İran uçağının engellenmesinin ardından Beyrut havaalanında karışıklık

Hizbullah destekçileri yolu kapattı, ordu müdahale etti

  Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yayıldı)
  Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yayıldı)
TT

İran uçağının engellenmesinin ardından Beyrut havaalanında karışıklık

  Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yayıldı)
  Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yayıldı)

Lübnanlı yolcuları taşıyan bir İran uçağının dün öğleden sonra Tahran havaalanından kalkarak Beyrut'a uçmasına izin verilmemesini protesto eden yüzlerce Hizbullah taraftarının havaalanına giriş-çıkış yollarını kapatarak, yolcuların araçlarıyla havaalanına giriş ve çıkışlarını engellemesi ve yüzlerce yolcunun havaalanına planlanan varış saatini kaçırmasına yol açması nedeniyle, Beyrut Uluslararası Havaalanı’nda tam bir karmaşa yaşandı.

Hizbullah destekçilerinin eylemi, İran'da dini bir ziyarette bulunan onlarca Lübnanlının, Beyrut'a dönmeleri engellendiği için Tahran havaalanında protesto gösterisinde bulunduklarına dair sosyal medyada yayınlanan videolardan sonra gerçekleşti. Yaygın olarak paylaşılan görüntülerde aktivistler “Tahran saatiyle 14:30'da (Beyrut saatiyle 13:00) kalkması gereken uçağın Tahran havaalanından kalkması engellendi” dedi. Aktivistler, “Hükümetimiz, İsrail ordu sözcüsünün (Avichai Adraee) İran fonlarının (Hizbullah'a) aktarılmasından bahsettiği bir tweet'i nedeniyle vatandaşlarını kabul etme kararı alamıyor” ifadelerini kullandı.

Refik Hariri Uluslararası Havalimanı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Tahran Havalimanı'na “kalkışından kısa bir süre önce Beyrut'a giden İran uçağını kabul etmekten kaçınacağını” bildirdiği ifade edildi. Beyrut Havalimanı'ndan bilgi sahibi bir kaynak bunun nedenini “bu uçağın Hizbullah için para taşıdığı ve bunun, havalimanının güvenliğini tehlikeye atacağı bilgisi”ne bağladı. Kaynak Şarku’l Avsat'a “uçağın kalkışını engelleme kararının Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından alındığını, ancak bu kararın İran'dan Beyrut'a şimdiye kadar gelen tüm uçuşları kapsamadığını, özellikle de havalimanının yakından izlendiği ve yönetimin havalimanının güvenliğini tehlikeye atmamak için ihtiyati tedbirler aldığı göz önünde bulundurulduğunda, kargosuyla ilgili şüpheler nedeniyle bu uçuşu kapsadığını” vurguladı.

Protestocuları kızdıran şey, İran uçağına yönelik yasağın, İran "Kudüs Gücü" ve "Hizbullah"ı son haftalarda İsrail'e saldırı düzenlemek amacıyla Hizbullah'ı silahlandırmak için tahsis edilen fonları kaçırmak amacıyla Beyrut Uluslararası Havalimanı'nı sivil uçuşlar yoluyla istismar etmekle suçlayan Avichai Adraee'nin tweet'inden birkaç saat sonra gelmiş olmasıydı.

Yüzlerce araç eski havaalanı yolunda ve havaalanını başkent Beyrut'un merkezine bağlayan otoyolda mahsur kaldı. Kaynaklar, “onlarca yolcunun araçlarından inip yaya olarak ve bazılarının da motosikletle seyahat etmek zorunda kaldığını” belirtti. Bu gelişme üzerine Lübnan ordusu devreye girerek 200'den fazla askeri yolun kapandığı noktalara sevk etti ve yolun açılması için çalışmalara başladı. Bir güvenlik kaynağı ordunun “havaalanı yolunu açmak ve trafiği normale döndürmek için gerekli önlemleri aldığını” söyledi. Şarku’l Avsat'a konuşan kaynak, “Protestocular yakınlarının başına gelenleri tasvip etmediklerini ifade etme hakkına sahiptir, ancak havaalanı yolunu kapatarak yolcuların gelişini ve uçuşlarına yetişmesini engellemek hiçbir gerekçe altında kabul edilemez” dedi. “Öfkelerini dile getiren protestocuların kızgınlığını anlıyoruz, ancak havalimanına gidip gelen insanların güvenliği ve hareket özgürlüğünün, devlet ya da başkaları üzerinde bir baskı aracı haline gelmesine izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.