banliyölerinden, Bekaa'dan, Baalbek'ten ve tüm bölgelerden gelen bu kadar çok sayıda yerinden edilmiş insanla ne yapacaklarını planladıklarını’ söyledi. Hükümet verilerini de açıklayan Mikati, ‘söz konusu sürecin kolay bir süreç olmadığını, çünkü barınakların, yaşam ve gıda kaynaklarının ve barınak binaları içindeki tüm sağlık ve güvenlik sorunlarının çözülmeye çalışıldığını’ ifade etti.

Tüm yardımların Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla geleceğini ve BM'nin de bu yardımları şeffaf bir şekilde dağıtacağını açıklayan Mikati, “Çünkü bu yardımların bu zor koşullarda ihtiyaç sahibi Lübnanlılara ulaşmasını istiyoruz” dedi.

Dün Lübnan'ı ziyaret ederek yetkililerle bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Lübnan Kızılhaçı öncülüğünde sahadaki insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını desteklemek üzere 10 milyon euroluk acil insani yardımın başlatıldığını duyurdu.

Fransız Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Barrot'nun pazar akşamı Lübnan Sağlık Bakanı’na, başta çocuk hastalıkları olmak üzere acil durumlara ve genel tıbbi ihtiyaçlara cevap vermek üzere Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı tarafından uçakla taşınan 12 ton ilaç ve tıbbi ekipmanı teslim ettiği belirtildi.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.