İsrail komandolarının Golan'ın doğusunda bir Suriyeliyi kaçırmasının ayrıntıları

Kuneytra'lı Ali Süleyman el-Asi’nin gözaltına alındığı operasyon 19 Temmuz'da gerçekleşti

İsrail ordusu 9 Eylül'de Kuneytra'da Şam yolu üzerindeki Han Arnabe'nin doğusunda bir aracı hedef aldı. (AFP)
İsrail ordusu 9 Eylül'de Kuneytra'da Şam yolu üzerindeki Han Arnabe'nin doğusunda bir aracı hedef aldı. (AFP)
TT

İsrail komandolarının Golan'ın doğusunda bir Suriyeliyi kaçırmasının ayrıntıları

İsrail ordusu 9 Eylül'de Kuneytra'da Şam yolu üzerindeki Han Arnabe'nin doğusunda bir aracı hedef aldı. (AFP)
İsrail ordusu 9 Eylül'de Kuneytra'da Şam yolu üzerindeki Han Arnabe'nin doğusunda bir aracı hedef aldı. (AFP)

İsrail ordusu dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Suriye'de kara operasyonu gerçekleştirdiğini ve İran bağlantılı şebekelerle çalışan bir Suriye vatandaşını gözaltına aldığını duyurdu. İsrail, Lübnan savaşının başlamasından bu yana ilk kez Suriye'ye asker gönderdiğini açıkladı.

İsrail ordusu dün akşam Suriyeli muhaliflerin, temmuz ayında Suriye topraklarında gerçekleştirilen ve bugüne kadar duyurulmayan bir sızma operasyonunda Ali Süleyman el-Asi adlı Suriye vatandaşını evinden kaçırmak ve gözaltına almak üzere bir komando operasyonu gerçekleştirdiği yönündeki haberlerini doğruladı.

Saldırının ayrıntılarını gösteren video görüntülerinde askerlerin bir binanın içinde kısa kollu beyaz gömlek giyen bir adamı yakaladığı görülüyor. Ordudan yapılan açıklamada, adamın sorgulanmak üzere İsrail'e götürüldüğü belirtildi.

Ordu ayrıca, el-Asi'nin sorgusundan, Golan Tepeleri bölgesinde İran için İsrail ordusu hakkında bilgi toplamak üzere nasıl işe alındığını anlattığı bir kayıt da yayınladı. Teklifin İran için çalışan bir Suriyeliden sıradan bir şekilde geldiği anlaşılıyor. Kayıtta el-Asi’nin şu ifadeler yer aldı: “Beni evimde ziyaret etti ve evin ovalara ve dağlara bakan coğrafi konumundan etkilendi. Bana, ‘Düşmanın hareketlerini öğrenmemize yardımcı olmalısın’ dedi. Sonra bir miktar para verdi ve ben de kabul ettim. Kendisini bana Suriye askeri istihbaratı olarak tanıttı ama daha sonra İran'la bağlantılı olduğunu öğrendim.”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, SOHR'un 19 Temmuz'da İsrail'in Suriye'nin Kuneytra kentindeki Muğatra aşiretinden Ali Süleyman el-Asi'yi kaçırmasıyla ilgili bir rapor yayınladığını ve İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyindeki Kuneytra kırsalına girdiğini söylediğini belirtti. SOHR’un bildirdiğine göre söz konusu kişi, Kuneytra'nın güney kırsalındaki er-Rezaniye köyünde başkent Şam'a süt taşıyan bir aracın şoförü olarak çalışıyordu. SOHR, “Üç araba ve bir zırhlı araçtan oluşan İsrail askeri gücü, sınırı geçerek köye girdi ve bilinmeyen nedenlerle adamı işgal altındaki Suriye Golan'ına götürdü” dedi.

Zhhshz
İsrail topçu ateşi, Suriye'nin işgal altındaki Golan sınırı yakınlarında bulunan Kuneytra kırsalında iki noktayı vurdu. (SOHR)

O dönemde bölgedeki Suriyeli kaynaklar olayı ihtimal dışı bırakmıyordu. Çünkü İsrail ordusu devriyeleri ve personeli zaman zaman Golan'ın kurtarılmış bölgesine saldırılar düzenliyor ve bu saldırılar sırasında vatandaşlar gözaltına alınıyor, çoğu da günler ya da haftalar sonra serbest bırakılıyordu.

İsrail ordusunun açıklamasına göre el-Asi, İsrail ordusuna karşı gelecekte düzenlenecek bir operasyon için bilgi topluyordu ve gözaltı bu olası operasyonu engelledi.

