İsrail, Suriye’nin sahil kesimi vurdu: 36 sivil yaralandı
İsrail’in Şam yakınlarındaki Mezze Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırısı sonucu tahrip olan bir hava savunma sistemi (AFP)
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) pazartesi akşamı, İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarının Suriye’nin sahil kesimi yakınlarındaki birçok askeri bölgeyi hedef aldığını ve 36 sivilin yaralandığını bildirdi.
SOHR, İsrail’in Tartus şehrine düzenlediği hava saldırılarını, bölgede 2012 yılından bu yana gerçekleşen ‘en şiddetli saldırılar’ olarak nitelendirdi. Silah depolarının bombalanması sonucu art arda meydana gelen patlamalarda sivillerin yaralandığını aktaran SOHR’a göre saldırılar, İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle kısmen kapanan Dreykiş-Tartus yolu üzerinde bulunan Bimelike köyündeki sivillerin evlerinde ve mülklerinde büyük hasara neden oldu.
İsrail savaş uçaklarının dün Suriye’nin sahil kesimindeki stratejik noktalara 18 hava saldırısı düzenlediğini aktaran SOHR’a göre saldırılarda 23. Hava Savunma Tugayı ve Harisun köyü yakınlarındaki askeri karargâhının yanı sıra İsgable Taburu, Dehr el-Belutiye, Harab bölgesi, Marsahin ve Dreykiş yakınlarındaki iki bölge hedef alındı.
Saldırılarda ayrıca Bimelike köyü yakınlarındaki karadan karaya füze depoları ve hava savunma sistemleri, Suriye toprakları içindeki Akkar Ovası'ndaki mevziler ve Tartus kırsalındaki Zama bölgesinde bulunan 107 numaralı kışladaki füze üsleri de vuruldu. Hedef alınan silah depolarından karadan karaya füzelerin infilak etmesi sonucu Tartus'ta şiddetli patlamalar meydana geldi ve saldırılar büyük maddi hasara yol açtı. İsrail, Masyaf bölgesini de hedef aldı.
İsrail'in 8 Aralık’ta Esed rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye topraklarına düzenlediği hava saldırılarının sayısının 473'e ulaştığını vurgulayan SOHR, bu saldırıların tamamının, İsrail'in Suriye'nin tüm silah stokunu yok etme hedefi çerçevesinde havaalanları, radarlar, hava savunma sistemleri, silah ve füze depoları ve diğer birçok askeri tesis de dahil olmak üzere eski rejimin ordusuna ait askeri hedeflere yönelik olduğunu ifade etti.
Şam'daki Avrupa diplomatik hareketliliği ve yetkililerle toplantılarhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5092573-%C5%9Famdaki-avrupa-diplomatik-hareketlili%C4%9Fi-ve-yetkililerle-toplant%C4%B1lar
Şam'daki Avrupa diplomatik hareketliliği ve yetkililerle toplantılar
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Fransız Büyükelçiliği binası önündeki Fransız güvenlik personeli (AFP)
Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin devrilmesi ve Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) liderliğindeki yeni yönetimin işbaşına gelmesinin ardından Suriye'nin başkenti Şam, on yılı aşkın bir süredir görülmeyen Avrupa diplomatik hareketliliğine sahne oluyor.
Bir Fransız heyeti bugün erken saatlerde Şam'a ulaşırken Berlin de Alman diplomatların bugün Suriye'deki yeni yetkililerle bir toplantı yapacağını duyurdu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de ülkesinin yeni yetkililerle görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.
Fransa, Almanya ve İtalya, Suriye eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesine öncülük eden HTŞ ile temas kurma konusunda ABD ve İngiltere'ye katılıyor.
Fransa: Suriyelilerin yanındayız
Fransa'nın Suriye Özel Temsilcisi Jean-François Guillaume Şam'a varışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçiş döneminde ‘Fransa'nın Suriyelilerin yanında olmaya hazırlandığını’ ifade etti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Fransız heyeti, ‘Şam'daki yeni yetkililerle temas kurmak üzere’ geldiklerini söylerken, 2012'den beri kapalı olan Şam'daki Fransız Büyükelçiliği'nde Fransız bayrağı göndere çekildi.
