Hamas, ABD ile doğrudan görüşmeleri doğruladı ve Gazze Şeridi’nin yönetimini devretmeye hazır olduğunu açıkladı

Gazze Şeridi sınırındaki İsrail tankları (Reuters)
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail tankları (Reuters)
TT

Hamas, ABD ile doğrudan görüşmeleri doğruladı ve Gazze Şeridi’nin yönetimini devretmeye hazır olduğunu açıkladı

Gazze Şeridi sınırındaki İsrail tankları (Reuters)
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail tankları (Reuters)

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basim Naim, hareketin ABD ile doğrudan görüşmelerde bulunduğunu doğruladı.

Naim İngiliz Sky News kanalına verdiği demeçte, Hamas'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanını sona erdirme koşullarıyla ilgili olarak ‘ABD yönetimindeki bazı isimlerle doğrudan temas halinde olduğunu’ söyledi.

Naim, Hamas'ın ‘esir takası, İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi, Gazze Şeridi'ne her türlü yardımın girmesine izin verilmesi ve Gazze Şeridi'nin zorunlu göç olmaksızın yeniden inşa edilmesini’ istediğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA'dan aktardığına göre Hamas ayrıca, taleplerinin karşılanması karşılığında 2006'dan bu yana elinde tuttuğu Gazze Şeridi'nin yönetiminden vazgeçmeye hazır olduğunu da vurguladı.

Naim, “Amerikalılara bir kez daha bu savaşın sona ermesi halinde Gazze Şeridi'nin yönetimini derhal devretmeye hazır olduğumuzu söyledik” dedi.

İsrail kaynaklarına göre en az 20 esir halen Gazze Şeridi'nde canlı olarak tutuluyor. Üç esirin durumu belirsizliğini korurken, diğer 35 esirin cenazelerinin de orada olduğuna inanılıyor.

Son günlerde ABD, Amerikan vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander'ın serbest bırakılmasını sağlamak için yoğun çaba sarf etti.

Alexander'ın serbest bırakılması Hamas'ın ABD'ye verdiği bir sinyal olarak görülüyor. Zira Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze savaşına kalıcı bir son verilmesini içeren bir anlaşmayı kabul etmesi için İsrail hükümetine baskı yapacağını umuyor.

ABD yönetiminin ‘terörist grup’ olarak nitelendirdiği Hamas ile resmi olarak doğrudan bir teması bulunmuyor. Ancak geçtiğimiz mart ayında Hamas ile ABD yönetimi arasında doğrudan görüşmeler yapıldığına dair haberler ortaya çıkmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Donald Trump'ın rehine işlerinden sorumlu özel temsilcisi Adam Boehler'in herhangi biriyle konuşma yetkisine sahip olduğunu söyleyerek bu haberleri doğrular gibi göründü.



Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump
TT

Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump

Hamas'tan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Gazze Şeridi'ni "alıp" "serbest bölge" haline getirme isteğini dile getirdiği açıklamalarına ilişkin yorum yaparak, dün Gazze'nin "satılık olmadığını" söyledi.

Hareketin siyasi büro üyesi Basem Naim yaptığı açıklamada, "Gazze, Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır, açık pazarda satılık bir mülk değildir" ifadelerini kullandı.

Trump, dün Katar'da yaptığı bir iş toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "serbest bölge yapacağını" ve Filistin topraklarında kurtarılacak hiçbir şey kalmadığını söyleyerek, Gazze Şeridi'ni kontrol altına alma isteğini yineledi.

frgty67uı8
Hamas'ın askeri kanadı el Kassam Tugayları'ndan iki savaşçı (Arşiv- Reuters)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Trump, Gazze ile ilgili fikrini ilk kez şubat ayında ortaya attı ve ABD'nin bu bölgeyi yeniden geliştireceğini ve Filistinlileri başka yerlere göç etmeye zorlayacağını söyledi.

Plan, Filistinliler, Arap ülkeleri ve Birleşmiş Milletler tarafından etnik temizlik olarak nitelendirilerek dünya çapında kınandı.

İsrail'in yaklaşık 53 bin Filistinlinin ölümüne ve Gazze'nin büyük bir kısmının yıkılmasına yol açan askeri saldırıları sürerken, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun çoğu ülke içinde yerinden edildi.

Asgari şart

Naim, Gazze'ye yardımların ulaştırılmasının, mart ayı başından beri bölgede abluka uygulayan İsrail ile müzakereler için «asgari şartı» olduğunu vurguladı.

Hamas Siyasi Bürosu'ndan bir üye, "Olumlu ve yapıcı bir müzakere ortamı için asgari şart, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin geçiş noktalarını açması ve insani, gıda ve tıbbi yardımların girişine izin vermesidir" dedi.

İsrail, Hamas'ın Ekim 2023'te gerçekleştirdiği saldırının ardından askerî harekâtına başladı.