İsrail ordusu, gözaltının ‘Golan Tepeleri cephesindeki İran altyapısının’ çalışma şeklini ortaya çıkardığını ve ‘el-Asi'nin daha fazla soruşturma için Birim 504'e ve güvenlik güçlerine transfer edildiğini’ belirtti.

Suriye vatandaşının kaçırılması ve sorgulanmasının duyurulması, İsrailli askeri yetkililerin cumartesi günü deniz kuvvetlerinin Lübnan'ın kuzeyindeki Batroun’a bir operasyon düzenleyerek üst düzey Hizbullah ajanı olarak tanımlanan bir kişiyi gözaltına aldığını açıklamasının ardından geldi.

Suriye Ordu Komutanlığı ağustos ayında, işgal altındaki Suriye toprağı Golan sınırı yakınlarında konuşlu tüm askeri birliklere ve mevzilere bir emir göndererek, bu askeri mevzilerin füze saldırılarında kullanılmasını ya da Golan'a doğru herhangi bir harekette bulunulmasını yasakladı.

Bu yılın başından beri İsrail saldırıları giderek sıklaştı. Saldırılar, askerlerin Suriye topraklarına girmesi, gözaltılar ve ateş açma yoluyla işgal altındaki Suriye Golan'ı ile sınır şeridinde bulunan bölgelerdeki Suriyeli sivilleri etkiledi.

28 Haziran'da bir çiftçi tarım arazisinde çalışırken, işgal altındaki Suriye Golan'ı yakınlarındaki Kuneytra kırsalında bulunan er-Refid kasabası yakınlarında İsrail güçleri tarafından doğrudan vurularak öldürüldü.

Aktivistlere göre mayıs ayında, iki Merkava tankı ve iki buldozer eşliğinde onlarca askerden oluşan bir İsrail gücü, Kuneytra'daki Suriye topraklarına girerek ağaçları ve tarım arazilerini buldozerlerle yıktı.



Şarku’l Avsat’a konuşan resmi kaynak: Suveyda’da gelecek hafta tutuklu ve esirlerin takası yapılacak

Suveyda Valiliği’nden bir heyet, batı kırsalında bulunan köylerdeki hizmet durumunu inceledi. (SANA)
Suveyda Valiliği’nden bir heyet, batı kırsalında bulunan köylerdeki hizmet durumunu inceledi. (SANA)
TT

Şarku’l Avsat’a konuşan resmi kaynak: Suveyda’da gelecek hafta tutuklu ve esirlerin takası yapılacak

Suveyda Valiliği’nden bir heyet, batı kırsalında bulunan köylerdeki hizmet durumunu inceledi. (SANA)
Suveyda Valiliği’nden bir heyet, batı kırsalında bulunan köylerdeki hizmet durumunu inceledi. (SANA)

Suriye resmi kaynakları, çoğunluğu Dürzi olan Suveyda vilayetinde konuşlu Ulusal Muhafızlar ile Suriye hükümeti arasında yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve taraflar arasında tutuklu ve esir değişimi yapılmasını öngören bir anlaşmanın önümüzdeki hafta tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

Suveyda Valiliği Medya İlişkileri Birimi Müdürü Kuteybe Azzam yaptığı kısa açıklamada, “Tutuklu ve esir değişimi konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildi” ifadesini kullandı.

Azzam, anlaşmanın tamamlanacağı kesin tarihi belirtmedi, ancak değişim işleminin önümüzdeki hafta gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Takas esnasında Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) temsilcilerinin de hazır bulunacağını ifade eden Azzam, teslim alma ve teslim etme işlemlerine ilişkin düzenlemelerin şu anda yürütüldüğünü belirtti.

Görsel kaldırıldı.Geçtiğimiz ekim ayında Suveyda’da Dürzi gruplar ve Arap kabileleri arasında gerçekleştirilen takastan (Anadolu Ajansı – AA)

Azzam 19 Şubat’ta Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suriye hükümeti ile Ulusal Muhafızlar arasında esir değişimi anlaşmasına varmak amacıyla ABD aracılığıyla yürütülen dolaylı görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti. O dönemde Azzam, görüşmelerin üçüncü taraf olarak ABD üzerinden dolaylı şekilde yürütüldüğünü kaydetmişti.

Raporlara göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, anlaşmanın tamamlanması için her iki taraftan da onay aldı. Anlaşma kapsamında, 2025 yazındaki olaylardan bu yana Adra Hapishanesi’nde tutulan 61 sivil serbest bırakılacak; karşılığında, Ulusal Muhafızlar tarafından Suveyda’da gözaltında tutulan 30 Savunma ve İçişleri bakanlıkları personeli teslim edilecek.

