İsrail, Suriye’nin sahil kesimi vurdu: 36 sivil yaralandı

İsrail’in Şam yakınlarındaki Mezze Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırısı sonucu tahrip olan bir hava savunma sistemi (AFP)
İsrail’in Şam yakınlarındaki Mezze Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırısı sonucu tahrip olan bir hava savunma sistemi (AFP)
TT

İsrail, Suriye’nin sahil kesimi vurdu: 36 sivil yaralandı

İsrail’in Şam yakınlarındaki Mezze Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırısı sonucu tahrip olan bir hava savunma sistemi (AFP)
İsrail’in Şam yakınlarındaki Mezze Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırısı sonucu tahrip olan bir hava savunma sistemi (AFP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) pazartesi akşamı, İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarının Suriye’nin sahil kesimi yakınlarındaki birçok askeri bölgeyi hedef aldığını ve 36 sivilin yaralandığını bildirdi.

SOHR, İsrail’in Tartus şehrine düzenlediği hava saldırılarını, bölgede 2012 yılından bu yana gerçekleşen ‘en şiddetli saldırılar’ olarak nitelendirdi. Silah depolarının bombalanması sonucu art arda meydana gelen patlamalarda sivillerin yaralandığını aktaran SOHR’a göre saldırılar, İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle kısmen kapanan Dreykiş-Tartus yolu üzerinde bulunan Bimelike köyündeki sivillerin evlerinde ve mülklerinde büyük hasara neden oldu.

İsrail savaş uçaklarının dün Suriye’nin sahil kesimindeki stratejik noktalara 18 hava saldırısı düzenlediğini aktaran SOHR’a göre saldırılarda 23. Hava Savunma Tugayı ve Harisun köyü yakınlarındaki askeri karargâhının yanı sıra İsgable Taburu, Dehr el-Belutiye, Harab bölgesi, Marsahin ve Dreykiş yakınlarındaki iki bölge hedef alındı.

Saldırılarda ayrıca Bimelike köyü yakınlarındaki karadan karaya füze depoları ve hava savunma sistemleri, Suriye toprakları içindeki Akkar Ovası'ndaki mevziler ve Tartus kırsalındaki Zama bölgesinde bulunan 107 numaralı kışladaki füze üsleri de vuruldu. Hedef alınan silah depolarından karadan karaya füzelerin infilak etmesi sonucu Tartus'ta şiddetli patlamalar meydana geldi ve saldırılar büyük maddi hasara yol açtı. İsrail, Masyaf bölgesini de hedef aldı.

İsrail'in 8 Aralık’ta Esed rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye topraklarına düzenlediği hava saldırılarının sayısının 473'e ulaştığını vurgulayan SOHR, bu saldırıların tamamının, İsrail'in Suriye'nin tüm silah stokunu yok etme hedefi çerçevesinde havaalanları, radarlar, hava savunma sistemleri, silah ve füze depoları ve diğer birçok askeri tesis de dahil olmak üzere eski rejimin ordusuna ait askeri hedeflere yönelik olduğunu ifade etti.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).