Heyet günün erken saatlerinde el-Muhacirin mahallesindeki büyükelçiliğe ulaşırken, AFP fotoğrafçıları güvenlik görevlilerinin heyet içeri girmeden önce büyükelçilik kapısını açtığını görüntüledi.
Diğer yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Alman diplomatların bugün Suriye'deki yeni yetkililerle görüşmelerde bulunacağı belirtildi. Bakanlık, görüşmelerin ‘Suriye'de kapsayıcı bir geçiş süreci ve azınlıkların korunması’ ile ‘Şam'da diplomatik varlık gösterme olanakları’ üzerine odaklanacağını belirtti.
Açıklamanın devamında, “Suriye sivil toplumu ve Hıristiyan toplulukların temsilcileriyle de toplantılar planlanmaktadır” denildi. HTŞ'nin eylemlerine bakılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, örgütün şu ana kadar ‘ihtiyatlı’ davrandığını vurguladı. Bakanlık, HTŞ ile her türlü iş birliğinin ‘etnik ve dini azınlıkların korunmasını ve kadın haklarına saygı gösterilmesini gerektirdiğini’ vurguladı.
Bakanlık, Esed'in devrilmesiyle Suriye'deki 13 yıllık savaşı sona erdiren HTŞ için “Mevcut bilgiler ışığında, şu ana kadar akıllıca davrandıkları söylenebilir” dedi.
Suriye'deki çatışma yaklaşık bir milyon Suriyelinin Almanya'ya sığınmasına yol açtı. Çatışmanın sona ermesi Almanya'da, ülkelerindeki durum değerlendirilinceye kadar Suriyeliler için askıya alınan iltica prosedürleriyle ilgili bir tartışma başlattı.
Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Almanya'nın ‘Suriye konusunda ABD, Fransa, İngiltere ve Arap ülkeleri de dâhil olmak üzere ortaklarıyla yakın temas halinde olduğunu’ söyledi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise bugün parlamentoda yaptığı konuşmada, İtalya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin devrilmesini memnuniyetle karşıladığını ve ülkenin yeni yöneticileriyle görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.
“İlk göstergeler cesaret verici, ancak son derece dikkatli olunması gerekiyor” diyen Meloni, İtalya'nın Esed'in devrilmesinden aylar önce Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açan tek G7 ülkesi olduğunu kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy dün ülkesinin yeni Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere Şam'a üst düzey yetkililer gönderdiğini duyurdu.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre İngiltere pazar günü, muhalefetin geçen hafta Devlet Başkanı Beşşar Esed'i devirmesinin ardından desteğe ihtiyaç duyan Suriyelilere yardım etmek üzere 50 milyon sterlinlik (63 milyon dolar) bir yardım paketi açıkladı.
Milyonlarca Suriyeli, ülkenin altyapısının büyük bölümünü tahrip eden ve milyonlarca kişiyi yerinden eden 13 yıllık iç savaşın ardından insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bazı mülteciler şu anda komşu ülkelerden geri dönüyor. İngiltere yaptığı açıklamada, 30 milyon sterlinin ‘bir milyondan fazla insana gıda, barınma, acil sağlık hizmetleri ve koruma dâhil olmak üzere acil yardım’ sağlayacağını vurguladı.
Çoğunlukla Birleşmiş Milletler (BM) kanalıyla dağıtılacak olan fonlar, ‘su, hastane ve okul gibi temel hizmetlerin rehabilitasyonu da dâhil olmak üzere ortaya çıkan ihtiyaçları’ destekleyecek. Lübnan'daki Dünya Gıda Programı’na (WFP) 10 milyon sterlin, Ürdün'e ise WFP ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) aracılığıyla 10 milyon sterlin daha tahsis edilecek.
Lammy, “Korkunç Esed rejiminin yıkılması Suriye halkına büyük bir fırsat sunuyor. Yeni bir rota çizen Suriye halkını desteklemeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.