Görsel kaldırıldı.Şeyh Hikmet el-Hicri (AFP)

Gözlemcilere göre bu açıklama, Suriye hükümeti ile Şeyh Hikmet el-Hicri ve ona bağlı Ulusal Muhafızlar arasında aylardır süren siyasi çıkmazda bir gevşemeyi yansıtıyor. Söz konusu çıkmaz, Temmuz 2025’te yaşanan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği kanlı çatışmalarla patlak veren Suveyda kriziyle bağlantılı. O dönemde Dürzi silahlı gruplar ile Bedevi aşiretleri ve Suriye güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmış, İsrail ise Dürzileri koruma gerekçesiyle askeri müdahalede bulunmuştu.

Temmuz 2025 olaylarında gözaltına alınan tüm kişilerin serbest bırakılması, eylül ayında Şam’dan ABD ve Ürdün desteğiyle açıklanan ‘yol haritasının’ maddelerinden biri olarak öne çıkıyor. Ancak yol haritası ve krizle ilgili tartışmalar son dönemde gündemden düşmüş durumda.


Gazze’de gönüllüler, savaşın yıkıntıları arasından yazılı mirasın geriye kalanlarını kurtarmaya çalışıyor

UNESCO, savaşın patlak vermesinden bu yana Gazze Şeridi'ndeki 114 bölgede meydana gelen hasarı belgeledi (AFP)
UNESCO, savaşın patlak vermesinden bu yana Gazze Şeridi'ndeki 114 bölgede meydana gelen hasarı belgeledi (AFP)
TT

Gazze’de gönüllüler, savaşın yıkıntıları arasından yazılı mirasın geriye kalanlarını kurtarmaya çalışıyor

UNESCO, savaşın patlak vermesinden bu yana Gazze Şeridi'ndeki 114 bölgede meydana gelen hasarı belgeledi (AFP)
UNESCO, savaşın patlak vermesinden bu yana Gazze Şeridi'ndeki 114 bölgede meydana gelen hasarı belgeledi (AFP)

Gazze'den bir grup gönüllü, Filistin topraklarındaki en eski ve en büyük kütüphanelerden birinin arazisinde, savaşın bedelini ödeyen ve zengin kültürel mirasın değerli bir parçasını temsil eden paha biçilmez eski kitapları kurtarmak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre diğer kültürel ve dini mekanlar gibi, Gazze Şeridi'nin en büyük ve en eski camisi olan Gazze Eski Şehri'ndeki Ömeri Camii'nin kütüphanesi de İsrail'in bombardımanında ciddi şekilde hasar gördü.

Bir zamanlar kilise olan 12’nci yüzyıldan kalma cami ise büyük ölçüde yıkıntıya dönüşmüş durumda.

Britanya Kütüphanesi'nin desteklediği bir miras koruma fonunu yöneten Hanin el-Umusi şunları söyledi:

“Kütüphanenin aldığı hasarın boyutunu görünce şok oldum. Çok acı bir manzaraydı. Kitapları kurtarmak için acele etmenin benim görevim olduğunu hissettim.”

AFP’ye konuşan Umusi, bir grup gönüllüyle birlikte kütüphaneyi kurtarmak için bir girişim başlattığını açıkladı.

Umusi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kütüphanenin batı kısmı, İsrail ile Hamas arasında 2023 yılının ekim ayında Hamas'ın daha önce eşi ya da benzeri görülmemiş saldırısının ardından iki yıl süren savaş sırasında Büyük Ömeri Camii'nin üç kez bombalanması sonucu yandı.”

Kütüphanede yaklaşık 20 bin kitap bulunduğunu, bunlardan sadece üç veya dört bin tanesinin kurtulduğunu belirten Umusi, “Büyük Ömeri Camii kütüphanesi, El-Aksa Camii Kütüphanesi ve Ahmed Paşa el-Cezar Kütüphanesi'nden sonra Filistin'in üçüncü büyük kütüphanesiydi. Hukuk, tıp, İslam fıkhı, edebiyat ve çeşitli diğer konularda çok çeşitli kitaplar içeren önemli bir tarihi kütüphaneydi” ifadelerini kullandı.

Gazze'nin uzun bir geçmişe sahip. Bu da Filistin topraklarını Kenan, Mısır, Pers ve Yunan gibi ardışık medeniyetlerin eserlerinin hazinesi haline getiriyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) geçtiğimiz yılın ekim ayı itibarıyla, savaşın patlak vermesinden bu yana 114 bölgede hasar olduğunu belgeledi. İsrail, iki yıllık savaş boyunca Gazze Şeridi'ne abluka uygulayarak, yıkıma uğramış Filistin topraklarında felaket boyutunda bir insani kriz ve gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde kıtlığa neden oldu.

“Küf ve barut”

Eski taş kütüphanenin odalarından birinde, bir grup gönüllü, bazı kısımları yanmış, sayfaları sararmış bir kitabın kalıntılarını toplarken, içlerinden biri ‘küf ve barut kokusunun’ yükseldiğini belirtiyor. Bitişik odada ise Hanin eski bir kitabın tozlarına üfleyerek, “Bu nadir ve tarihi kitapların durumu içler acısı. Çünkü 700 ila 800 günden fazla bir süredir terk edilmiş durumdalar. Kitaplarda büyük hasar ve barut izleri görebiliyoruz” diye ekliyor.

BM’den bağımsız bir komisyon, 2025 yılının haziran ayında yayınladığı bir raporda, İsrail'in Gazze'deki okullara, dini ve kültürel mekanlara yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğini açıkladı.

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Hakkında Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu raporunda, “İsrail, Gazze'deki eğitim sistemini tahrip etmiş ve Gazze Şeridi'ndeki dini ve kültürel mekanların yarısından fazlasına zarar vermiştir” ifadeleri yer aldı.

Bu rapora, BM komisyonunu ‘BM İnsan Hakları Konseyi'ne (BMİHK) bağlı, önyargılı ve siyasallaşmış bir mekanizma’ olarak nitelendirerek yanıt veren İsrail, raporu ‘Gazze savaşı hakkındaki yanlış anlatısını desteklemek için yapılan bir başka girişim’ olarak değerlendirdi.


İsrail'in Gazze'nin güneyine düzenlediği hava saldırısında bir Filistinli öldü

Filistinli sağlık çalışanları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Filistin Kızılayı genel merkezinde tahrip olmuş ambulansların yanından geçiyor (AFP)
Filistinli sağlık çalışanları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Filistin Kızılayı genel merkezinde tahrip olmuş ambulansların yanından geçiyor (AFP)
TT

İsrail'in Gazze'nin güneyine düzenlediği hava saldırısında bir Filistinli öldü

Filistinli sağlık çalışanları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Filistin Kızılayı genel merkezinde tahrip olmuş ambulansların yanından geçiyor (AFP)
Filistinli sağlık çalışanları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Filistin Kızılayı genel merkezinde tahrip olmuş ambulansların yanından geçiyor (AFP)

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde İsrail güçlerinin bugün düzenlediği topçu ateşi ve silahlı saldırıda bir Filistinli vatandaş öldü, birçok kişi ise yaralandı.

Filistin Haber Ajansı (WAFA) tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Han Yunus'un güneyindeki Ard el-Limon bölgesini hedef alan bombalı saldırıda 27 yaşında bir adamın öldüğünü ve naaşının Nasır Tıp Kompleksi'ne kaldırıldığını bildirdi.

Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Ebu Hüseyin Okulu yakınlarında İsrail insansız hava aracı (İHA) ateşiyle bir Filistinli yaralandı; Han Yunus'un güneyindeki Kizan Ebu Reşvan bölgesinde ise bir kız çocuğu İsrail'in açtığı ateş sonucu yaralandı.

 Filistinliler, Han Yunus'ta 19 Şubat'ta İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden bir akrabaları için yas tutuyor (DPA)Filistinliler, Han Yunus'ta 19 Şubat'ta İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden bir akrabaları için yas tutuyor (DPA)

İsrail uçakları, Gazze şehrinin doğusunda ve Han Yunus'un doğusundaki "sarı hat"ın doğusunda hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılar, savaş uçaklarının yoğun alçak irtifa uçuşlarıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. İsrail güçleri, Han Yunus'un doğusundaki yerleşim binalarını yıktı ve Gazze şehrinin doğusundaki Şucaiyye mahallesinin doğusundaki ve Gazze Şeridi'nin merkezindeki Bureyc kampının doğusundaki bölgeleri bombaladı.

Güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta, yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı derme çatma bir kampta, çocuklar sular altında kalmış bir sokaktan geçiyor (AFP)Güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta, yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı derme çatma bir kampta, çocuklar sular altında kalmış bir sokaktan geçiyor (AFP)

İsrail güçleri ayrıca Gazze şehrinin güneydoğusundaki Zeytun mahallesinin doğusunda da defalarca ateş açtı, ancak şu ana kadar bu bölgede herhangi bir yaralanma veya ölüm bildirilmedi.

Şarku’l Avsat’ın WAFA'dan aktardığına göre 11 Ekim'deki ateşkesin ardından İsrail güçleri 615 Filistinliyi öldürdü ve bin 658 Filistinliyi de yaraladı.